Kovacsics Imre: A játékosok számunkra a legértékesebbek

2023.10.26.

A MOATSZ október 25-i sajtótájékoztatóján az új szövetségi kapitányok (Lindner Ádám, Pink Márk) és néhány válogatott játékos mellett az asztaliteniszben eddig ismeretlen arcokat is felfedezhettünk. Mint kiderült, új együttműködések állnak a háttérben.

„A mostani sajtótájékoztatóval kapcsolatban a legfontosabb, hogy végre nem a múlttal kell foglalkoznunk. Azt lezártuk, elkészülnek a jelentések, leadjuk a megfelelő helyekre, és végre építkezhetünk. Ebbe akarunk energiát fektetni” –kezdte az esemény utáni interjút Kovacsics Imre, a MOATSZ első embere.

Az elnök úr szerint az építkezésnek két fontos eleme van, ezek röviden az egészség és a tanulás biztosítása. Előbbiben mostantól kulcsszerepe lesz a SportMed Hungarynak, amelyet résztulajdonosként Priskin Tamás, 63-szoros válogatott labdarúgó képviselt a sajtótájékoztatón. Röviden összefoglalva, a cég sportolók részére történő ellátásszervezéssel foglalkozik, aminek köszönhetően bármilyen egészségügyi hátráltató tényező fennállása esetén a sportolók rövid időn belül megfelelő ellátást kapnak.

„A játékosok számunkra a legértékesebbek – folytatta Kovacsics Imre. – Ha egy elnökség és egy elnök, ha már elvállalja ezt a feladatot, akár, mint én is, társadalmi munkában, akkor kutya kötelessége megteremteni azokat a feltételeket a számukra, amelyeknek köszönhetően ők a legjobb teljesítményt ki tudják hozni magukból. Ezek közül az egyik legfontosabb az egészség, a prevenció. A huszonegyedik századi sport már tudomány. Hogy egy magánkórházzal tudtunk egy biztosítón keresztül olyan lehetőséget biztosítani, amellyel Magyarország egyik legfelszereltebb klinikájába mehetnek ingyen és bérmentve a játékosok, ha valamilyen problémájuk van, az, bár nem akarok nagyképű lenni, de a legnagyobb profiknak adódik meg. Ha képalkotó vizsgálatra, MR-re, CT-re kell a sportolónak mennie, akkor ennek a szponzori szerződésnek hála négy órán belül biztosítottak számára ezek a vizsgálatok. Szintén magánegészségügy keretén belül vehetnek igénybe fizioterápiás kezeléseket a legjobb szakemberekkel körülvéve.”

A másik fontos tényező az elnök szerint az oktatás.

„Azt vettem észre a négy hónap alatt, hogy sok a magántanuló játékos, akiknek problémájuk van az érettségizéssel. Márpedig mi szeretnénk, ha minél többen egyetemre mehetnének, hiszen valljuk, hogy az élsport és a tanulás egymást kiegészíti.”

A szövetség ezért megállapodást kötött a Sziltop Nonprofit Kft.-vel. A képzőintézmény segítségével a napi 6-8-10 órát edző sportolók is sikeresen leérettségizhetnek, akár távoktatásban, például a repülőn ülve elsajátítva a tananyagot. Nemcsak a játékosok számára nyújt majd segítséget ez az együttműködés, hanem azoknak az edzőknek is, akik még nem rendelkeznek érettségivel. Annak megszerzése után további edzői papírok birtokába juthatnak.

„Azt vallom, hogy a jövő az edzőink képzettségén múlik. Ha jó képzettségű, magasan kvalifikált edzőkkel rendelkezünk, akik állandóan képzik magukat, akkor egyre jobb játékosaink lesznek” – mondta az oktatás fontosságáról Kovacsics Imre.

Az egészségügyi és oktatási feltételek megteremtése mellett nem elhanyagolható az a motivációs eszköz, amellyel még jobb teljesítményre sarkallná az új elnökség a válogatott játékosait. A februári csapat-vb-n a nyolc közé jutás minden csapattagnak hárommillió forintos pénzjutalmat érne.

„Nincs annál nagyobb dolog, mint amikor valaki válogatott mezben kiállva a hazáját képviselheti. A mai anyagias világban viszont azt sem felejthetjük el, hogy meg is kell élni valamiből, ezért tettük külső szponzorok bevonásával az említett felajánlást. Azért az első nyolcba jutást díjaznánk ilyenképpen, mert az egyenes ági kijutást jelentene az olimpiára. Szeretnénk ezzel még egy kis pluszmotivációt nyújtani a játékosoknak, akik talán ennek köszönhetően ütik majd be az utolsó pontot. A motiváció mellett az is fontos feladatunk, hogy hitet és önbizalmat adjunk nekik, azt beléjük sulykolva, hogy »te vagy a világ legjobbja, meg tudod csinálni!«. Ha az így nyert dagadó önbizalom párosul a szakmával és a jó edzésekkel, akkor biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb eredményeket el tudunk érni, mint amit eddig elértünk.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram