Szudi és Oláh egy csoportban

2021.04.20.

Szudi Ádám többek között Oláh Benedekkel került egy csoportba az európai olimpiai selejtezőn, amely szerdán kezdődik a portugáliai Guimaraesben.

A férfiaknál 36 játékos száll harcba az öt megszerezhető kvótáért. Az első négy kiemelt nem vesz részt a csoportküzdelmekben (1. szakasz), a többieket nyolc darab négyfős csoportba sorsolták kedden. A tornán Magyarországot egyedül képviselő Szudi  Ádám a finn színekben versenyző Oláh Benedekkel, a dán Tobias Rasmussennel és a moldovai Andrei Putunticával került egy kvartettbe. Szudi szerda délután Putuntica ellen kezd, majd este Oláh ellen folytatja, Rasmussennel pedig csütörtök délután játszik.

A csoportok első két helyezettje jut tovább a 2. szakaszba, ahol a top4 kiemelttel együtt húszan folytatják egyenes kieséses rendszerben. A két finalista kijut a tokiói olimpiára, a döntőt le sem játsszák. A másik 18 játékos a 3. szakaszban egy újabb egyenes kieséses miniversennyel dönt a maradék három kvótáról. A döntőt itt sem játsszák le, mindkét döntős kvótát szerez, csakúgy, mint a harmadik helyezett, azaz az elődöntő vesztesei által vívott mérkőzés győztese.

A nőknél negyven induló van, és négy kvótát osztanak ki.

Nem mondhatni, hogy zökkenőmentesen indult a hét Guimaraesben. Kiderült ugyanis, hogy asztalok egyik felére a kelleténél kevesebb fény esik, ami úgy különösen egyenlőtlenné tenné a küzdelmeket, hogy a vírushelyzet miatt nem lesz térfélcsere a szettek között. A gyorsreagálású rendezők a problémát úgy oldották meg, hogy az asztalokat 90 fokkal elfordították, igaz, így hat helyett csak öt asztal lesz felállítva a teremben a verseny első szakaszában (szerda, csütörtök).

Üdvözöljük Feröert a csoportunkban

Egy másik sorsolásra is sor került Guimaraesben. Mivel az idei kolozsvári csapat Európa-bajnokság selejtezőjének első szakaszát a C-csoportban nem tudják már időben megrendezni a járványhelyzet miatt, az itt helyet kapó csapatokat hozzásorsolták a B-csoportos csapatokhoz. A magyar férfiválogatott így Feröert kapta meg az eredetileg hozzájuk sorsolt Finnország és Skócia mellé. Az ETTU tervei szerint május 21. és 23. között játsszák majd le a B-csoportos selejtezőket.

Mint ismert, a női válogatottunk játék nélkül kijutott az Eb-re.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram