Látszott a rutin, de a falsokkal meggyűlt a baja

2021.02.23.

Fazekas Mária néhány hónapja Krausz Gergely vendégeként részt vehetett egy tollaslabdaedzésen. A meghívást viszonoztuk, így ezúttal a legjobb magyar tollaslabdázó kóstolhatott bele kicsit a profi asztaliteniszbe.

„Gyerekként sokat pingpongoztam otthon, de számítottam rá, hogy ez teljesen más szint lesz. Nagyon sok mindent tanultam. Nálunk nem pattan le a labda. Esetleg egy testcselt bevet az ellenfél az ütés előtt, de ha megütötte a labdát, az után már tudod, hogy hova jön és mire számíthatsz. Az asztaliteniszben viszont, miután a labda lepattan az asztalra, jöhet gyorsabban, megállhat, mehet jobbra is, balra is a fals miatt, szóval itt a pattanás nagyon megnehezíti az ember dolgát” – emelte ki a két sportág közötti legnagyobb különbséget Krausz Gergely.

A 27 éves tollasozó néhány hete a papírformát igazolva aranyérmes lett az országos bajnokságon, de az erőnlétével egyébként sincs problémája.

„Sokan nem tudják, hogy a tollaslabdához brutális állóképesség kell, talán több, mint az asztaliteniszhez, bár ezt nem tudom biztosan kijelenteni. Most nem volt arra szükség, hogy folyamatosan lent legyen a súlypontom és menjek jobbra-balra, de el tudom képzelni, hogy hosszabb labdameneteket játszva nagyon el lehet fáradni az asztaliteniszben is. A sebesség és a robbanékonyság mindkét sportágban nagyon fontos” – tette hozzá a pécsi Multi Alarm SE kiválósága.

Fazekas Mária megerősítette, hogy az alapokat hamar el tudná sajátítani Krausz Gergely.

„Mondta, hogy a családdal, barátokkal szokott pingpongozni, ami látszott is, de a falsokkal és a szerváimmal azért meggyűlt a baja – kezdte ideiglenes tanítványa értékelését a Budaörs játékosa. – Amikor üres, egyszerű labdákat kapott, azt a részt nagyon hamar elsajátította, látszik, hogy ő is élsportoló, és neki is ütő van a kezében. Segítséggel ugyan, de hamar megtanulta azt is, hogy a szervákra hogyan kell reagálni, és utána már ösztönösen jött neki. Elsősorban azt tanácsolnám neki, hogy picit közelebb álljon az asztalhoz, a jobb lábát pedig vigye kicsit hátrébb. A tollasban a fonákot jobban erőlteti, és ott a jobb láb előrébb van, én legalábbis így tanultam, amikor náluk voltam a múltkor. Itt viszont, ha kicsit máshogy állna a lába, akkor sokkal könnyebben megtanulhatná a tenyerest is.”

Ha tehát egy szóval kellene jellemezni Krausz Gergely pingpongtudását, akkor talán a reményteljes lenne a legjobb kifejezés, de biztos nem a közeljövőben fog nagyobb energiát fordítani erre a sportágra, hiszen jelenleg a tokiói olimpiai kvótáért küzd, amire kifejezetten jók az esélyei.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram