Pozitív teszttel indult, pozitív élményekkel zárult

2022.10.09.

Összességében a férfi és a női válogatottunk tagjai is elégedetten tértek haza a kínai Csengtuban rendezett csapat-világbajnokságról.

A női válogatottat irányító Bátorfi Zoltánnak egyszerre volt nehéz és egyszerű dolga a kínai vb-n. Az már korábban kiderült, hogy Póta Georginára nem számíthat, Nagyváradi Mercédesz viszont csak az utolsó pillanatban esett ki a csapatból. Így a minimális számú három játékossal utazott Csengtuba, ahol ezek után a csapat összeállításánál már „csak” a játékosok beírási sorrendjén kellett gondolkoznia.

„Őszinte leszek, a legmerészebb álmaimban szerepelt az, hogy bejutunk a legjobb tizenhat közé, és meg tudjuk védeni a négy évvel ezelőtt megszerzett világranglistapontjainkat. A sorsolást meglátva már elkezdtem reménykedni, az utolsó meccsen pedig kiharcoltuk a továbbjutást. Abszolút elégedett vagyok. Természetesen voltak mérkőzések, amelyeken sokkal taktikusabban lehetett volna versenyezni, de ha minden tökéletes lenne, akkor nem kellene dolgozni” –zárta értékelését egy örök igazsággal Bátorfi Zoltán, aki kiemelte még, hogy a csapatszellem rég látott szinten volt a válogatottnál.

A kapitány az első csapat-világbajnokságán részt vevő Hartbrich Leonie-tól és Dari Helgától is azt várta, hogy elengedjék a kezüket, ami a legfontosabb pillanatokban, a lengyelek elleni sorsdöntő meccsen sikerült is nekik.

„Hatalmas élmény volt ez nekem, az első felnőtt világbajnokságom, Kínában is most jártam először, szóval nagyon sok újdonság történt velem – nyilatkozta a ferihegyi repülőtéren Dari Helga.Az elején picit túlizgultam, de napról napra egyre jobban belejöttem a játékba, és összességében nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem.”

Hartbrich Leonie felelevenítette a körömrágós kezdeteket: „Remegve kezdtük az egész túrát, mert a repülőtérre megérkezve tudtuk meg, hogy Nagyváradi Mercédesznek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Nem tudtuk, hogy mi vár ránk így, hogy hárman megyünk a világbajnokságra, de utólag visszatekintve jól sült el. A verseny jól volt megszervezve, és nagy tettnek tartom, hogy két vébéújonccal a tizenhat közé jutottunk.”

Madarász Dóra első számú játékosként készült a vb-re, Nagyváradi kiesésével pedig csak még nagyobb lett rajta (is) a nyomás.

„Hárman mentünk ki, és úgymond nem fért bele, hogy megsérüljünk, ami nálam elég kritikus tényező minden versenyen. Ebbe persze most is belefutottam, de sok ismerősnek és barátnak köszönhetően megoldottuk ezeket a problémákat. Nagyon pozitívan csalódtam mind a szervezésben, mind az eredményben, örülök, hogy részese lehettem ennek az egésznek” – mondta Madarász Dóra, akinek régebb óta elhúzódó karsérülése jött elő Csengtuban, de a román csapat fizioterapeutájának segítségével ezt sikerült orvosolniuk.

MEGÉRDEMELTÉK A RÉSZVÉTELT

A férficsapatunk Hongkongtól és Japántól kikapott, Romániát és Iránt viszont megverte, így az utolsó mérkőzéséig esélye volt a továbbjutásra. Ez végül nem sikerült, de a szövetségi kapitánynak így sem lehet oka a panaszra.

„Hat héttel a világbajnokság előtt még nem volt információnk arról, hogy indulhatunk-e, de sokan visszaléptek, a szövetség jóvoltából pedig az anyagi feltételek is rendelkezésre álltak a részvételünkhöz – engedett bepillantást a kulisszák mögé Muskó Péter.Ezúton is szeretnék gratulálni a csapatnak, hogy a kiemelési helyünkhöz képest ilyen teljesítményt nyújtott. Rengeteget tudunk ebből profitálni, mert négy éles meccset játszottunk. Iránt és Romániát is kettő kettes állás után győztük le egy világbajnokságon, ami a fiúk lelkiállapotának köszönhető. A Hongkong és Japán elleni mérkőzés is bizakodásra ad okot.”

Az első napokban Szudi Ádám volt a mieink húzóembere, aki a hongkongiak ellen Lam Siu Hangot megverte, a világranglista korábbi 6. helyezettje, Wong Chun Ting ellen pedig mérkőzéslabdája volt.

„Az egész vébén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a csapat, nyertünk két mérkőzést két nagyon erős csapat ellen – nyilatkozta Szudi Ádám.A Hongkong elleni találkozó miatt van hiányérzetem, mert labdám volt ahhoz, hogy kiharcoljam a döntő meccset, amelyen Tominak szerintem jó esélye lett volna nyerni.”

Az említett Lakatos Tamás hol ide, hol oda beírva igyekezett a csapat segítségére lenni.

„Megfordultam mindenféle pozícióban. A japánok ellen nem volt egyszerű feladat bármit is elérni, de mondjuk úgy, próbálkoztam, megtettem mindent. Irán és Románia ellen harmadik játékosként sikerült győznöm kulcsfontosságú meccseken, mert egy egyes állásnál került rám a sor” – nyilatkozta Lakatos Tamás, aki bevallotta, hogy nem szeret a hármas pozícióban játszani, mert sok idő telik el a bemelegítés után a mérkőzéséig, de ebben is próbál fejlődni a klubcsapatában és a válogatottnál egyaránt.

Majoros Bence az utóbbi években a legjobb magyar játékossá lépett elő, ám ez a vb nem a várakozásai szerint alakult. Hátsérülés miatt a Hongkong elleni nyitó találkozón nem játszhatott, a románok ellen pedig egy másik helyen sérült meg a háta, és bár Szőcs Hunor ellen így is kulcsfontosságú győzelmet aratott, a továbbiakban már nem állt asztalhoz a vb-n.

„Nem azzal a céllal mentem ki, hogy majd a kispadon ülök, és nem tudok játszani. Ez azért eléggé megviselt, de igyekeztem arra fókuszálni, hogy hogyan, milyen eszközökkel tudom a csapatot ebben a helyzetben segíteni. Ebből is igyekeztem a maximumot kihozni” – számolt be a lelkileg megterhelő napokról Majoros Bence, akinek szerencsére nem súlyos a sérülése.

A legnagyobb pozitívumnak talán azt tekinthetjük a férfiakkal kapcsolatban, hogy mind a négy játékos hozzátette a magáét a sikeres szerepléshez. A japánok elleni egyetlen győzelmünket Ecseki Nándor szerezte, aki a világranglista-54. Jokotani Dzsót verte meg döntő szettben.

„A legutóbbi csapat-világbajnokságunkon még a B-divízióban szerepeltünk, amelyet meg is nyertünk, és jogot szereztünk az A-divíziós szereplésre – mondta Ecseki Nándor.Azóta változtak a szabályok, ezért kis szerencsére is szükségünk volt ahhoz, hogy ott lehessünk Kínában. Mind a négy mérkőzésből sokat tanulhatunk, és erőt is meríthetünk belőlük. Nagyon örültem a japán játékos elleni győzelmemnek. Akkor már nem volt esélyünk a továbbjutásra, de egyénileg nagyon fontos volt számomra egy csapat-világbajnokságon megverni egy japán ellenfelet. Ha jól emlékszem, a japán játékosok elleni legutóbbi két mérkőzésemet sikerült megnyernem, ami nagy örömmel tölt el.”

A vb után sincs leállás, ugyanis a férfiválogatottunk az október 15–16-i hétvégén a budapesti Ormai-csarnokban fogadja Svájcot és Ciprust Eb-selejtezőn, utána pedig a klubjaikban kell helytállniuk legjobbjainknak.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram