Nagyváradi és Imre az Eb-csapatban

2021.09.21.

A Póta Georgina, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz, Imre Leila kerettel utazik a magyar női válogatott a kolozsvári csapat Európa-bajnokságra, amelyre a lengyelekkel közösen készül az Ormai-csarnokban.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a mieink a lengyel válogatottal töltik az aktuális világverseny előtti utolsó napokat. A két nemzeti együttes a minszki Európa Játékokra és a legutóbbi Európa-bajnokságra is együtt készült, és ezeken a tornákon aztán a magyar és a lengyel csapat is jól szerepelt.

„Az olimpiai selejtező előtti felkészülés egy részét is Magyarországon végeztük, jó itt lenni – mondta Natalia Bajor, aki a budapesti miniedzőtáborba érkező lengyelek legjobbja. – A magyar játékosok nagyon erősek, szeretek velük edzeni. Mi most fiatal csapattal vágunk neki az Európa-bajnokságnak, Li Qian és a sérült Natalia Partyka nélkül. A Wegrzyn testvérekkel, Annával és Katarzynával indulok majd, akik még csak húszévesek, de igyekszünk a legjobbunkat nyújtani.”

A magyar csapat jóval rutinosabb, bár nálunk is megkezdődött a fiatalítás. Pergel Szandra helyén Nagyváradi Mercédesz és Imre Leila bizonyíthat.

„Ez lesz az első csapat Európa-bajnokságom, és néhány hónapja volt az egyéni Eb is, nekem ezek az első felnőtt Európa-bajnokságaim, úgyhogy nagyon izgatott vagyok. Óriási megtiszteltetés lenne, ha játszhatnék, és örömmel állnék asztalhoz. Egy ilyen kaliberű versenyen minden pozíció nagyon fontos a csapaton belül” – nyilatkozta a magyar bajnoki címvédő Imre Leila.

Hozzá hasonlóan Nagyváradi Mercédesz is azt mondta az izgulással kapcsolatban, hogy a meccsek előtt van benne drukk, de az asztalnál ez elmúlik.

„Nagyon örültem, amikor bekerültem az utazó keretbe – árulta el Nagyváradi Mercédesz.Imre Leilával igyekszünk majd a hármas pozícióban helytállni. A csoportunk elég nehéz, de remélem, hogy sikerül a csapatnak jól teljesítenie.”

A csoportunk valóban lehetne könnyebb, hiszen a horvátok mellett a portugálokkal kell majd megküzdeni a továbbjutást jelentő első helyért. A tavalyi olimpiai selejtezőn a saját otthonukban sikerült meglepni a honosított játékosokkal felálló portugál csapatot, ám ennek megismétléséhez újabb bravúrra lenne szükség.

„A Top 16 után úgy érzem, jó úton járok, jól sikerült a verseny – utalt a múlt heti Európa Top 16 bajnokságra Madarász Dóra, aki a harmadik kiemelt Britt Eerland legyőzésével bejutott a legjobb nyolc közé. – Nem könnyű a sorsolásunk a csapat Eb-n, de remélem, hogy megint összejön az a siker, amit tavaly egyszer már megcsináltunk. Úgy tudjuk, hogy most „csak” két honosított kínaival áll fel a portugál válogatott, de így is nagyon nehéz lesz ellenük. Sajnos a Top 16-on megtapasztaltam, hogy az egyes emberük hogy játszik. Fel kell kötnünk a gatyát ellenük, de nem lehetetlen a feladat.”

JÓ A HANGULAT A CSAPATON BELÜL

Madarászt a Top 16 negyeddöntőjében 4:0-val búcsúztatta a portugál-kínai Yu Fu – akit egyébként tavaly januárban legyőzött az olimpiai selejtezőn –, Póta Georgina viszont sokkal közelebb állt ahhoz, hogy életében először bejusson ezen a versenyen az elődöntőbe.

„Most kicsit el vagyok keseredve, mert 3:1, 10:7-ről kaptam ki Matelovától – idézte fel a fájó vereséget Póta Georgina.Már a kezeim közt éreztem a győzelmet, lehet, hogy pont ez volt a probléma, de amúgy hétről hétre érzem a formám javulását. A két évvel ezelőtti csapat Európa-bajnokságon elért harmadik helyünkből kiindulva nyugodt szívvel mondhatom, hogy most is a legjobb négy közé jutás a célunk. Azonban sokkal nehezebb dolgunk lesz, mert a portugálokkal kerültünk egy csoportba, és itt nem az olimpiai rendszerben játszunk majd, tehát nem lesz páros, és a két kínai lány négy egyénit játszhat. Nem lesz könnyű, és akkor még ott van a horvát csapat is, nagyon oda kell tennünk magunkat. Dórival és a fiatalokkal is nagyon jó a kapcsolatom, majd rangidősként próbálom őket terelgetni. Nem félek ettől, jó hangulatú csapattal vágunk neki az Európa-bajnokságnak.”

A 2021-es Eb női csoportjai

A szövetségi kapitány szerint közvetlenül a tokiói olimpiai ciklus után ezúttal kicsit nyugodtabban lehet készülni erre a kontinenstornára.

„A párizsi olimpiával kapcsolatban óriási tétje nincs ennek az Európa-bajnokságnak, egy jó erőfelmérő lesz – nyilatkozta Bátorfi Zoltán.Reményeim szerint Gina és Dóri hozza a Top 16-on mutatott jó formáját, és azt is remélem, hogy a fiatal játékosok élni tudnak a lehetőséggel. Jó lenne bejutni a legjobb nyolcba, de a csoportot látva ez nagyon nehéz feladat lesz, ám bízunk benne, hogy sikerül.”

A szeptember 28-tól október 3-ig tartó kolozsvári csapat Eb-n a csoportok első helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram