Madarász és Pergel történelmi sikere

2021.08.20.

Madarász Dóra és Pergel Szandra megnyerte a női párosok versenyét a Budapesten rendezett első európai WTT-tornán, míg az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk másodikként végzett.

Vegyes párosban általában a férfi játékos az erősebb láncszem, Sathiyan Gnanasekaran és Manika Batra esetében azonban inkább az utóbbi, azaz a hölgy tag okoz több kellemetlenséget az ellenfeleknek a fonákján használt hosszú szemcse és az abból fakadó kellemetlen játékstílusa miatt. A versenyszám budapesti döntőjében ezt Ecseki Nándor és Madarász Dóra is megtapasztalhatta.

Az addig magabiztosan menetelő magyar páros – amely a nyitó fordulóban a magasabban jegyzett Szudi Ádám, Pergel Szandra kettőst búcsúztatta – 11:9-re elbukta az első játszmát, a másodikat viszont ugyanilyen arányban megnyerte. A harmadikban 10:9-nél szettlabdájuk volt Ecsekiéknek, az indiaiak edzője azonban időt kért, és ezt követően játékosai 12:10-re fordítottak. A negyedik játszmában végig Batráék vezettek, és le is zárták a meccset.

Madarásznak gyakorlatilag kihűlni sem volt ideje, az eredményhirdetés és a férfi párosok döntője után máris újra színre lépett, mégpedig a női párosok fináléjában Pergel partnereként. Az ellenfelük az első helyen kiemelt orosz Olga Vorobjeva és Jana Noszkova volt. Mindkét duó egyetlen játszmát vesztett csak a döntőig vezető úton, ami alapján kiélezett mérkőzést is hozhatott volna a címmérkőzés. De nem hozott, a mieink ugyanis rendkívül magabiztosan 3:0-ra diadalmaskodtak, így a történelem első európai WTT-versenyét győzelmi trófeával zárták.

Madarászhoz hasonlóan a német Kilian Ort is két döntőt játszott pénteken. Előbb megnyerte a férfi párosok küzdelmét Tobias Hippler oldalán, utána viszont a torna záró mérkőzésén hajszállal alulmaradt Truls Moregarddal szemben, férfi egyesben tehát svéd győztest avattak. Női egyesben az első kiemelt monacói Yang Xiaoxin diadalmaskodott, 4:0-ra legyőzve az orosz Elizabet Abraamijant.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke nem csak a két döntős párosunk és a többi magyar siker (gondoljunk csak a Huzsvár, Szántosi duó győzelmeire a felnőttek között) miatt értékelte bizakodóan a budapesti WTT-versenyt még a finálék előtt.

„A szurkolók hiánya miatt a hangulat össze sem hasonlítható a korábbi versenyekével – kezdte Nátrán Roland a szomorú ténnyel. – A másik fontos különbség, hogy nem a megszokott időben tudtuk megrendezni a tornát. Az olimpia után, az Eb előtt, de még a nyárban nem jött össze olyan bő mezőny, inkább azok a versenyzők álltak most asztalhoz, akiknek az olimpián kevesebb szerep jutott, illetve versenyhiánnyal küzdenek. A mérkőzések egyébként magas színvonalúak, a magyar játékosok a szokásnak megfelelően játéklehetőséghez jutnak, nemzetközi tapasztalatot tudnak szerezni, ami szakmai szempontból különösen fontos nekünk. Nem utolsósorban nagyon boldogok vagyunk, hogy Európában először a magyar szövetség és Budapest tudott World Table Tennis-versenyt rendezni, ami nagyon nagy fegyvertény. A Covid utáni időszakra és a WTT-vel fémjelzett időszakra fókuszálva ez helyzeti előnyt is jelent számunkra.”

A helyzeti előnyt végső soron arra szeretnénk felhasználni, hogy hazánk a WTT-sorozat legmagasabb kategóriájú versenyei, a Grand Smash-tornák egyikét is megrendezhesse. Ezek hangulata és presztízse az Európa-bajnokságokhoz és világbajnokságokhoz lesz hasonlítható Nátrán Roland szerint.

A BOK-csarnokban tiszteletét tette Jonny Cowan, a WTT idén februárban kinevezett, Európáért felelős területi igazgatója is, aki kicsit megvilágította, milyen céllal is hozták létre a World Table Tennist.

„Nagyon izgatott vagyok, ez az első versenyünk Európában – mondta a hatszoros ír bajnok Jonny Cowan.Nem könnyű most a koronavírus miatt, de Nátrán Roland és csapata óriási energiát mozgósítanak az esemény sikerességéért. Az utóbbi hónapokban rengeteget dolgoztunk a WTT-nél, amelynek létrejöttét sokan támogatták. Ennek az új brandnek a segítségével magasabb szintre szeretnénk emelni az asztaliteniszt. Szórakoztatóbbá is szeretnénk tenni, hiszen ezt látjuk a világon a többi sportág esetében is, például az UFC-nél. Szélesíteni akarjuk a pingpong iránt érdeklődők táborát. Szeretnénk javítani a játékosok helyzetét is, hogy olyan szupersztárokká válhassanak, mint amilyeneket a teniszben, golfban, futballban vagy a Formula–1-ben látni. Nagyon sok munkát fektetnek ebbe, ezért szerintünk megérdemlik, hogy jobb versenyeken, jobb körülmények között vegyenek részt, nagyobb pénzdíjakért küzdhessenek.”

WTT CONTENDER, BUDAPEST
VEGYES PÁROS
Döntő
Ecseki, Madarász–Gnanasekaran, Batra (india) 1:3 (–9, 9, –10, –6)

NŐI PÁROS
Döntő
Madarász, Pergel–Noszkova, Vorobjeva (orosz) 3:0 (7, 6, 6)

FÉRFI EGYES
Döntő
Moregard (svéd)–Ort (német) 4:3 (–3, 9, 10, –9, 7, –9, 9)

NŐI EGYES
Döntő
Yang (monacói)–Abraamijan (orosz) 4:0 (9, 10, 6, 1)

FÉRFI PÁROS
Döntő
Hippler, Ort (német)–Szidorenko, Szkacskov (orosz) 3:1 (3, 7, –6, 7)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram