Majoros Bence olimpiai kvótás!

2021.03.16.

Majoros Bence öt szettben győzelmet aratott a belga Florent Lambiet ellen a dohai világselejtezőn a 2. tábla döntőjében, ezzel egyesben kvótát szerzett a tokiói olimpiára!

A világranglistás helyezésük alapján (61., illetve 104.) Majoros számított a mérkőzés esélyesének, ám az asztaliteniszben ez sosem életbiztosítás, ráadásul klubtársakról lévén szó nagyon ismerik egymás játékát, a hatalmas tét pedig csak tovább fokozta a bizonytalanságot.

Így még inkább örömteli volt látni, hogy Majoros az első pillanattól az irányítása alatt tartja a történéseket és óriási önbizalommal játszik. Az első három szettet viszonylag simán nyerte meg, hiába ült Lambiet mögött a belga válogatottal 2001-ben világbajnoki ezüstérmet szerző Martin Bratanov, ő sem tudott a játékosán segíteni.

Lambiet ugyan a negyedik játszmában még adott némi életjelet, meg is nyerte, ám feltámadásról szó sem volt, Majoros rendezte a gondolatait, és behúzta az ötödik szettet.

„Már két éve csapattársak vagyunk, jól ismerjük egymást – nyilatkozta Majoros Bence friss olimpiai kvótásként. – Tudtam, hogy mire számítsak, de próbáltam csak a saját játékomra figyelni. Végig fegyelmezett és higgadt maradtam, ez volt a kulcs. Igyekeztem elterelni a gondolataimat a meccs tétjéről, sokkal inkább arra akartam összpontosítani, hogy hogyan tudok jól játszani és mi az, ami a győzelemhez vezet. Ha elkezdek azon gondolkodni, hogy hú, egy mérkőzésre vagyok az olimpiától, akkor nagyon nagy nyomást rakok magamra, amivel nem kerülök előrébb. Próbáltam lazára venni az egészet, amennyire csak tudtam, mert a szituációból adódóan óriási a nyomás, és ezzel próbáltam kompenzálni. Egyáltalán nem néztem pingpongot, egy üzenetre sem válaszoltam tegnap, próbáltam az egésztől távol tartani magam, mert tudtam, hogy ha ebbe belemegyek, az elveheti a figyelmemet az igazi célról, ami az, hogy a játékkal foglalkozzak.”

A férfi szövetségi kapitányunk megjegyezte, hogy Majoros korántsem ideális körülmények között jutott el a dohai selejtezőig.

„Zseniálisan teljesített, pedig nagyon mély gödörből jött vissza – kezdte Muskó Péter.Sérüléssel küzdött, amit gyógytornával próbáltak orvosolni, aztán ott volt a COVID is, amely miatt Franciaországban ragadt, de a rengeteg nehezítő körülmény ellenére, többek között az Európa-bajnoki ezüstérmes (Ovidiu Ionescu – a szerk.) legyőzésével megcsinálta. A mentális állapotát emelném ki. Koncentrált, konzekvens, fegyelmezett volt, a taktikát megjátszotta, és élt a lehetőséggel, Ionescu ellen 3:1-ről jött vissza, ami óriási dolog.”

A női csapatunk után tehát újabb fővel bővült a magyar pingpongosok Tokióba utazó delegációja, Szudi Ádámnak viszont egyelőre nincs kvótája.

„Az egész selejtezősorozatra büszkék lehetünk – mondta Nátrán Roland MOATSZ-elnök, aki a múlt héten még a helyszínen, Dohában tárgyalt WTT-versenyek Budapestre hozataláról, de Majoros kvótaszerzését már Magyarországról követte végig. – Tulajdonképpen tavaly a férfi csapatkvóta is karnyújtásnyira volt, hiszen a kőkemény fehéroroszok, majd a világbajnoki bronzérmes britek legyőzése után azok a svédek győztek le minket, akiknél ugye vb-ezüstérmes játékos is szerepelt. Lehet, hogy annak a fiatal csapatnak még korai lett volna egy csapatkvóta. Majoros Bence és az őt segítő stáb megdolgozott ezért az egyéni kvótáért, és azt gondolom, hogy ezzel, a női csapatkvótával és a remélhető vegyes páros-kvótával a magyar asztalitenisz kihozta a maximumot a lehetőségeiből, és ez megmutatja az erejét. Erre kell építkeznünk, ez egy olyan eredmény, amely az út fontos állomása, de nem a végcél.”

EGYÉNI OLIMPIAI VILÁGSELEJTEZŐ, DOHA
FÉRFI EGYES
2. TÁBLA
DÖNTŐ
Majoros Bence–Lambiet (belga) 4:1 (6, 7, 9, –8, 8)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram