Rekviem, 1996–2020 – A Molnár János Emlékverseny huszonöt éve

2021.02.05.

Az elmúlt 25 évben a február 5-höz legközelebb eső hétvége mindig a Molnár János Emlékverseny küzdelmeivel zajlott. 2021. február 4–7. lenne az időpontja az idei emlékversenynek, ha huszonhatodszor is megrendezésre kerülhetett volna. Miután ez most több okból sem volt lehetséges, az esemény szellemiségének felidézése az elmúlt 25 év történéseinek rövid összegzése kapcsán történhet csak meg.

A Molnár János Emlékverseny nemzetközi ismertsége és presztízse a kezdetektől évről évre folyamatosan növekedett. Az első években csupán néhány országból érkeztek a fiatal játékosok. Az első versenytől hét éven át az U11, U12, U13 és a serdülő korosztályúak versenyeztek. 2003-tól egészítettük ki a programot az ifjúságiak versenyeivel is.

Molnár János

A résztvevő országok száma a 24. versenyen, 2019-ben érte el a csúcsot, amikor 24 országból érkeztek résztvevők, és a Kína Tehetségközpontjával létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően első ízben Kína is képviseltette magát, sőt, a több mint 20 órás utazást vállalva Ausztrália válogatottja is az indulók között volt található. Az emlékverseny különleges értékeként a hazai fiúutánpótlás évente létszámkorlátozás nélkül juthatott nagyon értékes nemzetközi tapasztalatokhoz, motivációs hatásokhoz.

A kezdetektől fogva az esemény megvalósításának sajátja volt az az összefogás, az a sokak közös tevékenysége, ami a mostoha körülmények ellenére a külföldi résztvevők teljes elismerését is újra és újra kiváltotta.

A közélet és a művészvilág több neves képviselője is fontosnak érezte, hogy egy ilyen, a maga nemében egyedülállónak számító program résztvevője legyen.

Az emlékverseny vendégei voltak számunkra nagy megtiszteltetésként többek között Zugló egymást váltó polgármesterei, köztük Karácsony Gergely két ízben is, a korábbi sportot felügyelő belügyminiszter Lampert Mónika, a sportszakállamtitkár Simicskó István, az ifjúsági és sportminiszter Jánosi György, a zenei világ hírességei közül Somló Tamás és St. Martin, az előadóművész Csonka András, valamint a legendás sportriporter Szepesi György is.

A 25 év során nagyon sokaknak mondhattunk köszönetet azért, hogy példaértékű segítőkészségükkel, támogatásukkal és tevőleges közreműködésükkel is meghatározó szerepet vállaltak az 1995. február 5-én tragikus baleset következtében életüket vesztett Jánoska és édesanyja emlékének méltó megőrzésében, az emlékverseny szellemiségének fenntartásában, szakosztályunk közösségéhez való tartozás érzésének kifejezésében.

VISSZATEKINTÉS AZ EREDMÉNYEK ÖSSZESÍTÉSÉVEL

Aranyérmet 21 ország versenyzői nyertek, az élcsoport: 47 magyar aranyérmes volt, valamint 15 francia, 10 szlovák, 5 svéd, 5 horvát, 4 portugál, 4 jugoszláv, 4 moldovai. A magyar győzelmeken 12 egyesület versenyzői osztoztak. A legjobb közülük 15 aranyérmes versenyzővel a BVSC lett, a további sorrend: KSI SE (8), Szombathelyi AK (6), Kecskeméti Spartacus (3), Jászkun Volán SC (2), Malév SC (2), Ceglédi VSE (2), Budaörsi SC (2), Szarvasi Kőrös ASE (2), Ambrus Akadémia Soltvadkert (2), Yorgos SE (2), WINK (1). A legtöbb aranyérmet szerző magyar versenyzők összehasonlításában Vajda Attila, a Szombathelyi AK versenyzője 5 aranyérmével volt a legjobb, a további sorrend: Zwickl Dániel (4) BVSC, Jakab János (3) BVSC és Both Olivér (3) BVSC, Móricz Máté (3) Kecskeméti Spartacus/Ceglédi VSE.

A BVSC 11-szer érdemelte ki az összesített pontverseny győztesének járó elismerést és a márvány vándordíjat. A további sorrend: francia válogatott (4), Ile de France regionális válogatott (2), svéd válogatott (1), moldovai válogatott (1), szerb válogatott (1), a kínai Talien csapata (1), a svéd Sparvagen BTK, (1), a horvát TTC Zagreb (1), valamint a KSI SE (1) és a Szombathelyi AK (1). 35 ország versenyzői szereztek dobogós helyezéseket, Európából Anglia, Ausztria, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Csehország, Dánia, Fehéroroszország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Jugoszlávia, Lengyelország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. Európán kívüli országokból Ausztrália, Ecuador, Egyiptom, Izrael, Japán, Kína, Peru. Éremszerzés nélkül további 13 ország versenyzői szerepeltek még a mezőnyben: Európából Andorra, Bulgária, Ciprus, Észtország, Finnország, Hollandia, Lettország, Luxemburg, Svájc. Európán kívülről Brazília, Sri Lanka, Tatár Köztársaság, Thaiföld.

A legtöbb érmet szerző magyar versenyzők rangsora az alábbiak szerint alakult: Molnár Krisztián (7) BVSC, Both Olivér (6) Malév SC/BVSC, Kriston Dániel (6) BVSC/KSI SE, Móricz Máté (6) Kecskeméti Spartacus/ Ceglédi VSE, Terék Norbert (6) Pénzügyőr SE/KSI SE/BVSC, Zwickl Dániel (6) BVSC, András Csaba (5) BVSC, Kosiba Dániel (5) BVSC/WINK AC, Kovács Sebestyén (5) BVSC/Ceglédi VSE, Vajda Attila (5) Szombathelyi AK.

Molnár János testvérénél, Molnár Krisztiánnál több dobogós helyezést a 25 év során az egész mezőnyből egyetlen versenyző sem ért el. András Csaba több verseny kihagyása ellenére is ötször állhatott a dobogóra. A BVSC képviseletében összesen 18 versenyző szerzett arany-, ezüst- vagy bronzérmet: Molnár Krisztián (7), Zwickl Dániel (6), András Csaba (5), Do Phuong Nam (4), Kovács Sebestyén (4), Kriston Dániel (4), Nagy Krisztián (4), Both Olivér (3), Bruckner Máté (3), Kosiba Dániel (3), Cseri Ádám (2), Jakab János (2), Krebs Levente (2), Terék Norbert (2), Faragó Bálint (1), Juhász Márk (1), Kaiser János (1), Várbeli Tamás (1).

A jelenlegi felnőtt és utánpótlás magyar válogatott keret valamennyi tagja szerepelt az emlékversenyeken. Közülük a legeredményesebb Both  Olivér és András Csaba mellett a 4–4 dobogós helyezés megszerzésével Ecseki Nándor, Huzsvár Erik, Lakatos Tamás és Szántosi Dávid büszkélkedhet, míg 3–3 érmet Juhász Patrik, Kizakisz Georgiosz Nikolaosz, Lei Balázs, Molnár István Patrik és Szudi Ádám szereztek.

Az Emlékverseny külföldi résztvevői közül is többen a felnőtt nemzetközi élmezőnybe kerültek. Jelenleg is a világranglistán az első 50 között szerepelnek: Filus (GER), Gacina (CRO), Gauzy (FRA). Jelenleg a világranglistán a legjobb 100-ban rangsoroltak: Akkuzu (FRA), Apolónia (POR), Ionescu (ROU), Lind (DEN). A korábbi években kiemelkedő eredményeket produkáltak közül: az ifjúsági világbajnok Baum (GER), Bobocica (ITA), Cassin (FRA), Robinot (FRA), Süss (GER).

Budapest, 2021. február 4.
BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztály

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram