Minden idők egyik legnagyobb fordítása

2022.07.23.

A férfiaknál a japán Harimoto Tomokazu, a nőknél a kínai Vang Man-jü nyerte meg a Budapesten rendezett WTT Champions-versenyt.

Ez volt a történelem első Champions-viadalja – amelyre a világranglista legjobb játékosai kaptak meghívást –, így Vang-jü egyben az első Champions-trófea tulajdonosa is lett. A női egyes világbajnoki címvédője a döntőben egy másik kínait, Vang Ji-tit győzte le, aki parádés formában játszott Budapesten, ugyanis a múlt heti WTT Star Contender-tornát ő nyert meg. Egy győzelem hiányzott tehát neki ahhoz, hogy veretlenül zárja a European Summer Series elnevezésű sorozatot, ám hat szettben kikapott Vang Man-jütől.

Nem tudja, hogyan nyert

A java azonban még csak ez után következett a BOK-csarnokban, a férfiak döntője nem mindennapi mérkőzést hozott. Sokáig úgy tűnt, hogy meglesz a kettős kínai siker, hiszen Lin Kao-jüan háromszettes előnyre tett szert. A harmadik játszmát ráadásul 14:12-re bukta el Harimoto Tomokazu, egyáltalán nem lett volna meglepő, ha ezt követően összeomlik. Erről azonban szó sem volt!

A 19 éves japán két 11:6-os játszmával szépített, majd a hatodik szettet 10:5-ös hátrányból, hat mérkőzéslabdát hárítva fordított meg. A döntő szettben 9:4-re vezetett Lin Kao-jüan, Harimoto azonban sorozatban hét poént megnyerve innen is visszajött, és a sportág történetének egyik legnagyobb fordítása után teljesen megérdemelten vehette át a győztesnek járó kupát.

„Nem igazán tudom elhinni! Nem nagyon értem, miért én nyertem, mert elég egyértelműnek tűnt, hogy az ellenfelem sokkal jobb nálam. Nem a saját erőfeszítéseim segítettek újra formába lendülni, hanem a körülettem lévő emberek, akik támogattak. Szóval nagyon hálás vagyok nekik, mivel nekik köszönhetően tudtam visszatérni és újra meccseket nyerni” – nyilatkozta a szombati döntő után Harimoto, aki a múlt heti Star Contender-versenyen meglepetésre már az első mérkőzését elveszítette.

A szintén ezen a héten Budapesten rendezett WTT Feeder-versenyen is minden számot ázsiaiak nyertek meg, ám csak hármat kínaiak.

WTT CHAMPIONS, BUDAPEST
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Harimoto (japán)–Lin Kao-jüan (kínai) 4:3 (–3, –7, –12, 6, 6, 11, 9)

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Vang Man-jü (kínai)–Vang Ji-ti (kínai) 4:2 (9, 4, –9, 7, –7, 7)

WTT FEEDER, BUDAPEST
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Lin Si-tung (kínai)–Hsziang Peng (kínai) 4:0

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Csen Csien-an, Feng Ji-hszin (tajvani)–Lin Si-tung, Hszü Jing-pin (kínai) 3:1

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Ho Cso-csia (kínai)–Hasimoto (japán) 4:2

NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Zhu Cheng-zhu, Lee Ho Ching (hongkongi)–Li Zi On, Csoi Hjo Dzsu (dél-koreai) 3:2

VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Lin Si-tung, Kuaj Man (kínai)–An Dzse Hjun, Csoi Hjo Dzsu (dél-koreai) 3:0

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram