Nincs újabb csoda és újabb kvóta

2020.01.24.

A magyar férfiválogatott a fehéroroszok ellen aratott csütörtöki 3:0-s győzelme után pénteken a svédektől ugyanilyen különbséggel kikapott, így a skandinávok szereztek kvótát az idei olimpia csapatversenyére. A mieink még szintén kvalifikálhatják magukat a tokiói játékokra, ám ehhez a hétvégén egymás után három mérkőzést kellene megnyerniük a portugáliai kvalifikációs viadalon.

A gondomari selejtezőnek 3. kiemeltként nekivágó svédeknél Mattias Falck, Kristian Karlsson és Jon Persson várt bevetésre, azaz a világranglista 8., 25. és 51. helyezettje. A mi első számú játékosunkat, Majoros Bencét az – egyébként igen előkelő – 59. helyen jegyzik, ami sokat elárult az erőviszonyokról. De ha a lányoknak csütörtökön sikerült a bravúr, akkor miért ne láthatna újabb magyar csodát a világ, bizakodhattunk.

Ehhez jóformán elengedhetetlen lett volna a páros megnyerése, de Ecseki Nándor és Szudi Ádám csak az első játszmában tudta megszorítani Karlsson és Persson duóját.

Ezek után már végképp a skandinávoknak állt a zászló, hiszen az első három egyéni meccsből kettőre Mattias Falck volt náluk beírva. A tavalyi budapesti világbajnokságon meglepetésre ezüstérmet szerző langaléta svéd először Majoros Bencével nézett farkasszemet, aki a nyitó szettben meg tudta lepni őt (12:10), ez után viszont már egyértelműen Falck akarata érvényesült, 3:1 lett oda.

Ecsekire várt a feladat, hogy életben tartsa az ekkor már igen halvány magyar reményeket, és egy 12:10-es játszmával ő is előnybe került, de Falckhoz hasonlóan Karlsson is fordított, a svédek így 3:0-s győzelemmel jutottak ki Tokióba.

A mieink számára tehát ez az esély elszállt, nincs azonban még minden veszve. Igaz, ezután talán még nehezebb lesz kiharcolni a kvótát, hiszen a legjobb 16 között vereséget szenvedő nyolc válogatott egyenes kieséses rendszerben dönt a tokiói csapatverseny utolsó, 16. kiadó helyéről. Eddig annyi biztos, hogy a mieink mellett Csehország, India és Lengyelország próbál belekapaszkodni ebbe a szalmaszálba.

OLIMPIAI CSAPATSELEJTEZŐ, GONDOMAR
FÉRFIAK, NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Svédország 0:3
Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Kristian Karlsson, Jon Persson 0:3 (–9, –5, –7)
Majoros Bence–Mattias Falck 1:3 (10, –5, –1, –3)
Ecseki–Karlsson 1:3 (10, –4, –5, –6)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram