Döntött a fellebbviteli bizottság: a Pécs a bajnok

2022.06.03.

A Celldömölk férficsapata hiába verte meg a Pécset az Extraliga Final Four komlói döntőjében, az iráni Amir Hosszein Hodaei korábbi jogosulatlan szerepeltetése miatt végül hivatalosan csak az ötödik helyen fejezte be a bajnokságot, amelynek így a Pécs lett az aranyérmese.

Néhány nappal a Final Four előtt robbant a bomba, amikor kiderült (a saját csapattársai számára is), hogy Amir Hosszein Hodaei a szabályokat megszegve játszott a Celldömölk hat alapszakaszbeli meccsén. Az alapszakaszt megnyerő celldömölkiek a négyes döntőben így óvás alatt játszottak, ráadásul emberhátrányban, ugyanis Hodaei mellett a sérült Kriston Dániel sem állhatott a rendelkezésükre. A Soltvadkert elleni elődöntőből 7:7-es döntetlennel jutottak tovább, majd még nagyobb bravúrt végrehajtva a fináléban három emberrel 7:6-ra legyőzték a négy fővel felálló Pécset. Megtették tehát, amit megtehettek, ezután már csak abban reménykedhettek, hogy a MOATSZ fellebbviteli bizottsága elfogadja méltányossági kérelmüket. Nem így történt.

A kiírás szerint a magyar Extraligában szereplő játékosok az aktuális bajnoki idényben maximum két külföldi bajnokságban játszhatnak, Amir Hosszein Hodaei azonban a spanyol és a francia után egy harmadik külföldi bajnokságban, a svédben is asztalhoz lépett. Ez 2022. január 15-én történt, ezért ettől az időponttól jogosulatlanul szerepelt az Extraligában. Ebben az időszakban hat bajnokin kapott szerepet (sorrendben a Szécsény, a Székesfehérvár, a Csákvár, a Mosonmagyaróvár, a Komló és a Győr ellen), és a versenybíróság ezek végeredményét megsemmisítette és a felsorolt mérkőzések 3 pontját 10:0-s egyéni győzelemaránnyal a Celldömölk ellenfeleinek ítélte meg.

Miután az alapszakasz módosított végeredménye alapján a Celldömölk ötödik helyezettként nem szerzett jogosultságot az Extraliga rájátszásában (Final Four) való részvételre, ezért az ott elért eredményei törlésre kerültek, így a Final Four végeredményét a versenybíróság az alábbiakban állapította meg:

1. PTE-PEAC Kalo-Méh I.
2. Komlói Bányász I.
3. BS Plastic Soltvadkerti TE
4. Honvéd Szondi Székesfehérvár SE I.

Fentieknek megfelelően a CVSE-Swietelsky Future FM I. csapata által átvett aranyérmeket vissza kell szolgáltatni és a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül a MOATSZ irodájába el kell juttatni, hogy a PTE PEAC Kalo-Méh I. csapatának átadhatók legyenek. A Final Four során harmadikként végző Komlói Bányász I. kapja az ezüstérmet, a BS Plastic Soltvadkerti TE pedig szintén egy helyet előrelépve bronzérmes lett.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram