Újra itthon – a horvátokkal

2020.07.30.

A férfi felnőttválogatottunk a múlt héten az osztrákokkal edzett, míg ezen a héten a horvátokkal készül közösen.

A múlt héten Stockerauban tizennégy edzésen vett részt a magyar válogatott, majd pénteken Szlovákiába utazott, ahol a Vydrany csapatával játszott barátságos mérkőzést. Azóta már újra itthon edzenek a fiúk, mégpedig az osztrákokhoz hasonlóan jó képességű horvát nemzeti csapattal.

„Minden játékos más, a horvát válogatott is nagyon erős, csapatban kvalifikálták magukat az olimpiára, tehát nagyon jó, hogy itt vannak velünk ezen a héten. Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy különböző stílusok ellen is edzeni tudjunk” – nyilatkozta Szudi Ádám.

Ő a következő hetekben Majoros Bencével együtt két külföldi challenger versenyen is részt vesz, a kettő között pedig Ochsenhausenben edzőtáboroznak.

„Ezek az egymás elleni meccsek számomra egyáltalán nem hozzák ugyanazt a stresszt, mint egy nagyobb verseny – beszélt a tétmérkőzések és az edzőmeccsek közötti fő különbségről Majoros Bence.Az ember nyilván próbálja saját maga által megkreálni azt a fajta nyomást, és olyan teljesítményt nyújtani, mint egy tétmérkőzésen, de szerintem ez nem lehetséges.”

Az igazi mérkőzéshelyzetekre már a legelőrébb jegyzett horvát játékos, Tomislav Pucar is kiéhezett.

 „Nagyon jó barátságban vagyunk a magyar csapattal, hiszen sokszor készültünk együtt, ebben a teremben is voltam már néhány évvel ezelőtt – mondta a világranglista-37. játékos. – Nem könnyű az összpontosítást fenntartani, mert csak edzünk, edzünk és edzünk. Nagyon várjuk már, hogy újrainduljanak a versenyek.”

Az Európa-bajnokságig gyakorlatilag minden jelentősebb viadalt lefújtak, ám Frane Kojic (90.) a kontinensbajnoksággal kapcsolatban sem túl derűlátó.

„Én először vagyok itt, a magyarok rendkívül kedves fogadtatásban részesítettek minket – erősítette meg a baráti szálakról hallottakat Kojic. – A teremben és azon kívül is kitűnőek a körülmények. Elvileg a szeptember közepére kiírt Európa-bajnokságra készülünk, de a koronavírus miatt nem hiszem, hogy meg tudják rendezni. Fontos, hogy ilyenkor a monoton edzéseket megszakítsuk néhány egymás közötti mérkőzéssel. Ezek hőfoka természetesen nem olyan, mint éles helyzetben, de valamilyen téttel, például egy kisebb pénzösszeggel vagy egy kávémeghívással azért fel lehet dobni ezeket is.”

Both Olivér Ausztriába nem tarthatott a válogatottal – a megsérülő Lakatos Tamás helyén András Csaba volt a beugró –, most viszont már ő is megtapasztalhatja, milyen a legjobbakkal tréningezni.

„Tegnap játszottam egy Bundesliga egyes sráccal, aminek nagyon örültem. Remélem, hogy ma is üthetek egyik-másikkal – mondta az ősztől a Bundesliga 3-ban új csapatban légióskodó Both Olivér.Nagyon élesen játszanak, nagyon sokszor átmegy a labda, húsz-harmincszor is simán, könnyen ütnek nagyot és éleset. Erre a szintre kell felérni valahogy.”

És hogy ez mikorra valósulhat meg?

„Ezt nehéz megmondani. Lehet, hogy egy év múlva, de lehet, hogy öt év múlva sem. Tegnap az egymás elleni játék során láttam, hogy még mindig nagyon messze vagyok tőlük, de akarni kell fejlődni, és ki kell javítani a gyenge pontokat.”

Both Olivér mellett András Csaba és Juhász Patrik is a felnőttválogatottal edz már egy ideje. A szövetségi kapitányt az ő szerepükről és jövőjükről kérdeztük.

„Nagyon jó lenne, ha középtávon kondicionálisan és játékerőben is felhoznák magukat annyira, hogy ha majd beindul a rendes sportélet és a négy felnőttjátékosunk közül akármelyik itthon tartózkodik, akkor megfelelő minőségű edzést tudjunk biztosítani neki a fiatalokkal – árulta el a fő célt Muskó Péter. Náluk még mindig elsősorban az erőnléti programon van a hangsúly. Lelkiismeretesen elvégzik az erőnléti edzőnk, Tóth Ádám által előírt kondiprogramot, és a két vonalon folyó munkától együttesen várjuk az ugrásszerű fejlődésüket.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram