Mizsér Attila: Ahol van fogadókészség, ott öröm dolgozni

2021.06.09.

Tovább folytatódik a Mizsér Attila és a Magyar Asztalitenisz Szövetség közötti együttműködés, amely 2017-ben vette kezdetét.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi öttusázó négy évvel ezelőtt a „Közösségfejlesztő kommunikáció az utánpótlássportban” című tréningen adta át tudását a MOATSZ edzőképzési programjában részt vevőknek. Ezúttal sportvezetők és edzők részére tartott előadást, amelyen a Sportháromság című könyve és a mentális állóképesség fejlesztése volt a fő téma. Ezt követően az egyes sportszövetségek, megyei szervezetek vagy például klubok egy 4+1 alkalomból álló képzésen szívhatják magukba a tudást. A MOATSZ részéről egyértelmű a fogadókészség.

„Mi a 2017-es együttműködésünk óta is többször beszéltünk Attilával a projektről, amely a szövetség részéről maximális elvi támogatottságot élvez – mondta a június 8-i előadás után Lajtai Kristóf, a MOATSZ főtitkára. – Ahogy elhangzott, a mai világban az edző nemcsak a szakmáért felel, hanem gyakorlatilag pedagógusnak és pszichológusnak is kell lennie. A szülőkkel és a különböző korosztályú versenyzőkkel való együttműködés kiemelt területté vált, és ahogy látom, nagy is az érdeklődés iránta. Részünkről is megvan az igény, ezért nyitottak vagyunk rá, hogy a 2017-ben megvalósult együttműködést folytassuk.”

A Sportháromság című könyv az edző-szülő-versenyző kapcsolatrendszert vizsgálja a konfliktuskezelés szemszögéből. Ez Mizsér Attila szerint független a mentális állóképesség fejlesztésétől, de ha egy szövetség vagy egyesület mindkettő iránt érdeklődik, akkor lehet ötvözni a két képzést. Edzői és sportolói kollektívákból ki lehet alakítani olyan potenciális tréningcsoportokat, amelyek mind a kommunikáció-motiváció, mind a mentális állóképesség fejlesztésében tudnak fejlődni.

„Ahol van fogadókészség, ott öröm dolgozni, ahol viszont nincs, ott az ember nem annyira szívesen fekteti bele az energiáit. Utóbbi esetben nem szabad erőltetni. A jó dolgok abból születnek, amikor az ember elmondja, hogy van ez a termék, ötlet vagy projekt, és látja, hogy van fogadókészség a másik oldalon, mert felcsillannak a szemek, jönnek az ötletek, amelyek mentén esetleg módosítani lehet és testre szabni. Ilyen környezetben biztos, hogy nagyon gyümölcsöző lesz a munka” – beszélt a hitvallásáról Mizsér Attila, aki Flamm Gergely mentálhigiénés szakemberrel és Ács Imre sportmentáltrénerrel együttműködve vágott bele ebbe a projektbe.

Egy olimpia bajnokra lehet és érdemes hallgatni, hát még kettőre! Merthogy a Mizsér Attila csapattársaként olimpiát nyerő Fábián László is nagy potenciált lát a meghirdetett képzésben.

 „Mi hat-nyolc órát edzettünk naponta, és a mai versenyzők is ennyit edzenek, mivel ezt már nem lehet fokozni, napi tíz órát edzeni már fizikailag lehetetlenség – ment bele kicsit a sportszakmába Fábián László. Minőségileg jól edzeni viszont lehet, és ebben tud segíteni ez a program, amellyel az edző, a sportoló és a szülő is megértheti, hogy mit, miért, mikor és hogyan kell és érdemes csinálni. Ebben szerintem korszakalkotó Attila elképzelése.”

A mentális erőfejlesztés örök téma, öt évvel ezelőtt is az volt, és tíz év múlva is az lesz. A világjárvány idején azonban fokozott a jelentősége, és ezzel az asztalitenisz-szövetségnél is tisztában vannak.

„Több kutatási adatot lehetett látni és hallani arról, hogy a bezárkózás miatt hogyan változott meg az emberek attitűdje – mondta Lajtai Kristóf. – A következő időszakban ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a kommunikációra, a különböző problémák kibeszélésére, mert a pandémiás időszak picit szétzilálta az emberi kapcsolatokat. Azt gondolom tehát, hogy ez egy olyan terület, amely a jövő eredményessége szempontjából meghatározó.”

Fontos kiemelni, hogy a képzésben nemcsak országos szövetségek vehetnek részt, hanem többek között megyei tagszervezetek, illetve klubok vagy szakosztályok is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram