Példakép lehet a fiatalabbak számára

2021.12.20.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség december 20-i elnökségi ülésének első napirendi pontjaként elismerésben részesítették az ifjúsági világbajnokságról ezüstéremmel hazatérő András Csabát, valamint edzőjét, Somosi Miklóst.

András Csaba a két idei korosztályos Európa-bajnokságon szerzett ezüst- és bronzérem után a portugáliai ifjúsági és serdülő világbajnokságon másodikként végzett párosban a horvát Ivor Bannal. A MOATSZ hétfői elnökségi ülése örömteli eseménnyel, a fiatal játékos és válogatott edzője kitüntetésével kezdődött.

„Felemelő érzés, hogy a szövetség gondolt ránk, és megünnepelte a Somosi Miklóssal elért sikerünket – mondta a január 1-től már hivatalosan is felnőtt játékosnak számító András Csaba.Az ünnepek alatt megpróbálok minél hatékonyabban pihenni, aztán december 27-től 31-ig lesz Budapesten egy edzőtáborom Somosi Miklós irányításával a válogatottal. A következő évben az első dolgom az lesz, hogy keresek egy sportpszichológust, hogy mentálisan összerakjam magam. Ha ez megvan, és még alárakjuk a sok edzést és fizikai felkészülést, akkor jó évek állhatnak előttem.”

Az ifjúsági fiúválogatott szövetségi kapitányának is jólesett a szövetség gesztusa.

„Óriási megtiszteltetés, hogy meghívtak minket erre az elnökségi ülésre, amelynek az első napirendi pontja a mi elismerésünk volt – kezdte Somosi Miklós, aki szerint a többi magyar fiatal erőt meríthet az András Csaba által elért sikerekből. – Fel tudnak nézni rá, és követhetik a példáját. A sok edzést és az alázatot, amivel a munkához áll. A sikereihez azonban kellett a családja is, a szövetség, az edzőpartnerek és a válogatott edzők segítsége is.”

Hasonló véleményen van a válogatott mellett dolgozó Aranyosi Péter is.

„Ez nagyon komoly eredmény, mert világversenyeken az utóbbi években nem nagyon jutott nekünk érem – érzékeltette a világbajnoki ezüst értékét a korábbi férfi szövetségi kapitányunk. – Ez felhívja a sportágat űző fiatalabbak figyelmét arra, hogy bármit el lehet érni. Nem várt eredmény volt az ezüstérem, a döntőben egy olyan pártól kaptak ki, amely szerintem lényegesen jobb az övékénél. Csabiék azonban emberileg is nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, ami nagy erősségük, Somosi Miki pedig nagyon jó taktikát dolgozott ki az oroszok ellen, ezért lehetett jó sanszuk az aranyéremre. Azonban hangsúlyozom, ez is gyönyörű eredmény.”

Lakatos Gyula utánpótlás-szakágvezető nem fél attól, hogy tátongó űr keletkezne András Csaba kiöregedésével. Úgy látja, hogy a következő korosztályokban is megvannak azok a gyerekek, akikre építkezhetnek, és szerinte velük hasonló eredményeket érhetnek el.

Az nem kérdés, hogy a felnőttválogatott szövetségi kapitánya is számol András Csabával a csapatánál.

„Eddig is számítottunk rá, Csabi meghatározó ember a felnőtt férfiválogatottnál – szögezte le Muskó Péter.Túlnyomó részt nálunk készült a Marczibányi téren. Több felnőtt eseményre is beneveztük őt, de vagy a Covid, vagy a klubja keresztülhúzta a számításainkat. Az egész szakmai stáb szeretné, hogy folytatódjon ez az együttműködés a horvát párjával. Csabának most a legfontosabb a kondicionális edzések specifikussá és rendszeresebbé tétele lesz.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram