Két győzelem és hiányérzet

2021.09.18.

Póta Georgina és Madarász Dóra is bejutott a legjobb nyolc közé az Európa Top 16 bajnokságon, ám ott mindkettejük számára véget ért a verseny.

Póta Georgina és Madarász Dóra személyében hosszú idő után újra két magyarral kezdődött meg az Európa Top 16 bajnokság, és Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány remélte, hogy legalább az egyikük bejut a legjobb nyolc közé Szalonikiben. Nos, ez mindkét magyar játékosnak sikerült.

Csoportkör híján egyből a nyolcaddöntővel kezdődött a verseny, hibázásra tehát nem volt lehetőség. Madarászt a harmadik helyen kiemelt Britt Eerlanddal sorsolták össze, akitől a 2020-as Hungarian Openen 4:0-ra kikapott. Most is a holland kezdett jobban, 2:1-re vezetett a szetteket tekintve, ezután azonban Madarász elkapta a fonalat, és 4:2-re fordított.

Míg ez bravúrnak számított, addig Pótától elvárhattuk a továbbjutást, mivel a hazai színekben szabadkártyásként induló Aikaterini Toliu várt rá. Persze a védekező stílusú görög sem rossz pingpongos, ő is 2:1-es szettelőnybe került, de
Póta is sorozatban megnyert három játszmával húzta ki magát a bajból.

EZÚTTAL NAGYON KÖZEL VOLT AZ ELŐDÖNTŐ

Az esti negyeddöntőben Madarász az egyik portugál-kínaival, Yu Fuval találkozott, akit a tavaly januári gondomari olimpiai selejtezőn 3:1-re megvert, ezzel is hozzájárulva a tokiói kvóta megszerzéséhez. Ezúttal is négy játszmát játszottak egymás ellen, de sajnos mindet Yu Fu nyerte meg, így ő jutott be a legjobb négy közé.

Póta a negyeddöntőben Hana Matelovával találta szemben magát, aki az első körben a román Elizabeta Samarát búcsúztatta. A cseh jóval jobb játékerőt képvisel, mint Toliu, ám ellene nem kellett annyit pörgetni, Póta játszhatta a saját játékát. Az pedig az utóbbi hetekben egyre inkább kezd visszajönni neki, amit ezen a meccsen is láthattunk. 3:1, 10:7-re vezetett, három mérkőzéslabdája volt tehát, ám a cseh zsinórban öt poént nyerve visszajött a szakadék széléről.

Valahol törvényszerű volt, hogy ezután a hatodik játszmát is megnyerje, és az is, hogy a nagy lélektani előnybe kerülve a döntő szettben szintén elhúzzon. Itt még jöhetett volna egy újabb fordulópont, Póta ugyanis 7:2-es hátrányból visszakapaszkodott 7:6-ra, többre viszont már nem telt az erejéből, így az álma, hogy végre érmet szerezzen az Európa Top 16-on, most sem vált valóra. Válogatott játékosaink formája mindenesetre biztató a szeptember 28-án kezdődő csapat Európa-bajnokság előtt.

EURÓPA TOP 16, SZALONIKI
NŐK
Nyolcaddöntő
Madarász Dóra–Britt Eerland (holland) 4:2 (–6, 9, –10, 3, 6, 9)
Póta Georgina–Aikaterini Toliu (görög) 4:2 (6, –13, –8, 7, 10, 9)
Negyeddöntő
Madarász–Yu Fu (portugál) 0:4 (–4, –8, –8, –12)
Póta–Hana Matelová (cseh) 3:4 (7, –7, 10, 5, –10, –9, –7)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram