Újrakezdés, nem temetés

2021.06.12.

A Statisztika PSC a mai formájában június 30-án befejezi működését, és ezzel egyidejűleg Ormai László is visszavonul. A szakosztály alapítóját pénteken búcsúztatták korábbi tanítványai, munkatársai és barátai.

Mivel korábban több rémhír is napvilágot látott a Statisztika és az Ormai-csarnok jövőjével kapcsolatban, nem árt tisztázni, hogy milyen változások lépnek életbe július 1-jével. Ahogy eddig, úgy ezután is a Marczibányi téri csarnok lesz a magyar felnőtt női válogatott felkészülési helyszíne, de az ifjúsági és serdülő csapatunk is itt készül majd. Ahogy a Statisztika is itt marad, mégpedig Statisztika Női Asztalitenisz-akadémia néven.

„Ez az az új jogi forma, új entitás, amely továbbviszi azt a hagyományt és reményeink szerint azt a sikersorozatot, amelyet a Statisztika PSC az elmúlt évtizedekben felhalmozott és hátrahagyott – ismertette Nátrán Roland, Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke a legfontosabb változást. – Megújulva tehát, más jogi keretek között, de továbbfolytatódik az a munka, amit a Statisztika PSC megalapozott a huszadik században. Arra törekszünk a szövetségi háttérrel együtt, hogy ezt a huszonegyedik században reprodukálni tudjuk.”

Az eseményen jelen volt Téglás Péter korábbi női szövetségi kapitányunk is, aki ezer szállal kötődik a Statisztikához. Nátrán Roland nem titkoltan szeretné a jelenleg Luxemburgban dolgozó szakembert és a többi külföldön élő magyar edzőt is hazacsábítani. Ennek érdekében olyan színvonalas edzőközpontokat szeretnének létrehozni, amelyeknél ezek a szakemberek is eredményesen dolgozhatnának. A Statisztika jelenlegi edzői a névváltás után is folytathatják a munkát, Fülöp István azonban nem lesz köztük.

Fülöp István
Fülöp István is elköszönt

„Tényleg vége – erősítette meg a visszavonulásáról szóló hírt a Statban 41 éven át edzősködő Fülöp István.Szomorú és kicsit felszabadult is vagyok egyszerre. Eldöntöttem, hogy amikor Ormai Laci bácsiék befejezik, én sem csinálom tovább, hiszen jobb főnököt elképzelni sem tudnék, mással nem tudnám elképzelni a közös munkát. Ők engem az utódjuknak szemeltek ki, úgy is kezeltek, rendszeresen náluk vacsoráztam, mi a nagy családon belül egy szűkebb családot alkottunk. Borzasztó nagy köszönettel tartozom nekik, mert a létező legnagyobb szakmai szabadságot kaptam meg tőlük negyvenegy éven keresztül, és ez a legtöbb, amit egy edző bárhol kaphat.”

Boros Tamara „csak” tíz évig erősítette a Statisztikát, ám az itt töltött időszak az ő életében is meghatározó volt.

„Számomra ez a tíz év a Statban karrierem legszebb tíz éve volt – mondta a zentai születésű, korábbi horvát válogatott Boros Tamara, aki szeptember 1-től átveszi a német női válogatott irányítását. – Emlékszem, amikor kilencvenhétben megkaptam a Statisztika ajánlatát, napokig nem tudtam aludni, mert akkora megtiszteltetés volt, hogy egyáltalán rám gondoltak és a csapat tagja lehettem. Minden percet nagy örömmel töltöttem itt a tíz év alatt, második otthonra találtam, Nagyon sokat köszönhetek Laci bácsinak, Eci néninek (Komlódi Etelka, Ormai László felesége – a szerk.), minden edzőnek és az egész egyesületnek. Tizenkilenc évesen nagyon fontos volt számomra a családi légkör, ami fogadott, Eci néni mindig kényeztetett a finom főztjeivel, így nem volt olyan nagy honvágyam. Nem minden a pénz, többet számít, hogy jól éreztem itt magam és jók voltak a körülmények.”

Téglás Péter és Boros Tamara
Téglás Péter és Boros Tamara

A búcsúztató főszereplője azt tartotta a legfontosabbnak kiemelni, hogy ez az összejövetel egy újrakezdést jelent, és nem pedig egy temetésre jöttek.

„Egy korszak befejeződött, és egy újabb kezdődik majd, új szereplőkkel, de remélem, a régi sikerekkel – bizakodott Ormai László, aki 67 éven át volt a szíve-lelke az általa alapított asztalitenisz-szakosztálynak. – Azt szerettem volna elérni, és abban is állapodtunk meg a szövetséggel, hogy vegyék át azokat az edzőket, akik a sikerek részesei voltak, és akiket az utóbbi évben azzal a céllal vettünk ide fel, hogy szokják meg és vigyék tovább azt a szellemiséget, amit eddig itt megköveteltem tőlük.”

És hogy mi a lényege ennek a szellemiségnek?

„Az, hogy a siker legfontosabb elemei a fegyelem és az áldozatkész munka. A másik lényeges dolog, hogy mindig olyan célt kell kitűzni, amely nem a mának szól, hanem a jövőnek, mert amit ma tanítunk, az holnapután már kevés lesz” – beszélt az ars poeticájáról Ormai László.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram