Új mezben az utánpótlás Eb-n

2021.07.12.

A vasárnap kezdődő ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságon új, nemzeti színű mezekben állnak rajthoz a mieink, akikről az utóbbi hetekben nem csak a hőség miatt szakadt a víz.

Soltvadkerten, Szombathelyen és a KSI-ben zajlott, illetve zajlik a magyar fiatalok öthetes felkészülése a varasdi Európa-bajnokságra. Az edzők a jó eredmény érdekében alaposan meghajtották a tanítványaikat.

„Az első és a harmadik hét extra nehéz volt, a másodikra szerintem már mindenki elfáradt, de összességében elég jól sikerült a felkészülés, és úgy gondolom, fel tudjuk venni a versenyt a többiekkel – számolt be a KSI termében az elmúlt hetek megpróbáltatásairól András Csaba, aki az ifjúsági korhatár kitolásnak köszönhetően 19 évesen az idei Eb-n búcsúzik a korosztályos kontinensviadaloktól. – A horvátokkal és az olaszokkal tartottam a kapcsolatot a járvány alatt is. Van olyan ország, ahol ugyanannyit tudtak edzeni, mint mi, de olyanok is vannak, ahol kevesebbre volt lehetőség. Mi szerencsések vagyunk, hogy normális körülmények között készülhettünk.”

Csaba fiú párosban első kiemeltként indul a horvát Ivor Bannal, akivel nemrég megnyerték a szlovén nemzetközi versenyt, de a magyar játékos egyesben és vegyes párosban is bízik az éremszerzésben.

„Csapatban az olaszokkal, a belgákkal és a spanyolokkal kerültünk egy csoportba, és a számításaim szerint az első háromban kellene végezni” – beszélt a csapatversenyről Somosi Miklós ifjúsági szövetségi kapitány, aki biztos benne, hogy az utóbbi hetekben elvégzett munkájuk kamatozni fog Horvátországban.

Az Eb-n légkondicionált csarnok vár a résztvevőkre, ami szó szerint felüdülést jelent majd a mieinknek, hiszen a felkészülésük légkondi nélküli termekben zajlott.

„Mindenkiről folyik a víz, de mindannyian hajtunk, mert el akarjuk érni a céljainkat. Nagyon várom az Európa-bajnokságot. Én a serdülőknél minden versenyszámban indulok, tehát egyesben, párosban, vegyes párosban és csapatban is. Szeretnék hazahozni legalább egy érmet, és szerintem mindegyik számban van esély a dobogón végezni” – bizakodott Szántosi Dávid.

A szövetségi kapitányuk elégedett Dávidék edzésmunkájával.

„Jó formában vannak a srácok, rendesen elvégezték a munkát – mondta Pázsy Ferenc.Párosban látom a legnagyobb esélyt az éremre, de én úgy vagyok vele, hogy mindig menjünk meccsről meccsre.”

A fiú utánpótlásunk szakágvezetője inkább nem bocsátkozott jóslásokba.

„Hat-hét évvel ezelőtt Európa-bajnoki címet vártak tőlem az ifjúsági csapattal, de nem sikerült megszereznünk – indokolta meg óvatosságát Lakatos Gyula.A mostani ifi csaptunk Európa középmezőnyének az élén van, a serdülőcsapatunk Európa élmezőnyébe tartozik. Nagyon sok a rivális ország, van hat-nyolc nagyon jó csapat, a pillanatnyi forma dönt majd.”

A magyar küldöttség tagjairól a szerelésüknek köszönhetően az őket nem ismerők is könnyen megállapíthatják majd, hogy melyik országból érkeztek.

„Sikerült megállapodnunk a sportszergyártónkkal abban, hogy az idei évben már nemzeti színűek lesznek a melegítőink és a mezeink – kezdte az örömhírrel Lajtai Kristóf, a MOATSZ főtitkára. – Ez egy régóta dédelgetett álmom, ezért nagyon köszönöm a kollégáimnak, hogy segítettek a tervezésben a Joola képviselőivel együtt. Van zöld, piros és fekete felszerelésünk is, tehát a nemzetközi szabályoknak megfelelően tudunk változtatni, ha azonos színűek a mezeink másokéval. A címer és a magyar zászló is feltűnik rajtuk, szóval nagyon impozánsak, és bízom benne, hogy a gyerekek is büszkén viselik majd.”

Az Eb-t buborékrendszerben rendezik meg, tehát zárt kapus lesz. Az ifjúsági versenyszámokat július 18-tól 24-ig bonyolítják le, míg a serdülők július 27-től augusztus 2-ig bizonyíthatnak.

A héten még a leányválogatottunk felkészüléséről is beszámolunk.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram