Majoros egy lépésre a kvótától

2021.03.15.

Majoros Bence egy könnyebb és egy bravúros győzelemmel a tokiói kvóta közvetlen közelébe jutott a dohai olimpiai világselejtezőn. Szudi Ádámról ez nem mondható el, de még ő is szerezhet kvótát Katarban.

Vlagyimir Szamszonov visszalépése után a török Abdullah Yigenler várt a negyeddöntőben Majorosra. A 4:1-es siker igazolta a várakozásainkat, de a szettek eredményére tekintve azért kitűnik, hogy több volt ez könnyed ujjgyakorlatnál. Garantált volt, hogy a következő körben Ovidiu Ionescu ellen sokkal nehezebb dolga lesz, a román nem véletlenül játszott egyéni Eb-döntőt, párosban pedig vb-döntőt.

A megnyert első szett után egyre inkább szétesett Majoros játéka, így Ionescu viszonylag gyorsan 3:1-re fordított. Ezt követően összeszedte magát Majoros, és előbb szépített, majd egyenlített, közben a román egyre frusztráltabb lett. A döntő játszmát így is ő kezdte jobban, 4:1-re ellépett, majd 6:4-re is vezetett. Majoros azonban újból utolérte, majd 6:6-nál egy nem neki álló poént is megnyert, ami lélektanilag is sokat számított. Ionescu össze is esett, és már csak egy pont lett az övé ezután.

Majoros tehát kedd délelőtt már az olimpiai kvótáért játszhat, mégpedig Florent Lambiet ellen, aki az orosz Vlagyimir Szidorenkót verte meg az elődöntőben szintén hét szettben. A 25 éves belgát a 104. helyen jegyzik a világranglistán, ez alapján Majorosnak (61.) tényleg reális esélye van a tokiói repülőjegyre.

Szudi nem bírt a szlovák-kínaival

A 3. táblán szereplő Szudi a világselejtező első szakaszában biztos nem szerez kvótát, pedig ő is nagyon szépen menetelt. A negyeddöntőben a fehérorosz Alekszandr Hanyin ellen fokozatosan belelendülve 3:1-re fordított, majd hat játszmában győzött.

Majd készülhetett a szlovákok kínai védője, Wang Yang ellen. A védőknek gyakran idő kell, hogy megérezzék a távolságot és az ellenfél pörgetéseit, ez esetben viszont a támadó felfogású Szudi jött bele a játékba később. Az elbukott első két szett után megnyerte a következő kettőt, majd az ötödikben ő állt jobban még 7:6-nál. Innen azonban Wang akarata érvényesült, ahogy a következő játszmában is, így ő jutott a 3. tábla döntőjébe. Szudinak sem kell még letennie a Dohában történő kvótaszerzésről, az eddigi győzelmeinek köszönhetően ugyanis szerepelhet a selejtező második szakaszában.

Ebben a szintén egyenes kieséses rendszerű szakaszban az a kilenc játékos küzdhet meg további egy kvótáért, aki bejutott a saját tábláján az elődöntőbe, de a kvótáról végül lemaradt. Ha tehát Majoros kikap Lambiet-től, ő is itt folytathatja.

EGYÉNI OLIMPIAI VILÁGSELEJTEZŐ, DOHA
FÉRFI EGYES
2. TÁBLA
NEGYEDDÖNTŐ
Majoros Bence–Yigenler (török) 4:1 (11, 9, 9, –9, 8)
ELŐDÖNTŐ
Majoros–Ionescu (román) 4:3 (8, –5, –7, –4, 9, 9, 7)
3. TÁBLA
NEGYEDDÖNTŐ
Szudi Ádám–Hanyin (fehérorosz) 4:2 (–5, 13, 4, 2, –9, 11)
ELŐDÖNTŐ
Szudi–Wang (szlovák) 2:4 (–7, –7, 7, 8, –8, –7)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram