Olimpiai kvótás a Szudi, Pergel duó!

2021.06.01.

Június 1-jén megérkezett a hivatalos értesítés, amelyre a magyar pingpongos berkekben mindenki várt: Szudi Ádám és Pergel Szandra vegyes párosban kvótát szerzett a tokiói olimpiára!

A világranglistás helyezése alapján már gyakorlatilag hónapok óta biztos olimpiai résztvevőnek tekinthettük a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes párost, de még május végén is csak 15 duó kapott erről hivatalos megerősítést a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetségtől. A 16. kvóta minden számítás szerint a magyar kettősnek járt, de azért megnyugtató, hogy erről már hivatalos „végzés” is a kezünkben van.

Pergel Szandra már tavaly januárban elkezdhette tervezgetni a tokiói utat, hiszen a női válogatottal akkor szerezték meg a csapatkvótát, és valószínűsíthető volt, hogy az utazó csapatban is benne lesz. Ezzel együtt egy pillanatig sem gondolta úgy, hogy a vegyes páros emiatt kevésbé lenne fontos.

„Semmiféleképp sem teher, hiszen nekünk az elejétől fogva vegyes párosban volt a legnagyobb sanszunk kijutni Tokióba. Közben jött ez a fantasztikus eredmény csapatban, de soha nem éreztem azt, hogy akkor ez most megvan, mert a vegyes páros is nagyon fontos. A két versenyszám nem olyan megterhelő, ki kell bírnom, csak pozitívumként fogható fel minden, ami ezzel jár” – jelezte Pergel Szandra, hogy erőnléti problémát nem okozhat a dupla terhelés.

A jobb- és balkezes játékost annak ellenére jegyzik évek óta a világ legjobb vegyes párosai között, hogy sokáig csak minimális lehetőségük volt a közös gyakorlásra. Amióta azonban Szudi Ádám hazaköltözött Magyarországra, már jóval többet tudnak készülni erre a versenyszámra, és ezt a koronavírus-járvány is elősegítette azzal, hogy az utóbbi bő egy évben alig kellett nemzetközi versenyre utazniuk.

„Kell gyakorolni, de ami még többet segít, az az, ha a két játékos beszél is róla – hívta fel a figyelmet a jól működő párosok egyik „titkára” Szudi Ádám, aki Ecseki Nándorral még régebb óta alkot eredményes párost. – Nándival nagyon sokat beszélgettünk a párosról, néha gyakoroltunk, és ez elég jól működött. Vegyes párosban mi is beszélgettünk róla, amikor elkezdődött ez a periódus a versenyekkel, aztán egyre többet készültünk a vegyes párosra.”

A kvóta hivatalossá válása után még több szó eshet kettejük között erről a műfajról, pluszterhet azonban nem akarnak rakni magukra az olimpiai szereplés miatt.

„A lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból, így akármilyen eredménnyel is zárunk, úgy jöhetünk haza, hogy mi mindent megtettünk” – mondta Szandra a tokiói céljukról.

Az összhang e tekintetben is megvan közöttük, hiszen Ádám hasonlóképp gondolkodik: „Egyetértek, nekem is az a célom, hogy mindent megtegyünk. Ez egy olimpia lesz, ahol bármi megtörténhet. Ha jól játszunk, lesz esélyünk meccset, meccseket nyerni, de ehhez elsősorban tényleg a legjobbunkat kell majd nyújtanunk.”

A női válogatottunknak köszönhetően Tokióban szerepelhet először magyar csapat olimpián asztaliteniszben, Majoros Bence személyében pedig férfi egyesben is lesz, aki a magyar színeket képviseli. Az asztalitenisz versenyszámait július 24. és augusztus 6. között rendezik meg a japán fővárosban.

Szudi Ádám és Pergel Szandra a vegyes párosról, még a kvótájuk hivatalossá válása előtt:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram