Rio 2016: hazatértek olimpikonjaink

2016.08.12.

Hazaérkeztek Brazíliából a riói olimpián részt vevő asztaliteniszezőink. Mindhárman megnyerték első mérkőzésüket, ezzel hozták a papírformát, Póta Georginában azonban maradt egy kis hiányérzet.

Pattantyús Ádám elérte célját, Londonnal ellentétben Rióban sikerült mérkőzést nyernie. Ez talán annak is köszönhető, hogy ezúttal már nem vonták el annyira a figyelmét a külső körülmények, az olimpiát jellemző felhajtás, hanem nyugodtan tudott készülni első találkozójára.

A második fordulóban a kínai-katari Li Ping volt az ellenfele, akitől 4:0-ra kikapott, de emiatt nincsenek rossz érzései.

„Tudtam, hogy a papírforma abszolút nem mellettem szól, megpróbáltam kicsit odapörkölni neki – emlékezett vissza olimpikonunk. – Az első szettben volt egy szettlabdám, de abszolút sikernek könyvelem el ezt az egész riói szereplést, azzal együtt, hogy másfél évvel ezelőtt majdnem lemondtam a válogatottságot."

Szerencsére sikerült őt rábeszélni a folytatásra, és most még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a tokiói olimpiára is kijusson, hiszen fizikailag tökéletesen érzi magát.

Brazíliában rengeteg élményben volt része, Hosszú Katinka két aranyérmes úszásának is szemtanúja volt, és olyan sztárokkal sikerült közös fényképet készítenie, mint Rafa Nadal vagy Novak Djokovics.

Póta Georgina is nagyon jól érezte magát Rióban, megfelelt az önmagával szemben támasztott minimális elvárásnak, sikerrel vette első mérkőzését a kínai-kanadai Zhang Mo ellen – pedig kicsit tartott tőle, mert nem őt várta az első fordulóból –, ezzel a kiemelésének megfelelő helyen, a legjobb 32-ben végzett. Van benne azonban hiányérzet is, mivel a 3. fordulóban kétszettes előnyről kapott ki a hongkongi Doo Hoi Kemtől.

„Úgymond jó sorsolásom volt, ezt a hongkongi lányt meg tudtam volna verni – mondta a harmadik olimpiájáról hazatérő Póta Georgina. – Azért vagyok szomorú, mert a harmadik szettben szettlabdám volt, és ha 3:0-ra elhúzok, akkor már nehezen tudta volna megfordítani a meccset. Sok bónuszpontot jelentett volna, ha bejutott a tizenhat közé, ráadásul eddig mind a két olimpiámon a harminckettő közé jutottam, most egy lépcsővel feljebb ugorhattam volna. Ebben az esetben olimpiai kilencedikként jegyeznének, ami nekem nagy eredmény lenne."

Másik női indulónk, Lovas Petra is jókedvűen tért haza, már csak azért is, mert a visszaúton bőven volt hely a repülőn, három ülésen keresztbe feküdve több órát tudott aludni. Pihenésre – Póta Ginához hasonlóan – még a következő egy hétben lesz lehetősége, utána ugyanis jönnek az újabb versenyek és edzések.

„Holnap elszaladok Németországba a horvát barátnőmhöz München közelébe, aztán pár nap itthon, és megyek Szentpétervárra versenyre – mondta Lovas Petra. – Utána egy cseh nemzetközi tornán indulok, majd kezdődik a felkészülés az Európa-bajnokságra."

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram