Lovas Petra: Elképzelni sem tudom, milyen lesz pingpong nélkül

2021.06.14.

Az SH-ITB Budaörsi SC és Lovas Petra életében is lezárult egy hosszú fejezet a hétvégén rendezett Extraliga Final Fourral, a PTE-PEAC Kalo-Méhet erősítő Pető Zsoltnak pedig már csak egy olimpiai érem hiányzik a tökéletes szezonhoz. Íme, a vasárnap este gyűjtött nyilatkozatcsokrunk.

Abban gyakorlatilag minden érintett egyetértett, hogy nagyszerűen szervezett, jó hangulatú Final Fourral ért véget az Extraliga 2020–2021-es idénye a budaörsi sportcsarnokban. A legjobb szájízzel természetesen a végső győztesek mehettek haza, köztük Pető Zsolt, a PTE-PEAC címvédésének egyik fő letéteményese.

„A döntő előtt annak ellenére tartottunk a Szécsénytől, hogy az alapszakaszban kétszer is meg tudtuk őket verni. Jakab János és Molnár Krisztián már talán huszonöt éve együtt játszik, az Extraliga egyik legjobb párosát alkotják. A páros meccs megnyerésére így ötven százalék esélyt adtunk magunknak, de könnyebben jött, amivel jó helyzetbe kerültünk. A szurkolóink nagyon nagy hátszelet jelentettek, le a kalappal előttük, hogy ilyen létszámban eljöttek Pécsről, de egész évben mögöttünk álltak jóban-rosszban. Én két bajnokságban játszom, Szerbiában jó egy hónappal ezelőtt megnyertem a Szerb Kupát, itt most a magyar bajnokságot, és ha az olimpián még nyerek egy érmet, akkor az lesz a csúcs” – zárta félig tréfásan az évértékelést Pető Zsolt.

A szerb válogatott játékos kihagyott egy fontos eredményt az idei sikereiből, amire azonban az ügyvezető elnökük emlékeztetett.

„Óriási érzés, hogy bajnokcsapatként jöttünk, és úgy is tudunk elmenni – mondta Ács Pongrác.Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy elindulhattunk az Európa-kupában, ahol rég nem látott magyar sikerként a legjobb nyolc közé jutottunk. A játékosaink ott olyan erős ellenfelekkel játszhattak, hogy az még most is meglátszott a játékukon. Ki kell emelnem a Szécsény csapatát is, amely talán túl simán jutott túl az elődöntőben a nyolcszoros bajnok Celldömölkön, és így talán nem tudott annyira felpörögni. A leginkább viszont azért méltatom őket, mert a páros mérkőzésen volt egy kritikus labdamenet, amikor a játékvezetők sem látták, hogy a labda érte az asztalt, ők viszont hallották ezt, és megadták nekünk a pontot. Extra sportszerűek, de Jakab Jánost és Molnár Krisztiánt így is ismerjük, ez róluk köztudott.”

A Szerva ASE játékosai tehát az ezüstérem mellett a bajnokcsapat elismerését is (újra) kivívták, a 4:1-re elvesztett finálé után azonban érthetően nem repestek az örömtől.

„Hiányérzet van bennem, ennél mindenképp szorosabb mérkőzést képzeltünk el. A beírás nem volt túl sikeres, pedig nagyon összedugtuk előtte a fejünket, de nem lettek jók a párosítások a mi szemszögünkből. Lehet persze, hogy más párosítással is ugyanez lett volna az eredmény, de alapvetően nem ezt szerettük volna elérni” – érzékeltette Jakab János, hogy ők már az első mérkőzés előtt elbuktak egy „csatát”.

Szita Márton osztotta csapattársa véleményét. A második helyre büszke, de mint mondta, egész évben az aranyéremért küzdöttek, ezért egyértelműen csalódottak.

A nőknél ezüstérmesként végző Erdért játékosai valószínűleg könnyebben túltették magukat a vereségen, hiszen a döntő előtt egyértelműen ellenük szóltak az esélyek. Ennek ellenére három mérkőzés után még 2:1-re ők vezettek.

„A párosra nagyon készültünk, mert tudtuk, hogy csak akkor lehet sanszunk, ha azt megnyerjük. Össze is jött hál’ istennek, utána viszont az egyéni mérkőzések sokkal nehezebbek voltak, elment néhány, és azzal el is dőlt sajnos a sorsunk” – összegezte a döntőt Imre Leila.

Póta Georgina a fegyelmezettségüket tartotta döntő tényezőnek. Ő a bajnoki cím után még nem engedheti el magát, hiszen fontos feladatok várnak rá a nyáron.

„Sokáig nem játszottam tétmeccseket, az elmúlt egy-két hónapban kezdtem újra belelendülni – így a Budaörssel az első bajnoki címét ünneplő válogatott játékos. – Nagyon fontos, hogy megjátsszam a taktikát, és szerintem a lányoknál is ez volt a kulcs. Jövő héten megyünk az Európa-bajnokságra, utána készülünk majd az olimpiára, szóval lesz min gondolkodni.”

Somlyó Gergely elégedetten állt a mikrofon elé, hiszen kitűnő házigazdái voltak a Final Fournak, amelyet címvédéssel zártak.

„Az utóbbi tíz évben ötödször sikerült megnyernünk a magyar bajnokságot, és ennek a periódusnak a legeredményesebb klubja lettünk Magyarországon. Lovas Petrát elbúcsúztattuk, Surján Szabina pedig Németországba igazol a Bajnokok Ligája győztes csapatához (TTC Berlin Eastside – a szerk.), tehát a csapat és a szakosztály ezzel a rendezvénnyel lezár egy korszakot” – jelezte a Budaörsi SC elnöke, hogy a női asztalitenisz-csapatuk más összeállításban vág neki a következő szezonnak.

Az említett Lovas Petra hatalmas ovációt és vastapsot kapott a szurkolóktól, illetve a sporttársaktól a négyes döntő eredményhirdetése előtt. Ő egy még hosszabb fejezetet zárt le vasárnap.

„Talán a hála és a köszönet, hogy ennyi mindent kaphattam a sporttól – árulta el az aktív sportpályafutását befejező Lovas Petra, hogy mi jutott eszébe a köszöntésekor. – Harmincnégy éve pingpongozom, kalandos pályafutásom volt csúcsokkal és hullámvölgyekkel. Nem tudtam kizárni, hogy ezek az utolsó profi mérkőzéseim, az elődöntőben asztalhoz álltam, és eszméletlenül ideges voltam, de ma a kispadon ülve sem volt könnyebb végigélni a meccset. Igazából elképzelni sem tudom, milyen lesz pingpong nélkül, mivel, mint mondtam, harmincnégy éve ezt csináltam.”

EXTRALIGA FINAL FOUR 2021, BUDAÖRS
FÉRFIAK
Döntő
PTE-PEAC Kalo-Méh I.–Szerva ASE Szécsény I. 4:1
Demeter Lehel, Pető Zsolt–Jakab János, Molnár Krisztián 3:0 (10, 11, 6)
Demeter–Molnár 3:0 (5, 10, 9)
Pető–Szita Márton 3:0 (6, 9, 7)
Gerold Gábor–Jakab 1:3 (8, –8, –4, –3)
Pető–Molnár 3:0 (7, 2, 8)

Bronzmérkőzés
CVSE-Swietelsky Future FM I.–Floratom Szegedi AC I. 4:0

Fazekas Péter, David Serdaroglu–Kószó Attila, Vitsek Iván 3:1 (8, 3, –7, 9)
Serdaroglu–Lukács 3:0 (13, 4, 4)
Kriston Dániel–Vitsek 3:1 (7, –6, 7, 14)
Fazekas–Kószó 3:1 (–9, 8, 4, 3)
Serdaroglu–Vitsek 3:0 (7, 9, 3) – nem számított bele a végeredménybe

NŐK
Döntő        
SH-ITB Budaörsi Sport Club–Budapesti Erdért SE 5:2
Fazekas Mária, Surján Szabina–Imre Leila, Ambrus Krisztina 0:3 (–8, –7, –6)
Fazekas–Imre 1:3 (5, –8, –10, –10)
Póta Georgina–Tóth Kata 3:1 (–10, 7, 7, 4)
Surján–Ambrus 3:1 (–13, 6, 9, 8)
Póta–Imre 3:1 (–4, 6, 10, 14)
Fazekas–Ambrus 3:1 (3, –7, 4, 8)
Surján–Tóth 3:0 (1, 3, 3)

Bronzmérkőzés
Szekszárd AC I.–Kecskeméti Spartacus SK és Közösségi Tér I. 6:4

Harasztovich Fanni, Maszkuti Anetta–Füle Kata, Alekszandra Radonjics 1:3 (11, –8, –9, –9)
Makszuti–Ciurcui Melinda 3:2 (–6, 3, 4, –10, 7)
Harasztovich–Füle 3:0 (15, 6, 10)
Ivana Vejnovics–Radonjics 3:1 (6, 6, –8, 9)
Harasztovich–Ciurcui 1:3 (13, –6, –7, –9)
Makszuti–Radonjics 3:0 (6, 4, 3)
Vejnovics–Füle 3:0 (7, 5, 3)
Harasztovich–Radonjics 2:3 (3, –9, –10, 5, –10)
Vejnovics–Ciurcui 1:3 (–4, –10, 11, –10)
Makszuti–Füle 3:1 (7, 7, –8, 2)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram