Sokat köszönhet Harczi Zsoltnak az Európa-bajnok

2023.05.13.

Harczi Zsolt már hat éve Ausztriában öregbíti a magyar asztalitenisz-edzők hírnevét. Az osztrák női válogatott mellett a froschbergi akadémia szakmai munkáját irányítja. Az eszéki Európa-bajnoki selejtezőn vele is összefutottunk, miután a kvalifikáció első körében nem sikerült kiharcolniuk a malmői részvételt. Az eszéki „pótselejtezőt” immár teljes csapattal sikerrel vették, így jó hangulatban tudtunk vele beszélgetni.

„Egyrészt azért mindenkinek lehet tanácsot adni, ráadásul ő el is fogadja ezeket – válaszolta Harczi Zsolt arra a kérdésre, hogy az 1982-es születésű Liu Jiának mi újat tud mondani. – Az egyéni versenyeken már hosszú ideje nem vesz részt, de az osztrák válogatottat továbbra is segíteni tudja, harmadik pozícióban bármelyik csapat ellen partiképes. Én még játékosként is szerepeltem vele egy klubban, így elég régóta ismerjük egymást, és kiváló a kapcsolatunk.”

Jó ideig Liu Jia számított az osztrák női válogatott első számú játékosának, néhány éve már azonban a moldovai születésű Sofia Polcanova tölti be ezt a szerepet. A 28 éves balkezes játékos a 2022-es müncheni Európa-bajnokságon bajnokságon egyéniben és női párosban aranyérmet szerzett, vegyes párosban pedig bronzérmes lett. A sikereiben Harczi Zsoltnak is nagy szerepe van.

„A válogatottnál két éve vagyok, de a Froschberg játékosaként már hat éve velem készül. Az utóbbi időszakban én utazom vele a világversenyekre, előtte volt egy válogatott edző is. Egy-két dolgot megtanult, ami a hasznára válik. Volt egy nagyon komoly csípősérülése, meg is kellett műteni, és abban talán még nagyobb szerepem van, hogy a visszatérése óta hogy tud úgymond spórolással játszani. Arra talán én tanítottam meg, hogy a fájdalomküszöbét picit emelve, a fájdalmat tudomásul véve is hogyan tud kiválóan teljesíteni.”

A Polcanova vezette osztrákok a magyar szakember szerint teljes csapattal éremesélyesként vághatnak neki a szeptemberi csapat Európa-bajnokságnak, egy sérüléssel azonban könnyen akár a 20. helyen is találhatják magukat.

Harczi az osztrák szövetséggel úgy állapodott meg, hogy a válogatottal csak a világversenyeken és egy-egy kiemelt fontosságú viadalon vesz részt, a versenyprogram többi állomására nem kíséri el a játékosait, így kihagyja a fárasztó ázsiai és afrikai túrákat is. Ausztriában a téli sportok állnak a népszerűségi lista élén, minden más sportág csak ezután következik, így az asztaliteniszezők merítési lehetősége sem túl nagy. A froschbergi akadémián persze korántsem csak hazai játékosok pallérozódnak.

„Ez egy nemzetközi akadémia, a világ különböző részéről érkeznek ide játékosok Thaiföldtől Indián át az európai országokig, például Belgiumból és Svédországból igen sok játékos jön hozzánk. Annyiból könnyű a munkám idézőjelben, hogy az akadémián és a válogatottban is hihetetlenül szorgalmas és motivált játékosokkal dolgozom együtt. Ők azért jönnek ide, mert tanulni akarnak és jobb játékosokká válni. Jó híre van a klubnak, szívesen jönnek ide, válogatni tudunk közülük, és az nagy segítség egy edzőnek, ha nem kell külön motiválni a játékosait, csak tanítani őket játszani. Érzik, hogy jó helyen vannak.”

Három osztrák fiatal is a froschbergi akadémia növendéke, közülük egy fiú és egy lány Harczi Zsolt szerint néhány éven belül Európa élmezőnyéhez tartozhat. Az esetleges magyarországi munkavállalással kapcsolatban a következőt mondta: „Az ember ott dolgozik, ahova hívják. Itt jól érzem magam. Szeretettel vártak és jó lehetőségeket teremtenek. Azt gondolom, hogy ezt meg is hálálom, hiszen Polcanova a legutóbbi Európa-bajnokságon két aranyat és egy bronzot nyert. Szerintem kölcsönösen elégedettek vagyunk egymással. Ha máshonnan hívnak? Minden ajánlatot meghallgat az ember, és hátha még másik országból is lesz jelentkező.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram