Majorosé és Imréé a rekordnyeremény

2017.12.18.

A férfiaknál Majoros Bence, a nőknél a szekszárdi Imre Leila nyerte meg a magyar asztalitenisz történetének legmagasabb összdíjazású tornáját, a Marczibányi téri Ormai László Csarnokban rendezett Versenyek versenyét. Mindketten egymillió forintot kaptak sikerükért.

A Borussia Dortmundban légióskodó, 20 esztendős Majoros a celldömölki Kriston Dánielt verte az elődöntőben, s a másik meccsen is egy Németországban játszó asztaliteniszező vert egy celldömölkit, mégpedig Ecseki Nándor Fazekas Pétert. A fináléban aztán Majoros óriási csatában, hét szettben bizonyult jobbnak válogatottbeli társánál, a harmadik helyet pedig Fazekas szerezte meg.

„Három egyes szettállásnál úgy éreztem, hogy ez egy négy nullás meccs volt, mivel egy szettet hét hármas vezetésről buktam el – idézte fel a döntőt Majoros Bence. – Aztán elveszítettem egy nagyon szoros szettet, kétszer is játékstílust változtatott a meccsen belül, amire nem tudtam jól reagálni, és még egy kis szerencséje is volt. Emiatt a hatodik szett végén már nagyon feszült voltam, de a döntő játszma előtt próbáltam minden feszültséget kiadni magamból, hogy az asztalnál már minden energiámat a játékra tudjam összpontosítani.”

A nőknél Ambrus Krisztina némi meglepetésre legyőzte válogatottbeli társát, Madarász Dórát az elődöntőben, de a másik ágon Imre Leila gondoskodott arról, hogy azért legyen szekszárdi játékos a fináléban. A Bajnokok Ligájában szereplő tolnai klub 20 éves pingpongosa a statisztikás Fehér Orsolyát verte a legjobb négy között, kétszettes hátrányból fordítva.

A döntőben aztán már ő irányított, mindössze egy játszmát engedett át Ambrusnak, így az övé lett az elsőség. A bronzérmet Madarász szerezte meg.

„A fődíj óriási, nem is gondoltam, hogy Magyarországon ekkora nyeremény lesz valaha egy versenyen, de az aranyéremre is nagyon büszke vagyok. A keddi felnőtt Top 12 versenyen nagyon rosszul ment a játék, ami motivációt adott, próbáltam fejben minél jobban felkészülni erre a versenyre, és ez bevált” – nyilatkozta Imre Leila.

A Berczik Zoltán emlékére kiírt viadalon tízmillió forint talált gazdára.

„Reményeink szerint egy hosszú, lehetőleg évtizedekre nyúló hagyományt nyitunk meg ezzel a mai versennyel” – mondta Nátrán Roland MOATSZ-elnök.

A tornán azok indulhattak, akik az idei ötből legalább három ranglistaversenyen részt vettek, és az öt versenyből a legjobb négy – vagy három – eredményük alapján a férfiaknál bekerültek a legjobb 16, nőknél a legjobb 12 közé.

A férfiaknál négy négyfős, a nőknél négy háromfős csoportba sorsolták a játékosokat, előbbi mezőnyben a csoportgyőztesek automatikusan továbbjutottak, a második és harmadik helyezettek pedig bejátszottak a legjobb nyolc közé. A nőknél az első két helyezettek kerültek a negyeddöntőbe. Minden helyet eldöntöttek, s a végső győztes – mindkét nemnél – egymillió forintot nyert. A nőknél a 12. 140 ezerrel, a férfiaknál a 16. 100 ezerrel gazdagodott.

A vasárnap délutáni program előtt megemlékeztek az 1982-es budapesti Európa-bajnokságon elért magyar sikerekről. Ünnepélyes keretek között köszöntötték a 35 évvel ezelőtti tornán aranyérmes csapatokat, a nőit (Kisházi Beatrix, Oláh Zsuzsanna, Szabó Gabriella, Urbán Edit; edző: Volper László) és a férfit (Klampár Tibor, Jónyer István, Gergely Gábor, Kriston Zsolt, Molnár János; az elhunyt edző: Berczik Zoltán). A ceremónia közben kisebb baleset történt, Volper László ugyanis elvesztette az egyensúlyát és leesett a színpadról, de a mesteredzőnek nem esett komoly baja.

VERSENYEK VERSENYE
FÉRFIAK
ELŐDÖNTŐ
Majoros Bence (Borussia Dortmund)–Kriston Dániel (Celldömölki Városi és Vasutas SE) 4:0 (6, 8, 11, 8)
Ecseki Nándor (TTC Ober-Erlenbach)–Fazekas Péter (Celldömölki Városi és Vasutas SE) 4:2 (9, 9, -8, 7, -7, 9)
BRONZMECCS
Fazekas–Kriston 4:1 (-10, 1, 5, 7, 2)
DÖNTŐ
Majoros–Ecseki 4:3 (8, 7, -9, 2, -17, -9, 6)

A VÉGEREDMÉNY
1. Majoros Bence
2. Ecseki Nándor
3. Fazekas Péter
4. Kriston Dániel
5. Szita Márton (Celldömölki Városi és Vasutas SE)
6. Kosiba Dániel (Eslövs)
7. Nagy Krisztián (TTC Fortuna Passau)
8. Molnár Krisztián (BVSC-Zugló)
9. Lakatos Tamás (TTC Fortuna Passau)
10. Szudi Ádám (Borussia Dortmund)
11. Timafalvi Gergő (Eger)
12. Juhász Patrik (Wiener Neudorf 1947)
13. Muskó Péter (SK Vydrany)
14. Do Phuong Nam (BVSC-Zugló)
15. Magyar László (SV Plüderhausen)
16. Simon Ferenc (Celldömölki Városi és Vasutas SE)

NŐK
ELŐDÖNTŐ
Ambrus Krisztina (Budapesti ERDÉRT SE)–Madarász Dóra (Szekszárd AC) 4:1 (11, -9, 9, 9, 4)
Imre Leila (Szekszárd AC)–Fehér Orsolya (Statisztika PSC) 4:2 (-10, -10, 8, 7, 7, 7)
BRONZMECCS
Madarász–Fehér 4:0 (5, 4, 7, 4)
DÖNTŐ
Imre–Ambrus 4:1 (9, 7, 5, -3, 9)

A VÉGEREDMÉNY
1. Imre Leila
2. Ambrus Krisztina
3. Madarász Dóra
4. Fehér Orsolya
5. Nagyváradi Mercédesz (Budaörs)
6. Tóth Kata (Budapesti ERDÉRT SE)
7. Peterman-Varga Tímea (Budaörs)
8. Tóth Edina (Orosháza)
9. Bálint Bernadett (Szekszárd AC)
10. Hepke Johanna (Budapesti ERDÉRT SE)
11. Nagypál Márta (Jászkun Volán)
12. Szvitacs Alexa (Univer-Sport Kft.)

A részletes eredmények itt találhatók.

MTI/MOATSZ

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram