Legalább a csehek eljöttek

2020.11.08.

Az ITTF égisze alatt futó szombathelyi ifjúsági és serdülőverseny az egyik legjelentősebb nemzetközi utánpótlástornává nőtte ki magát az utóbbi években, idén azonban annak is örülhettünk, hogy egyáltalán meg lehetett rendezni.

Kezdetben még nagyobb szabású viadalt hoztak volna össze a szervezők, aztán a visszalépők miatt nyolc ország részvételével számoltak, végül azonban csak a csehek jöttek el. Szombathelyre mindenki negatív teszteredménnyel érkezett, és a helyszínen is szigorú biztonsági előírásokat kellett betartani.

„Csehországban jelenleg teljes lezárás van, a cseheknek ez volt az egyetlen edzési lehetőségük is. Ők voltak, akik végig kitartottak mellettünk, ezzel lehetőséget biztosítva nekünk, hogy egyáltalán megrendezhessük a versenyt. Nélkülük ez maximum egy edzőtábor lehetett volna” – beszélt a háttérről Tamási Ottó versenyigazgató, a MOATSZ utánpótlás-projektmenedzsere.

A csehek jó játékerőt képviselnek, amit az is mutat, hogy a versenyszámok többségét ők nyerték meg. Az egyik kivételt az ifjúsági fiúk egyes versenyszáma jelentette, amelyben Ócsai Máté és Huzsvár Erik játszotta a döntőt, és a csapatversenyben is ők voltak a legjobbak.

„A válogatottban rengeteg az összetartás, nagyon sokat játszunk egymással, újat már nem tudunk kitalálni a másik ellen, hiszen van, hogy mindennap játszunk egymással. Ez ilyenkor olyan, mintha edzőmeccset vívnánk” – mondta a két elsőséggel záró Ócsai Máté, aki nemcsak a döntőben, hanem az elődöntőben (Szántosi Dávid) is magyar játékost győzött le.

„A negyeddöntőben és elődöntőben mutatott teljesítményemmel nagyon elégedett vagyok, a döntőben viszont nem tudtam megcsinálni azokat a dolgokat, amiket elterveztem” – értékelt az egyesben ezüstérmesként záró Huzsvár Erik.

Az ifjúsági fiúk szövetségi kapitánya elégedetett lehetett, ráadásul a következő év akár még biztatóbb lehet – már, ha lesznek versenyek.

„A csehek jó játékerőt képviselnek, nem volt könnyű megnyerni a versenyt – mondta Somosi Miklós a csapatküzdelmek után. – András Csaba kiöregedése nagyon rosszul esik amiatt, hogy idén a vírushelyzet következtében nem volt sem utánpótlás Európa-bajnokság, sem világbajnokság, az Európa Top10-re pedig nem engedte el a német csapata. Hallottam viszont, hogy az ifjúsági korhatárt esetleg egy évvel felemelik, és ha tényleg U19 lesz így az U18-ból, akkor András Csaba és Both Olivér még jövőre is ifjúsági játékos marad, és nagyon erős csapattal állhatnánk ki az Európa-bajnokságon vagy bármelyik nemzetközi versenyen.”

A serdülő fiúkért felelős Pázsy Ferenc az ifik között is úgymond érdekelt volt, hiszen Szántosi Dávid és Lei Balázs az idősebbek között indult párosban, Szántosi pedig egyesben is. Cseri Ádám a cseh Vojtech Slanyval állt össze, és meg is nyerték a serdülő fiúk páros versenyét.

„A kis dolgoknak is örülnünk kell, most jelenleg annak is, hogy egyáltalán tudunk külföldiek ellen játszani – nyilatkozta Pázsy Ferenc.Ugyan csak a csehek jöttek el, de legalább tudunk versenyezni, és levonni a tapasztalatokat. Meglátszott a fiúkon a versenyek hiánya, mert egy profi játékosnak az az élete, hogy feledzi magát, majd a versenyen próbál bizonyítani. Nekem meg edzőként észre kell vennem a pozitív, illetve negatív dolgokat, hogy az utóbbiakat aztán kijavíthassuk.”

Az új arcoknak Laskai Írisz is örült, úgy meg pláne, hogy az ifjúsági lányoknál Adamik Csengével mindenkit legyőztek párosban.

„Elég nehéz volt, mert régóta nem játszottunk tétmérkőzéseket. Nagy motivációt jelentett, hogy ezúttal nemcsak hazai játékosok ellen játszottunk, hanem csehek ellen is” – mondta Laskai Írisz.

A körmérkőzéses rendszerben rendezett páros verseny során három cseh duót vertek meg, no meg Balogh Kíra és Volentics Anna kettősét.

„Mi gyakorlatilag egymás ellen játszva nőttünk fel, szerintem jobban ismerjük egymást, mint saját magunkat. Ezen a héten is többször szembekerültünk a különböző versenyszámokban, de nagyon örülök, hogy végre játszhattunk másokkal is” – tette hozzá Adamik Csenge.

Lindner Ádám nem számíthatott legjobb játékosára, Tölgyes Dorottyára, akinek mérkőzése volt Ausztriában, ám így is látott jó teljesítményeket.

„Adamik Csenge és Laskai Írisz megnyerte a párost, ami nagyon szép eredmény, csapatban pedig másodikak lettek. Volentics Anna mérsékeltebben teljesített mind a csapatversenyben, mind párosban, egyéniben viszont tudott javítani azzal, hogy a négy közé ő jutott be három cseh mellett. Balogh Kíráról ez sajnos nem mondható el, ő még mérsékeltebben játszott magához képest.”

HUNGARIAN YOUTH OPEN 2020, SZOMBATHELY
A DOBOGÓSOK
FIÚK
IFJÚSÁGI EGYÉNI
1. Ócsai Máté
2. Huzsvár Erik
3. Ondrej Kveton
3. Szántosi Dávid

IFJÚSÁGI PÁROS
1. Adam Stalzer, Ondrej Kveton
2. Huzsvár Erik, Ócsai Máté
3. Vit Kadlec, Radim Moravek

IFJÚSÁGI CSAPATVERSENY
1. Magyarország A
2. Csehország A
3. Magyar, cseh vegyes csapat

SERDÜLŐ EGYÉNI
1. Martin Síp
2. Jindrich Moravek
3. Vörös Balázs
3. Lei Balázs

SERDÜLŐ PÁROS
1. Cseri Ádám, Vojtech Slany
2. Martin Síp, Stepan Brhel
3. Varga Botond, Vörös Balázs

SERDÜLŐ CSAPATVERSENY
1. Csehország A
2. Magyarország A
3. Csehország B

LÁNYOK
IFJÚSÁGI EGYÉNI
1. Klára Hrabicová
2. Linda Zaderová
3. Volentics Anna
3. Helkena Sommerová

IFJÚSÁGI PÁROS
1. Adamik Csenge, Laskai Írisz
2. Linda Zaderová, Klára Hrabicová
3. Helkena Sommerová, Nela Hanaková

IFJÚSÁGI CSAPATVERSENY
1. Csehország A
2. Magyarország A
3. Csehország B

SERDÜLŐ EGYÉNI
1. Katerina Pisarová
2. Vendula Sichanová
3. Adéla Zoubková
3. Molnár Kendra

SERDÜLŐ PÁROS
1. Katerina Pisarová, Veronika Poláková
2. Molnár Kendra, Polónyi Nóra
3. Vendula Sichanová, Magda Scibraniová

SERDÜLŐ CSAPATVERSENY
1. Csehország A
2. Magyarország A
3. Csehország B

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram