Nem engedik el a hazai topklubok kezét

2020.07.07.

A Budaörsre, a Statisztikára és a BVSC-re is fontos szerep vár a hazai asztalitenisz-életben – derült ki a Kossuth Rádió által Nátrán Rolanddal készített interjúból.

A beszélgetés hálás témával, a jól sikerült Final Fourral indult, ezt követően azonban a magyarországi topklubok bizonytalannak tűnő helyzete került terítékre. Elsőként a Budaörs, amely 2015 után nyerte meg újra a női Extraligát, a következő idénynek viszont már a 11 év után távozó Pergel Szandra nélkül vág neki. A MOATSZ elnöke szerint nem kell attól félni, hogy a tavaly bajnokként felbomló Szekszárd sorsára jut a budaörsi csapat.

„A szövetség a saját eszközeivel segíti a budaörsi klubot, és a kormányzattal is tárgyalunk arról, hogy az olimpiai kvótaszerzésre tekintettel külön céltámogatáshoz, illetve forráshoz jut az egyesület és az asztalitenisz-szakosztálya. Továbbá folyamatban van Budaörsön egy új pingpongcsarnok megépítése, ami új szintre emelheti az ott folyó munkát” – mondta Nátrán Roland, hozzátéve, hogy a Budaörs a következő idényben is elindul a Bajnokok Ligájában.

A Statisztika helyzete is szóba került az interjú során.

„A közvélemény előtt megjelent információ a valóságnál kicsit borúsabb képet festett. A klub csarnokának helyzete és az edzések helyszíne biztosított. Épp a járvány előtt abban állapodtunk meg a klubbal, hogy a szövetség igyekszik biztosítani annak a feltételeit, hogy a megszokott színvonalú vagy még annál is magasabb színvonalú munka folyhasson a Marczibányi téren. Összességében tehát a klub jövője biztosított, a Statisztika továbbra is működni fog. A szövetséggel együtt egy közös akadémia megalapításán dolgozunk, és ennek keretében lesz megszervezve a további munka” – nyugtatta meg a klubért aggódókat a szövetség elnöke.

Az említett akadémián egy régi ismerősnek is főszerep juthat. Téglás Péter néhány napja szintén a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy minden nyáron leül beszélgetni Nátrán Rolanddal, akinek feltett szándéka, hogy hazacsábítsa a szakembert. Korábbi női szövetségi kapitányunk hajlana erre, de nem a nemzeti csapatokat irányítaná – azok amúgy is jó kezekben vannak –, hanem az akadémiai képzésben vállalna részt.

„Az én egyéni célom és a szövetség célja is, hogy ez megvalósulhasson – beszélt Téglás Péterről Nátrán Roland. – Ő is azon szakemberek egyike, akiket a magyar asztaliteniszben szeretnék látni. Az egyik legnagyobb kihívás jelenleg az infrastruktúra kérdése. Szükség van egy olyan helyszínre, ahol a nők és a férfiak munkáját is meg tudjuk szervezni. Azért fogalmazok így, mert ha van egy férfiközpontunk, akkor a női központunk felszabadul, csökken az Ormai-csarnok terheltsége.”

Az idei Final Fouron a férfi címvédő sem indulhatott el, ugyanis a BVSC felnőttcsapata megszűnt. Nátrán Roland reményei szerint csak ideiglenesen.

„A BVSC-ben folyó munka legalább olyan erős, mint korábban volt. Hagyományosan az egyik legfontosabb utánpótlás-nevelő bázisa a magyar férfi asztalitenisznek. A BVSC-t segíti egy teljesen új infrastruktúra, két csarnokban folyik egymás mellett a munka. Az egyik felújítását és taraflexszel való ellátását a szövetség finanszírozta, a másik csarnokrész felépítését pedig maga a klub. Az ott folyó munka így még kedvezőbb feltételek mellett tud folyni. Remélem, hogy az a gyakorlat, mely szerint a BVSC a felnőtt Extraligában is csapatot tud indítani, csak átmenetileg szünetel.”

Az említett kluboknak tehát továbbra is kiemelt szerepet szán a Magyar Asztalitenisz Szövetség, az elnök azonban hangsúlyozta: a céljuk, hogy ne egy-egy bázisban és központban gondolkozzanak, hanem több helyen legyen olyan magas színvonalú képzés, amely a piramis csúcsaként a válogatottakba tud játékosokat adni.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram