Taroló japánok, remeklő magyarok a második versenynapon

2022.06.23.

Az 5. Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztivál második napján is a csoportmérkőzéseket rendezték meg a győri Olimpiai Sportparkban. A japán fiúk hengereltek, de a házigazda magyar fiatalokra sem lehetett panasz: jó néhányan az első helyen végezve jutottak fel a főtáblára.

A világfesztivál csütörtöki versenynapján az öt korosztály összesen 19 versenyszámában már élesedett a küzdelem, hiszen befejeződtek a csoportmérkőzések. Sőt az U11-es lányok mezőnye egészen a negyeddöntőig jutott, s a legjobb nyolc közé hat magyar játékos is bejutott. Közülük is kiemelkedett Fazekas Lizett (képünkön) teljesítménye: a korábbi válogatott klasszis, Fazekas Péter mindössze kilenc esztendős kislánya magabiztosan vette az összes akadályt. Mi több, az idősebbek, az U13-asok viadalán felülmúlta a harmadik helyen kiemelt ecuadori Karolayn Maldonadót, és csoportelsőként került a verseny következő, már kieséses szakaszába.

Az U15-ös lányok mezőnyében az ugyancsak a házigazdákat képviselő Molnár Kendra – noha elsőként rangsorolták – váratlanul csak harmadikként végzett négyesében, igaz, az idősebbek, az U17-esek között javított: ott játszmát sem veszítve lett csoportelső.

A további számokban – így a csapatversenyekben is – jobbára a papírforma érvényesült a viadal első szakaszában. A világfesztivál legrangosabb résztvevőinek tartott japán fiúk például jószerével esélyt sem hagytak riválisaiknak, szerdán az U17-esek és az U19-esek csoportkörében az egész küldöttség veretlen maradt. És az lenne a meglepetés, ha a folytatásban bárki is megizzasztaná őket.

A hajdani világfesztivál-győztes, későbbi hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztina – aki jelenleg a bajor utánpótlás-válogatott sportigazgatója – rendkívül elégedetten nyilatkozott a viadal második versenynapja után.

„Tizenhét német és három, két hónapja Münchenben készülő ukrán fiatallal érkeztünk Győrbe. Közülük többeknek kivételes alkalmat kínál a világfesztivál, hiszen korábban még nem jártak nemzetközi eseményen. Mivel itt lényegében létszámkorlátozás nélkül vehetnek részt a tizenéves játékosok, a viadal nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőség azok számára is, akik tudásuk alapján egyelőre nem tartanak ott, hogy másutt is találkozhassanak külföldi kortársaikkal. Ugyancsak pozitívumnak tartom, hogy a várakozásaimnál lényegesen magasabb színvonalú világfesztiválon a szervezők nem ragaszkodnak mereven a nemzetközi eseményeken megszokott kötelmekhez, és ezek a lazább körülmények nagyban hozzájárulnak a játékosok jó hangulatához.”

Az esemény versenyprogramja péntek délelőtt 10 órától folytatódik, valamennyi számban az egyenes kieséses rendszerben zajló főtáblás küzdelmekkel.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram