„Szeretnénk részei lenni a világ pingpongéletének vezetésének”

2021.05.30.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnökségének határozott célja, hogy a sportág irányításából világszinten is kivegye a részét, Budapestet pedig olyan versenyhelyszínné tegye Európában, mint amilyen a teniszvilágban Wimbledon vagy a párizsi Roland Garros.

A hazai szövetség az utóbbi években nemcsak itthon, hanem nemzetközi viszonylatban is igen aktív volt, elég csak a magyarországi rendezésű világeseményekre gondolni. Ezen a gyakorlaton továbbra sem kíván változtatni a MOATSZ vezetése.

Az asztalitenisz világszervezeteinél jelenleg nem a béke és a nyugalom az úr, az ETTU és az ITTF hétköznapjai is elég zaklatottak mostanában.

„Az ETTU-elnökségnek le kell vezényelnie az európai pingpong megújulását, és vissza kell vezetnie az európai pingpongot a világ élvonalába. A legnagyobb ellenlábas nyilvánvalóan Ázsia, és már nem csak Kelet-Ázsiára kell gondolni, hiszen Közép-Ázsiában is nagyon komoly pingpongnemzetek nőttek ki az elmúlt években, évtizedekben” – beszélt Nátrán Roland MOATSZ-elnök az Euópai Asztalitenisz-szövetség előtt álló egyik legnagyobb kihívásról.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) rengeteg reformmal jelentkezett az utóbbi években, ami sok konfliktussal járt.

„Nagyon bízom benne, hogy az idén szeptemberi tisztújítás pontot tesz ezeknek a vitáknak a végére, hiszen a tisztújítás keretében a közgyűlés azt is eldönti, hogy milyen irányban haladjon tovább az ITTF. E tekintetben Magyarországnak komoly ambíciói vannak, szeretnénk részei lenni a világ pingpongéletének vezetésének” – tette hozzá Nátrán Roland.

Szerinte a versenyzőink megtették, amit kellett – amit a megszerzett olimpiai kvóták is bizonyítanak –, és most a sportdiplomácián van a sor. Hogy mit ért ez alatt?

A magyar szövetség pályázik az új versenysorozat, a WTT legmagasabb kategóriájú versenyei egyikének megrendezésére. Ezek az úgynevezett Grand Smash-tornák, amelyek olyanok lesznek, mint a teniszben a Grand Slam-versenyek.

Továbbra is szeretnénk a legrangosabb nemzetközi utánpótlástornák egyik házigazdája lenni. E téren Szombathely már tradicionális versenyhelyszínnek számít, de a többi vidéki nagyvárosunknak is hasonló szerepet szán a MOATSZ elnöksége.

Nátrán Roland a nemzetközi kapcsolatokról bővebben:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram