Szerva itt, csere ott – asztalitenisz OB-t rendeztek Győrben

2024.03.25.

Az Olimpiai Sportparkot a hétvégén az asztalitenisz Országos Bajnokság töltötte meg. Az olimpiai sportágak közé tartozó játék döntőiben páros és egyéni bajnokokat is avattak.

 

Az egyszerű, pontozásos játék sokat veszített az utóbbi években a presztízséből. A szövetség új elnöke, Kovacsics Imre bizakodva tekint a jövőbe, és együttműködéseket kezdeményez a városi pingpongos élet fellendítése érdekében.

 

„Pingpongozni mindenki szeret, mert pingpongozni mindenhol lehet!” – ezzel a szlogennel kezdték el népszerűsíteni a játékot. Az OSP aulájában felállított asztaloknál bárki ütőt ragadhatott, és átélhette a labda pattogásával járó izgalmakat.

Az idén százéves Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke elmondta, hogy a közeljövőben meghirdetik a „Green Table”-programot, amelynek a küldetése a sporton keresztül békét vinni a világba. Az asztaloknál nagyon sok küzdelmet láttak a három napos rendezvény alatt, de a vérre menő csatákat követően a sporttársak barátsággal váltak el.

 

Az elnök regnálásának kezdete óta, ez az első országos bajnokság, de szeretnék a hazai rendezvényeket nemzetközi színvonalra emelni. Mindent a nemzetközi standardnak megfelelően bonyolították le. A bajnokság, a tizenkét asztalon rendezett selejtezőktől az egy asztalos döntőig minden feltételnek megfelelt. A hazai versenyzők közül páran sajnos külföldre igazoltak, éppen ezért szeretnének olyan nívójú derbiket rendezni, melyek miatt presztízs legyen a játékosoknak hazalátogatni. Az OB-n már régóta nem volt pénzdíjazás, ezen is változtattak – az első helyezett háromszázezer forintot vihet haza – hívta fel rá a figyelmet Kovacsics Imre.

 

A győri asztalitenisz életet lelkes civilek tartották életben, pedig az alacsony publicitást kapó sportág hozta haza a legtöbb világbajnoki érmet száz év alatt. A sportágak átalakított finanszírozását a pingpong is megsínylette, és a kisebb műhelyeknek köszönhetően tudott a felszínen maradni.

A szövetség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre, és bízik abban, hogy a szövetség-önkormányzat-klub-szülő alkotta pillérekre támaszkodó gyerekek sikeres nevelését már hatéves kortól el tudják kezdeni, így már a következő olimpiai felkészüléskor is számolhatnának velük.

 

Kovacsics bízik a sportra nevelő iskolák nyitottságában, és abban, hogy az ott elkezdett játékot, annak szeretetét hazaviszik a gyerekek, és már nem csak egy belső körből kerülnek ki játékosok.

A bajnokságon Szvitacs Alexa is asztalhoz állt. Győr kiváló parasportolója elmondta, hogy nagyon jó helyen áll a paralimpiai kvalifikációt illetően, de egyelőre óvatosan fogalmazott, mert a párizsi szereplése csak a jövő héten válik biztossá.

Forrás: Győr+
Képek: MOATSZ/Nagy Gábor

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram