Rég nem látott létszámban

2021.04.14.

Száz nap van hátra a 2021-re halasztott tokiói olimpiáig, amelyen rég nem látott létszámban képviselhetik Magyarországot pingpongosaink, és ez a szám még nőhet.

Csapatban korábban sosem szerepeltünk olimpián, így tavaly januárban a női válogatottunk történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy kvalifikálta magát a július 23-tól augusztus 8-ig tartó tokiói játékokra. A gondomari selejtezőn a Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária trió harcolta ki a kvótát, konkrétan négy személy részére, hiszen a háromfős csapat mellett egy tartalékot is lehet nevezni.

A koronavírus miatti halasztás a szülés után visszatérő Póta Georginának is esélyt adott, hogy ott lehessen a japán fővárosban, a kérdés csak az, hogy mennyire nyeri vissza korábbi formáját. Bátorfi Zoltán szövetség kapitány már jelezte, hogy az utolsó pillanatig kivár a kerethirdetéssel.

Nem mellékesen a csapatkvóta egyben azt is jelenti, hogy női egyesben is indíthatunk két játékost.

Fiatal férficsapatunk szintén kitett magáért a tavalyi selejtezőn, ám a svédek túl nagy falatnak bizonyultak. Ami csapatban nem sikerült Majoros Bencének, az az idén márciusi világselejtezőn Dohában egyéniben összejött neki. Remek győzelmekkel megvalósította gyerekkori álmát, jegyet váltott az olimpiára. Szudi Ádám Katarban két győzelemre volt a kvótától, ám még neki sem kell lemondania a tokiói szereplésről. Április 21-25. között a portugáliai Guimaraesben rendezik az európai selejtezőt, amelyen öt férfijátékos szerezhet kvótát (39-en neveztek).

Ha egyéniben mégsem járna sikerrel Szudi, vegyes párosban jó eséllyel ott lehet az olimpián Pergel Szandrával. Remélhetőleg ezt az ITTF is mihamarabb megerősíti.

A női tartalékjátékossal együtt tehát minimum ötfős lesz a magyar pingpongos különítmény, amire legutóbb 1988-ban Szöulban, a sportág olimpiai debütálásán volt példa. Akkor Bátorfi Csilla, Urbán Edit, Klampár Tibor, Harczi Zsolt és Kriston Zsolt képviselte a magyar asztaliteniszt.

A számokat tekintve hasonló a helyzet a para-asztaliteniszezőinknél is. Szvitacs Alexa, Major Endre, Csonka András és Pálos Péter személyében négy biztos kvótásunk van. Arlóy Zsófia, Bicsák Bettina, Berecki Dezső és Zborai Gyula szintén kijuthat még az augusztus 24-én kezdődő paralimpiára, ám önerőből erre már csak a laskói selejtezőn lesz lehetőségük június elején. Ezen kívül még a szabadkártyában is bízhatnak, ám hogy ezt melyik játékosunknak kérjük majd, az Vígh Zsolt szövetségi kapitány szerint még nagyon képlékeny.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram