Sírtak a németek, majd nevettek

2022.08.21.

Nina Mittelham sérülése miatt az osztrák Sofia Polcanova alig több mint kétszettnyi játék után megnyerte a női egyes aranyérmét a Münchenben rendezett Európa-bajnokságon, de a férfiaknál diadalmaskodó Dang Qiunak köszönhetően a házigazda németek sem maradtak Eb-győztes nélkül.

Azok után, hogy az asztalitenisz Eb utolsó előtti napja könnyek között ért véget (Kristian Karlsson beverte a kezét az asztal sarkába, és feladni kényszerült a Darko Jorgic elleni elődöntőjét), a záró nap hasonlóképp folytatódott.

A hölgyek döntőjét a német Nina Mittelham és az osztrákok moldovai származású klasszisa, Sofia Polcanova vívta. Magyar vonatkozása is volt a finálénak, hiszen Mittelham mögött Boros Tamara, a németek szövetségi kapitánya ült, Polcanovának pedig az osztrák női válogatott irányítását idén átvevő Harczi Zsolt adott tanácsokat.

A taktikának azonban sajnos nem sok szerepe volt ezen a mérkőzésen, ugyanis hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Mittelham nincs százszázalékos állapotban. A 25 éves német az általa simán elvesztett második játszma után kikéredzkedett orvosi ápolásra, ám a jobb karja ezt követően sem vált játékra alkalmassá, így feladta a kilátástalan küzdelmet. Sírt ő is és Polcanova is, és még jó néhányan a csarnokban…

„Ez egy borzasztóan szomorú szituáció, nincsenek szavaim arra, ami Ninával történt. Hihetetlen… Én is összetörnék, ha fel kellene adnom egy ilyen döntőt. Természetesen nem így akartam nyerni. Szerintem megérdemeltem győztem, de ez a siker nem olyan szép, mint amilyennek elképzeltem. Tegnap úgy voltam vele, hogy ma biztos sírok majd, akár nyerek, akár veszítek, mert őrült hét áll mögöttem, összesen tizenöt mérkőzést játszottam, mindegyik szoros volt, és teljes ürességet érzek. Az érzelmek hatása alatt vagyok, nem is tudom, mit gondoljak” – nyilatkozta megrendülten Polcanova, aki 27 évesen lett először Európa-bajnok, rögtön kétszeres.

A kisinyovi születésű pingpongos remek Eb-t zárt München, hiszen korábban vegyes párosban bronzérmet szerzett Gárdos Róberttel, majd női párosban Szőcs Bernadette oldalán nem talált legyőzőre.

NEM BOLL, NEM OVTCHAROV, HANEM QIU A NÉMETEK HŐSE

A férfi egyes döntőjében Dang Qiu és Darko Jorgic találkozott. A kínai származású, ám már Németországban született Qiu szombaton előbb Timo Bollt ütötte le az asztalról (4:0), majd az elődöntőben Mattias Falckot verte meg 4:1-re. A 25 éves német az aranymérkőzésen sem lassított. Az első játszmát ugyan Jorgic nyerte meg, majd a másodikban is vezetett 8:4-re, ám Qiu fordítani tudott, és ez után már nem adta vissza az irányítást a szlovénnek. A vegyes párosban és csapatban korábban már Európa trónjára lépő, tollszárfogással játszó Qiu először lett Európa-bajnok egyesben.

FÉRFI EGYES
Döntő
Qiu (német)–Jorgic (szlovén) 4:1 (–10, 12, 8, 9, 2)

FÉRFI PÁROS
Döntő
Falck, Karlsson (svéd)–Gárdos, Habesohn (osztrák) 3:1 (–10, 1, 5, 11)

NŐI EGYES
Döntő
Polcanova (osztrák)–Mittelham (német) 4:0 (9, 2, 0, 0) – Mittelham feladta

NŐI PÁROS
Döntő
Polcanova, Szőcs (osztrák, román)–Dragoman, Samara (román) 3:0 (16, 6, 9)

VEGYES PÁROS
Döntő
Lebesson, Yuan (francia)–Ionescu, Szőcs (román) 3:1 (–8, 6, 5, 9)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram