Négy taggal bővült az Európai Hírességek Csarnoka

2016.10.18.

A reggel óta tartó mérkőzések közötti szünetben, kedden este megtartották a hivatalos megnyitót a Tüskecsarnokban, a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokság helyszínén.

Stocker Miklós, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) főtitkára, az Eb versenyigazgatója a megnyitó előtti nemzetközi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: óriási dolog, hogy vendégül láthatják 44 ország több mint 250 versenyzőjét, s mindent megtesznek, hogy a lebonyolítás zökkenőmentes legyen – olvasható az MTI tudósításában.

Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke emlékeztetett, hogy Budapest 1958 és 1982 után harmadszor házigazda, 34 év után adhat otthont ismét a kontinensbajnokságnak. „Nem kisebb dologra vállalkoztunk, minthogy két hónappal az olimpia után erős mezőnyt hozzunk össze, s azt hiszem, ez sikerült. Ami az egyéni számokat illeti, ez talán minden idők legerősebb és legnépesebb mezőnye” – mondta.

Faragó Judit, a MOATSZ korábbi főtitkára, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) vezérigazgatója úgy fogalmazott: kivételes öröm és megtiszteltetés számára, hogy saját városában köszöntheti a résztvevőket.

„Ötvennyolcban még nem éltem, csak a történelemkönyvekből ismerem a magyar sikereket, de 1982-ben ott voltam és szurkoltam a klubtársaimmal az Eb-n – emlékezett. – Remélem, hogy a mostani torna is legalább olyan emlékezetes lesz, mint a 34 évvel ezelőtti, és azoknak, akik kilátogatnak a Tüskecsarnokba, felejthetetlen élményeket ad majd. A magyar drukkereknek külön kívánom, hogy legyen részük sikerélményekben.”

Ronald Kramer, a sportág európai szövetségének (ETTU) vezetője arról beszélt, hogy reményei szerint az Eb-rendezés fellendíti az asztaliteniszt Magyarországon.

„Remélem, hogy a magyarok, versenyszervezési tapasztalataikat felhasználva, sikeres Eb-t rendeznek. Vasárnap estére kiderül, de én bizakodó vagyok” – tette hozzá. Nátrán Roland kérdésre válaszolva elmondta, hogy a viadal hat napja alatt legalább 6000-7000 nézőre számítanak, az Eb költségvetése pedig egymillió euró. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: szeretnék nullszaldósra kihozni a lebonyolítást, a kormány, az illetékes minisztérium és a szponzorok segítségével szerinte el is érik a céljukat.

A sajtótájékoztatót követően Nátrán Roland és Ronald Kramer ünnepélyesen megnyitotta az Európa-bajnokságot és színes betétprogramként rövid időre a Magyar Állami Népi Együttes lett a főszereplő a csarnok küzdőterén. A MOATSZ elnöke beszédében reményének adott hangot, hogy a magyar főváros jövőre elnyeri a 2024-es olimpia rendezési jogát, s így az asztalitenisz krémje az idei Eb és a 2019-es világbajnokság után nyolc év múlva ismét Budapesten vendégeskedik.

A megnyitó után újabb ünnepélyes ceremóniára került sor: beiktatták az Európai Hírességek Csarnoka újabb négy, örökös tagját. Ezúttal a holland Bettine Vriesekoop, aki három Európa-bajnoki címe közül kettőt éppen Budapesten, 1982-ben szerzett; a horvátok klasszisa, a korábban a Statisztikában is megfordult, zentai születésű Boros Tamara, aki 2002-ben második volt a világranglistán; az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok svéd Jörgen Persson, valamint a vb-ezüstérmes és Eb-győztes, tavaly visszavonult belga Jean-Michel Saive került be az elit társaságba.

A Hall of Fame-ben azok a korábbi játékosok, edzők és egyéb személyek kaphatnak helyet, akik pályafutásuk során nagymértékben hozzájárultak az asztalitenisz európai fejlődéséhez. Az ETTU által létrehozott tiszteletbeli társaság tagjai közül 11 – Barna Viktor, Bátorfi Csilla, Berczik Zoltán, Farkas Gizella, Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor, Kóczián Éva, Magos Judit, Mednyánszky Mária és Sidó Ferenc – magyar.

MTI

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram