Póta: Örülnék, ha ott lehetnék Tokióban

2020.03.27.

Az olimpia elhalasztása sok sportolónak okoz bosszúságot, ám olyanok is akadnak, akik jól jöhetnek ki ebből. Közéjük tartozik a babát váró Póta Georgina, aki már lemondott a tokiói szereplésről, ám most új esélyt kapott.

Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány leszögezte: egy jó formában lévő Póta Georginának mindenképp helye van a magyar válogatottban. Ez persze még korántsem jelenti azt, hogy első számú játékosunk ott lesz a tokiói csapatban.

„Először is nem tudjuk, hogy pontosan mikor lesz az olimpia, de jövő nyári időpont valószínűsíthető – nyilatkozta Bátorfi Zoltán a Kossuth Rádiónak. – Addig először legyünk túl ezen a járványon, Gina pedig adjon életet egy egészséges babának. Utána láthatjuk majd, hogyan tud visszajönni a játékba. Én biztos vagyok benne, hogy vissza tud jönni, az a kérdés csak, hogy mikor. Addig viszont még nagyon sok idő van, szerintem nem kell az események elébe szaladni.”

Bátorfi Zoltán - női szövetségi kapitány | fotó Hoffer Szilvi

Mint ismert, a női válogatottunk, konkrétan a Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária hármas Póta nélkül harcolta ki a tokiói kvótát a portugáliai selejtezőtornán, és a szövetségi kapitány nem sokkal később elárulta, hogy ennek a triónak adna lehetőséget az olimpián is. Az ötkarikás játékok elhalasztása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a gyermekét június elejére váró Póta Georgina jövő nyáron már ott lehetne Tokióban. Bátorfi Zoltánnak nem feltétlenül kell majd valamelyik ujját nagyon megharapnia a csapathirdetéskor, ugyanis a szabályok szerint négy embert nevezhetnek és vihetnek az olimpiára az oda kijutó csapatok szövetségi kapitányai. Más kérdés, hogy a negyedik ember nem az olimpiai faluban lakna adott esetben, de tényleg ne szaladjunk ennyire előre.

Póta Georginát váratlanul érte, hogy mégis lehet esélye elindulni pályafutása negyedik olimpiáján, ám egyelőre még ő sem akar a jövő nyári eseményekkel foglalkozni.

„Előbb a fontosabb dolgokon kell túl lenni, tehát a járványhelyzeten és a szülésen – mondta a Kossuth Rádiónak a világranglistán legelőrébb jegyzett magyar asztaliteniszező. – Örülnék, ha ott lehetnék Tokióban, de ez elsősorban attól függ, hogy egyáltalán vissza tudok-e térni arra a szintre, amelyen játszottam. Ezt most még senki sem képes megmondani. A velem tárgyaló csapatoknak azt mondtam, hogy október-november táján már szeretnék újra meccseket játszani, de az első gyermekemet várom, fogalmam sincs, mi vár rám. Azt tudom, hogy mindent megteszek a céljaim elérése érdekében, ha pedig valami mégsem úgy sülne el, ahogy tervezem, akkor jön az újratervezés.”

Ha sikerül visszatérnie, akkor a portugáliai selejtezőn a helyére beugró és ott két kulcsfontosságú páros mérkőzést megnyerő Fazekas Mária eshetne el az olimpiai szerepléstől. A Budaörs játékosa ez esetben sem sértődne meg.

Fazekas Mária | fotó Hoffer Szilvi

„Az biztos, hogy amit elértünk, abban Ginának kiemelkedő szerepe volt – utalt Fazekas Mária arra, hogy Póta eredményei nélkül aligha kezdhették volna hetedik kiemeltként a gondomari selejtezőt. – Ha lesz lehetősége visszatérni, akkor ott kell, hogy legyen Tokióban, de ez még távoli kérdés.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram