Úgy tűnik, nem hiába írtuk a javaslatot

2020.07.26.

A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói olimpia selejtezői még nem fejeződtek be a nemzetközi asztalitenisz-élet leállása előtt, ezért a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetségnek (ITTF) át kellett gondolnia, hogyan módosuljon a kvalifikációs rendszer.

Az illetékesek végül valamennyi határidőt kitolták pontosan egy évvel, ám még így is maradt számos kérdőjel. Számunkra női vonalon a legtisztább a kép, ugyanis a csapat kijutásával már biztosak az egyéni kvótáink is.

Férficsapatunknak nem sikerült a bravúr, de legjobbjaink egyéniben még kiharcolhatják a szereplés jogát.

A vegyes párosoknál a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős már nagyon közel volt a kvótához, így nekik különösen rosszul jött a járvány.

„A vegyes párosoknál már a vírushelyzet előtt szinte véget ért a kvalifikációs időszak, egy verseny maradt hátra – mondta Bátorfi Zoltán, a női válogatottunk szövetségi kapitánya. – Az újraindulás után is csak egy kvalifikációs verseny lesz megrendezve, de nem tudni, hogy melyik lesz az.”

Alapvetően a legutóbbi 12 hónapban elért nyolc legjobb eredmény számít be a világranglistába. Ez most persze nem működhet, mert már lassan fél éve nem rendeznek versenyeket, a pontokat így nem lehet megvédeni. A teniszezők mintájára itt is meghosszabbíthatják a 12 hónapos érvényességi időt.

Az ITTF legutóbbi közleményében szó esik egy úgynevezett olimpiai kvalifikációs ranglistáról is, amely a magyarázat szerint különbözik a normál világranglistától. A magyar szövetség a vegyes párosok kapcsán korábban megfogalmazott egy javaslatot arról, hogy az újrakezdést követő versenyek már ne számítsanak be a selejtezős rangsorba, kivéve persze azt, amelyik amúgy is szerepelt még a kvalifikációs programban. Úgy tűnik, az ITTF-nél rábólintottak erre – már ha az említett olimpiai kvalifikációs ranglista ezt takarja.

Ha ezt a ranglistát az ITTF-nél úgy értelmezik, ahogy mi, akkor ez kedvez nekünk, de vannak még sarkalatos pontok, amelyek miatt még kicsit izgulok” – tette hozzá Bátorfi Zoltán.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram