Két pontra voltunk az EJ-döntőtől

2019.06.28.

A magyar női válogatott gigászi küzdelemre kényszerítette a románokat a minszki Európai Játékok elődöntőjében, de minimális különbséggel alulmaradt, így szombaton a bronzéremért játszhat a lengyelek ellen.

Az Európa-bajnoki címvédő románok ellen kulcsfontosságú volt, hogy Madarász Dóra és Pergel Szandra megnyerje a páros mérkőzést. Persze nem várt rájuk könnyű feladat, hiszen a kétszeres Európa-bajnok Daniela Dodean, Elizabeta Samara duó volt az ellenfelük. A mieink kétszer is szettelőnybe kerültek, a románok pedig mindkétszer egyenlítettek. A döntő játszmában 9:6-ról egyenlítettek Dodeanék, de nem tudtak élni a lélektani előnnyel, 12:10-re Pergelék nyerték a szettet és ezzel a mérkőzést.

Az első egyéni találkozón Póta Georgina a világranglistán legelőkelőbb helyen (16.) jegyzett európaival, Szőcs Bernadette-tel csapott össze. Nem volt nagy különbség köztük, de a szettek végét a marosvásárhelyi lány bírta jobban, így végül 3:0-ra diadalmaskodott.

Ezután Madarász és Samara egyesben is összemérte erejét, a korábbi eredményeik és a világranglistás helyezésük alapján ezúttal is az ellenfél számított esélyesnek. Madarász azonban ezen a tornán még nem vesztett mérkőzést, és a 2015-ös egyéni Európa-bajnok ellen is megőrizte makulátlan minszki mérlegét. Nem esett kétségbe Samara 2:1-es szettelőnyénél, majd a döntő játszmában 6:3-as román vezetésnél sem. Olyannyira nem, hogy ezután sorozatban hét labdamenetet nyert meg, így négy mérkőzéslabdához jutott. Samara az első kettőt hárította, a harmadikat viszont már nem tudta! Újra mi álltunk jobban.

Elvileg Pergel és Szőcs partiján voltak a legegyértelműbbek az erőviszonyok, ám a győzelmi kényszer alatt játszó erdélyi játékos csak 3:1-re tudott nyerni. Ráadásul örülhetett, hogy nem keveredett még szorosabb mérkőzésbe, Pergel ugyanis jól játszott, és labdája volt a kétszettes előnyhöz.

Jöhetett tehát a mindent eldöntő találkozó Póta és Dodean között. Az első szett a románé lett, a következő kettő Pótáé, a negyedik megint Dodeané. A döntő mérkőzés döntő játszmája rémálomszerűen indult, 6:0-ra elhúzott a román játékos, majd vezetett 8:2-re és 9:4-re is. Innen 9:8-ra zárkózott fel Póta, majd 10:8 után két mérkőzéslabdát hárított. Dodeant sajnos ez sem billentette ki, a következő két pontot ő nyerte meg, így nem sikerült a bravúr, a románok jutottak a döntőbe.

Mi a bronzéremért szombat 9 órától a lengyelekkel játszunk, akik hasonlóan kiélezett küzdelemben kaptak ki a németektől, csak ott az ötödik meccs ötödik játszmája 11:9-cel ért véget.

EURÓPAI JÁTÉKOK, MINSZK
CSAPATVERSENY, NŐK
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Románia 2:3
Madarász Dóra, Pergel Szandra–Dodean, Samara 3:2 (9, –6, 6, –9, 10)
Póta Georgina–Szőcs 0:3 (–9, –7, –9)
Madarász–Samara 3:2 (–7, 6, –9, 7, 8)
Pergel–Szőcs 1:3 (7, –10, –9, –4)
Póta–Dodean 2:3 (–6, 7, 12, –6, –10)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram