Nem Berlin, nem Párizs, nem London, hanem Budapest!

2022.05.18.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség megállapodott a nemzetközi szövetséggel (ITTF) abban, hogy a következő években az Európában rendezendő Grand Smash-versenyeknek Budapest lesz a házigazdájuk.

Akár a címben felsorolt nyugat-európai fővárosok is otthont adhatnának az európai Grand Smashnek, a magyar szövetség azonban sikeresen lobbizott ez ügyben (is), így már idén is Budapesten láthatjuk a világ legjobb asztaliteniszezőit.

„Budapest és Magyarország óriási hagyományokkal rendelkezik az asztaliteniszben, a világbajnokságokon például a második legtöbb érmet szerezték a magyarok. Amikor európai partnert kerestünk a Grand Smash-rendezéssel kapcsolatban, a magyar szövetség volt az egyik legaktívabb és a legnagyobb érdeklődést tanúsító tagszövetségünk” – nyilatkozta a budapesti sajtótájékoztatón Steve Dainton, az ITTF ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy hosszú távú, sikeres együttműködésben bíznak hazánkat illetően.

Steve Dainton mellett a nemzetközi szövetségtől Halil al-Mohannadi (ITTF-alelnök) és Raoul Calin (ITTF-főtitkár) is részt vett a szerdai sajtóeseményen.

A magyar kormány támogatásáról biztosította a MOATSZ-ot a rendezéssel kapcsolatban, már csak a hivatalos kormányhatározatnak kell megérkeznie. Idén (július 11. és 24. között) a BOK-csarnok lesz a budapesti Grand Smash helyszíne, 2023-tól viszont már a Papp László Budapest Sportarénában fogadhatjuk az olimpia és a világbajnokság mellett a legnagyobb presztízzsel bíró verseny résztvevőit. Hogy ez mekkora sportdiplomáciai siker, azt az is jelzi, hogy évente csak négy ilyen viadal szerepel a nemzetközi versenynaptárban.

„Berlint, Párizst, Londont megelőzve itt, Budapesten lesz minden évben az európai Grand Smash, erről a nemzetközi szövetség legfelsőbb vezetése tájékoztatta a magyar szövetséget a mai napon – erősítette meg a jó hírt Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, egyben az ITTF alelnöke. – A márciusi szingapúri Grand Smasht hatalmas média- és helyszíni érdeklődés kísérte, fantasztikus körítést kapott a torna. Maga a verseny csak a világbajnokságokkal vagy az olimpiával összemérhető színvonalú volt, kétmillió dollár összdíjazással, a nemzetközi televíziós közvetítésnek köszönhetően kétszázmilliót meghaladó nézőszámmal. Nagyjából ezt várhatjuk Budapesten is, de a mi célunk az, hogy még a szingapúri Grand Smashen is túltegyünk. Azon dolgozunk tehát, hogy még nagyobb médiaérdeklődéssel, még több nézővel rendezzük meg az eseményt, és a 2019-es budapesti világbajnokság tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a helyszínen egészen bizonyosan több ezer néző követi majd figyelemmel az eseményeket, napi átlagban hét-tíz ezer néző közé tehető ez a szám.”

A tenisz Grand Slam-tornák mintájára kéthetesre nyújtott viadal az országimázs szempontjából is nagy jelentőséggel bír, a magyar játékosoknak pedig lehetőséget ad arra, hogy a világ legjobbjaival csapjanak össze. Rendező országként ugyanis nemcsak a világranglistán elöl található pingpongosaink állhatnak majd asztalhoz, hanem néhány szabadkártyás játékosunk is.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram