Tizenhat éve nem volt erre példa

2019.04.27.

Mattias Falck személyében 16 év után újra lesz európai résztvevője a férfi egyes döntőjének az asztalitenisz-világbajnokságon. A budapesti fináléban a címvédő Ma Lung lesz a svéd játékos ellenfele.

A férfi egyes elődöntőjében először két kínai lépett asztalhoz, a címvédő Ma Lung nagyjából négy órával azt követően, hogy Vang Csu-csinnel megnyerte a férfi párosok döntőjét. A világranglistás helyezések ez esetben nem sokat számítottak, hiszen Liang Csing-kun csak a 9., de a negyeddöntőben a világelső Fan Csen-tungot búcsúztatta, Ma Lung pedig a sérülése következtében a 11. helyig csúszott vissza. De úgy tűnik, még ma is ő a legjobb. Budapesten egyesben kiváló játékosok sorát búcsúztatta (Alekszandar Karakasevics, Jha Kanak, Vlagyimir Szamszonov, Hugo Calderano, Lin Kao-jüan), és az áldozatai közé került Liang Csing-kun is. A 4:1-es végeredmény nem sejtet túl nagy csatát, valójában azonban igencsak meg kellett izzadnia a címvédőnek, amit a szoros szettek is bizonyítanak.

Az alsó ágról két olyan ember jutott elődöntőbe, akit nem feltétlenül vártunk oda. A tenyeres oldalon támadószemcsével játszó Mattias Falck esetében már az ritkaságnak számít, hogy európaiként ott van a legjobb négyben (ez az utóbbi 12 évben csak Timo Bollnak sikerült), An Dzse Hjun pedig a világranglista 157. helyezettjeként jutott idáig. A két fiú alaposan kiszolgálta a nézőket, hét szettig gyűrték egymást, hol az egyik, hol a másik érezhette magát közelebb a döntőhöz. A döntő szettben 4:2-nél éppen a dél-koreai, ám Falck ezután sorozatban nyolc poént nyert meg a kis létszámú, ám annál hangosabb svéd „keménymag” nagy örömére, és innen már nem volt visszaút An Dzse Hjun számára.

„A célom a negyeddöntőbe jutás volt, amit alaposan túlteljesítettem. Most megpróbálom kiélvezni a győzelem ízét, vacsorázom egy jót, aztán korán lefekszem, hogy az akkumulátorom újra feltöltődjön” – mondta a friss döntős Mattias Falck.

Lehet, hogy neki köszönhetően eljön a svédek újabb aranykora, a legutóbbinak Jörgen Persson volt az egyik főszereplője, aki most edzőként tesz meg mindent a sárga-kékek sikereiért.

„Nehéz leírni, huszonkét év azért elég nagy idő – felelte Jörgen Persson arra a kérdésre, milyen érzés, hogy Jan-Ove Waldner 1997-es aranya óta először jutott svéd játékos vb-döntőbe. – Mindketten először játszottak ilyen fontos mérkőzést, szóval az idegeknek is nagy szerep jutott, ezért lehetett olyan hullámzó a meccs. Nagyon tetszett, hogy Mattias négy kettes hátrányban sem ijedt meg a döntő szettben. Holnap a világ legjobbjával találkozik, akinek jelentős tapasztalata van az ilyen döntők terén, de Mattiasnak most úgy megy a játék, hogy senkitől sem fél.”

Werner Schlager 2003-as párizsi aranyérme után tehát újra van vb-döntős európai játékos egyéni versenyszámban. A kérdés csak az, lesz-e még nagyobb meglepetés vagy Ma Lung begyűjti sorozatban harmadik egyéni vb-aranyát.

Női párosban két japán és két kínai kettős csapott össze egymással. A japán ütközetből a támadó Hajata Hina és Ito Mima került ki győztesen a védő Hasimoto Honoka és Szato Hitomi ellenében. A kínai házi elődöntőt a Szun Jing-sa, Vang Man-jü páros nyerte meg döntő szettben a Csen Meng, Csu Jü-ling kettőssel szemben.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST – A SZOMBATI EREDMÉNEK
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Ma Lung (kínai)–Liang Csing-kun (kínai) 4:1 (8, –6, 9, 9, 12)
Falck (svéd)–An Dzse Hjun (dél-koreai) 4:3 (–8, 7, –3, 4, 9, –2, 5)

NŐI PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Hajata, Ito (japán)–Hasimoto, Szato (japán) 4:2 (9, –10, –14, 5, 5, 7)
Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai)–Csen Meng, Csu Jü-ling (kínai) 4:3 (3, 9, –9, –6, 6, –9, 5)

KORÁBBAN
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Liu Si-ven (kínai)–Csen Meng (kínai) 4:2 (–9, 7, 7, –7, 0, 9)

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai)–Ionescu, Robles (román, spanyol) 4:1 (3, –8, 7, 3, 5)

A VASÁRNAPI PROGRAM
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
13.30:
Ma Lung (kínai)–Falck (svéd)

NŐI PÁROS, DÖNTŐ
14.30:
Hajata, Ito (japán)–Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram