Vb-nyolcaddöntős a Szudi, Pergel duó

2019.04.22.

Vegyes párosban nyolcaddöntőbe jutott Szudi Ádám és Pergel Szandra kettőse a budapesti világbajnokságon. Férfi párosban egy, női párosban két magyar érdekeltségű egység van még versenyben.

Férfi párosban teljes létszámban képviseltette magát a magyar csapat a főtáblán. Ehhez az kellett, hogy a kiemelt Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős mellé csatlakozzon a selejtezőből a Lakatos Tamás, Majoros Bence és az András Csaba, Juhász Patrik duó. Előbbiek esetében nem volt kérdés, hogy ezt megteszi – bő 11 perc alatt intéztek el két pakisztánit –, a két fiatalabb magyar azonban talán még magát is meglepte. András és Juhász ugyanis a délelőtt aratott győzelme után a kvalifikáció második körében is felülmúlta ellenfelét, ez esetben egy malajziai egységet.

A főtábla első körében a papírforma érvényesült, ami a mi szemszögünkből egy győzelmet és két vereséget jelentett. Ecsekiék két argentinnal találkoztak, akik alátámasztották a tézist, miszerint manapság már egy ország fiait-lányait sem szabad lebecsülni asztaliteniszben. A mieink nem estek ebbe a hibába, ám így is 2:1-es szetthátrányban találták magukat. Itt azonban megálljt parancsoltak a dél-amerikaiaknak, és viszonylag könnyen fordítottak.

„Érdekes mérkőzés volt, mert az argentinok nem a klasszikus, újkori pingpongot játsszák gyors indításokkal, hanem picit többet várnak a labda elütésével, és így sokkal több idejük van dönteni, és kellemetlenebb labdákat adnak” – ment bele kicsit a szakmába Ecseki Nándor.

András és Juhász számára jutalomjátékot jelentett a 2013-ban ebben a számban vb-t nyerő Csen Csien-an, Csüang Csi-jüan kettős elleni megméretés. A két tajvani magabiztos játékkal jutott tovább.

„Teljesen más minőségű labdákat kaptunk, olyan gyorsan váltogatták az oldalakat, hogy egyszerűen nem tudtuk lereagálni” – beszélt a világbajnokok elleni élményről András Csaba.

Nem várt könnyebb akadály Lakatosékra sem, konkrétan az első helyen kiemelt Morizono Maszatakát és Osima Juját kellett volna legyőzniük. Nos, bármennyire is küzdöttek, nem jött össze nekik még a játszmanyerés sem, a két apró japán igazolta klasszisát.

„Kihoztuk ebből a maximumot. Az eredmény nem tükrözi a reális eredményt, de azért az érezhető volt, hogy a miénk nem egy összeszokott páros, ők viszont már több éve együtt játszanak, sok szép eredményt elértek együtt” – értékelt Lakatos Tamás.

Nagyváradi Mercédesz női párosban indult a vb-n, és sajnos csak egy mérkőzés jutott neki. A selejtezőben Bálint Bernadett oldalán a hongkongi Goi Rui Xuan és Wong Xin Ru ellen próbált szerencsét, de hiába volt meccslabdájuk, döntő szett 12:10-re alul maradtak.

„Poénokban jók voltunk, de sok első labdát, fogadást rontottunk. Természetesen fájó, hogy ez volt az egyetlen mérkőzésem a világbajnokságon, főleg, hogy így kaptunk ki” – mondta Nagyváradi Mercédesz a kiesésük után.

A női párosok főtábláján így a két kiemelt magyar érdekeltségű kettősért szoríthattunk, és szoríthatunk kedden is, mivel mindkettő továbbjutott. Póta Georgina az idei első vb-meccsén nemes bosszút állhatott a Goi, Wong duón Nagyváradiék kiejtéséért. A szingapúriak elvitték a nyitó szettet, de több örömük szerencsére nem volt, 4:1 lett ide.

„Nagyon örültem neki, hogy húsvéthétfőn is ennyien kilátogattak, hallottam a poénok között a szurkolásukat. Általában ki szoktam zárni a külvilágot, de most ez nagyon megdobta a teljesítményemet” – nyilatkozta Póta Georgina.

Az Európa-bajnoki bronzérmes Madarász, Pergel párosunk a kiesés széléről táncolt vissza és nyert hétszettes csatában az Avameri, Mischek észt, osztrák pár ellen.

„Kicsit kiengedtünk, nekik már nem volt vesztenivalójuk, belejöttek, mi pedig kevésbé játszottuk meg a taktikát. Ilyenkor teher is lehet a hazai közönség, de nagyon köszönjük a buzdításukat, mert az segített át a holtpontokon” – mondta Pergel a kínkeserves győzelmet követően.

A vegyes párosok első fordulójában Ecseki és Madarász az 1-es asztalon mutathatta meg, mire megy Fan Csen-tung és Ting Ning, azaz a férfi és női egyéni világranglista éllovasa ellen. Nos, az első szettben nem sokra mentek, épp csak elkerülték a nullázást. A következő szettben már jóval több életjelet mutattak, a harmadikat pedig fantasztikus játékkal elcsenték a kínaiak elől! Nem mondhatni, hogy ez megzavarta a két világklasszist, feljebb kapcsoltak, és a következő két játszma megnyerésével lezárták a meccset.

A másik két vegyes párosunk könnyebben verhető ellenfelet kapott, és élt is az eséllyel. Majoros és Bálint 3:1-es szettelőnyből felengedte a rutinos Alekszandar Karakasevicset és Izabela Lupuleszkut, ám a döntő felvonást 11:9-re a mieink nyerték. Ezt a találkozót már a helyszínen izgulta végig a MOATSZ elnöke.

„Egész eddig az ITTF közgyűlésén ültem, és rohantam ide, hogy elérjem még a mérkőzést. Nekem a legtöbbet azért csörög a telefonom, mert a barátok, ismerősök jelzik, hogy itt vannak és szurkolnak” – adott örömteli helyzetjelentést Nátrán Roland.

A Szudi, Pergel kettős nem bízta a véletlenre, csak egy játszmát engedélyezett dán ellenfelének.

Pergel ezen a napon mutatkozott be, és egyből extra terhelést kapott, hiszen este 9-kor három óra alatt már a harmadik meccsének vágott neki. Utóbbi megállapítás a partnerére, Szudira is igaz volt, ám fáradtságnak nyoma sem volt rajtuk, 4:0-val léptek túl az amerikai Jha Kanakon és Wu Yuén, ezzel ott vannak a nyolcaddöntőben!

„Nehéz mérkőzésre számítottunk, örülünk, hogy ilyen sima lett, és annak is, hogy még késő este is ilyen sok néző kint volt” – nyilatkozta Szudi Ádám.

A nap végén Majoros Bence sem panaszkodhatott mozgáshiányra, a vegyes párosok második fordulója már az ötödik mérkőzést jelentette számára hétfőn. Talán ez is közrejátszott abban, hogy Bálinttal öt szettben kikaptak a Ho Kwan Kit, Lee Ho Ching duótól, de az még inkább, hogy a két hongkongi a szám nyolcadik kiemeltje.

„Ezen a versenyen játszottunk először együtt, és Karakasevicsék megverése mindenképp egy nagy győzelem volt számunkra – mondta Majoros Bence. – Ezen a meccsen már sokkal nagyobb különbség volt köztünk és az ellenfél között, de itt is volt esélyünk.”

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST – A MAGYAROK HÉTFŐI PROGRAMJA
FÉRFI EGYES SELEJTEZŐ
23. CSOPORT
Majoros Bence–Mutti (olasz) 4:1 (–9, 4, 6, 4, 7)
28. CSOPORT
Ecseki Nándor–Choong (malajziai) 4:1 (–9, 3, 9, 6, 8)
41. CSOPORT
Lakatos Tamás–Yogarajah (mauritiusi) 4:0 (5, 10, 6, 6)
42. CSOPORT
Szudi Ádám–Correa (venezuelai) 4:0 (4, 3, 5, 6)

NŐI EGYES SELEJTEZŐ
45. CSOPORT
Fehér Orsolya–Tapper (ausztrál) 4:2 (8, 7, –11, 3, –5, 7)
46. CSOPORT
Bálint Bernadett–Reust (svájci) 4:0 (5, 7, 5, 3)
47. CSOPORT
Hartbrich Leonie–Astari (iráni) 4:3 (–9, 9, –7, 6, –6, 8, 7)

FÉRFI PÁROS SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
András Csaba, Juhász Patrik–Posch, Weber (svájci) 3:1 (–5, 8, 9, 5)
2. FORDULÓ
Lakatos, Majoros–Qureshi, Zahoor (pakisztáni) 3:0 (7, 6, 3)
András, Juhász–Haiqal, Leong (malajziai) 3:2 (5, 7, –9, –7, 9)
FÉRFI PÁROS FŐTÁBLA
1. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Alto, Cifuentes (argentin) 4:2 (7, –8, –8, 4, 5, 7)
András, Juhász–Csen Csien-an, Csüang Csi-jüan (tajvani) 0:4 (–6, –7, –4, –4)
Lakatos Tamás, Majoros Bence–Morizono, Osima (japán) 0:4 (–6, –7, –6, –4)

NŐI PÁROS SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
Bálint, Nagyváradi Mercédesz–Goi, Wong (szingapúri) 2:3 (–9, 6, –5, 8, –10)
NŐI PÁROS FŐTÁBLA
1. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Madarász, Pergel–Avameri, Mischek (észt, osztrák) 4:3 (7, 3, –4, –3, –10, 10, 4)
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd)–Goi, Wong (szingapúri) 4:1 (–11, 8, 7, 2, 4)

VEGYES PÁROS
1. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Ecseki, Madarász Dóra–Fan Csen-tung, Ting Ning (kínai) 1:4 (–1, –7, 5, –6, –5)
Majoros, Bálint–Karakasevics, Lupuleszku (szerb) 4:3 (–6, 9, 10, 8, –6, –10, 9)
Szudi, Pergel–Rasmussen, Christensen (dán) 4:1 (8, 9, –8, 8, 6)
2. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Majoros, Bálint–Ho, Lee (hongkongi) 1:4 (–7, –4, –6, 8, –3)
Szudi, Pergel–Jha, Wu (amerikai) 4:0 (8, 5, 10, 4)

A MAGYAROK KEDDI PROGRAMJA
10.00: Pergel–Chasselin (francia), női egyes, 1. forduló
10.50: Madarász–Toliu (görög), női egyes, 1. forduló
11.40: Fehér–Cechová (cseh), női egyes, 1. forduló
12.30: Póta–Liu Hszing-jin (tajvani), női egyes, 1. forduló
12.30: Bálint–Li Jie (holland), női egyes, 1. forduló
12.30: Hartbrich–Cseng I-csing (tajvani), női egyes, 1. forduló
14.10: Ecseki–Csüang Csi-jüan (tajvani), férfi egyes, 1. forduló
15.00: Szudi–Falck (svéd), férfi egyes, 1. forduló
15.50: Majoros–Sirucek (cseh), férfi egyes, 1. forduló
15.50: Lakatos–Franziska (német), férfi egyes, 1. forduló
16.40: Póta, Ekholm (magyar, svéd)–Li Qian, Li Jie (lengyel, holland), női páros, 2. forduló
16.40: Madarász, Pergel–Chasselin, Gasnier (francia), női páros, 2. forduló
nincs még időpontja: Ecseki, Szudi–Jouti, Tsuboi (brazil), férfi páros, 2. forduló

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram