Kijutott a női válogatott az Eb-re

2023.03.23.

A magyar női válogatott hazai környezetben 3:0-ra legyőzte a törököket, ezzel csoportmásodikként kijutott az idei malmői csapat Európa-bajnokságra.

A románoktól egyik csapat sem tudott pontot csenni, míg az első egymás elleni mérkőzésen a törökök Isztambulban 3:1-re nyertek ősszel a mieink ellen. A csoport második helyét tehát csak úgy lehetett megszerezni, ha legfeljebb egy meccset veszít Bátorfi Zoltán csapata az Ormai-csarnokban rendezett visszavágón. Élet-halál mérkőzésről nem beszélhettünk, hiszen csoportharmadikként a pótselejtező még megoldást jelenthetett volna, de a magyar csapat érthető módon inkább egyenes ágon akart kijutni az Eb-re.

Ez sikerült is neki, még ha a 3:0-s végeredmény által sejtetettnél azért jobban meg kellett izzadnia. A nyitó partin Póta Georgina két maratoni játszmát elbukott Özge Yilmaz ellen, másik hármat viszont nagyobb különbséggel megnyert, így a jó kezdés adott volt.

Madarász Dóra csak egy szettben ingott meg Sibel Altinkaya ellen – aki ősszel őt és Pótát is megverte Törökországban –, majd a munkát Nagyváradi Mercédesz fejezte be úgy, hogy kétszettes hátrányból fordított Simay Kulakceken ellen.

„Még mindig a meccs hatása alatt vagyok, kell egy-két óra, hogy felfogjam, mi is történt. Kettő nullig nem nagyon éreztem a lány játékát, eléggé kapkodtam és izgultam. Aztán lelassítottam a játékomat, kicsit megnyugodtam, és sikerült előbb egyenlítenem, majd megnyerni a mérkőzést” – próbálta felidézni az utolsó összecsapást Nagyváradi Mercédesz.

Bátorfi Zoltánnak az utolsó pillanatig izgulnia kellett, ám végül felszabadultan állhatott a mikrofon elé.

„Minden meccs ilyen őrültek háza volt, de hál’ isten a csajok nagyon összekapták magukat erre a mérkőzésre – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány. – Le a kalappal előttük, kihozták a maximumot ebből a sorozatból, amely során egyik versenyről utaznak a másikra. Most volt néhány napunk, amikor tudtunk együtt edzeni és a labdára készülni, és tényleg le a kalappal mindhárom lány előtt.”

A női csapatunk tehát ott lesz a malmői Európa-bajnokságon, amelyet szeptember 10. és 17. között rendeznek meg.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
NŐK, A1. CSOPORT

Magyarország–Törökország 3:0

Póta Georgina–Yilmaz 3:2 (–13, 7, 5, –14, 4)
Madarász Dóra–Altinkaya 3:1 (8, 5, –9, 9)
Nagyváradi Mercédesz–Kulakceken 3:2 (–6, –9, 11, 9, 9)

A csoport végeredménye: 1. Románia 8 pont, 2. Magyarország 5, 3. Törökország 5

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram