Kapott egy 11:0-t a világelső

2019.04.26.

Kialakult a női egyes döntőjének párosítása a budapesti világbajnokságon, a vegyes párosoknál pedig már a finálét is lejátszották.

A női egyes elődöntőjébe négy kínai játékos jutott be. Először a két rutinosabb csapott össze, a címvédő és világelső Ting Ning, valamint Liu Si-ven. Előbbi megnyerte az első két szettet, ezután viszont óriásit változott a játék képe. Liu Si-ven viszonylag gyorsan egyenlített, majd egy 11:0-ra(!) megnyert játszmával már ő volt előnyben. Ezután sem vett vissza a tempóból, így készülhet a harmadik egyéni vb-döntőjére.

Újabb címvédésével Ting Ning lehetett volna az első női asztaliteniszező Angelica Rozeanu óta, aki egyéniben négy világbajnoki aranyérmet szerez. A román kiválóság hatszor ért a csúcsra (sorozatban), de az ő idejében még évente rendeztek egyéni világbajnokságot. Az örökranglistán az első öt vb-t megnyerő Mednyánszky Mária áll a második helyen.

LESZ KÍNAI DÖNTŐS FÉRFI EGYESBEN

Ebédidőben kezdődött a férfi egyes negyeddöntője. Elsőként rögtön a címvédő Ma Lung lépett asztalhoz a szintén kínai Lin Kao-jüan ellen. A 24 éves balkezes klasszis januárban úgy nyerte meg a budapesti World Tour-versenyt, hogy az elődöntőben Hszü Hszint, a döntőben pedig Vang Csu-csint verte meg 4:0-ra. Nem esik tehát kétségbe honfitársai ellen, Ma Lung azonban most sok volt neki, játszmát sem nyert ellene.

A címvédő a jelek szerint teljesen felépült sérüléséből, amely miatt a vb előtti fél évben alig versenyzett. Az elődöntőben is kínai ellenfele lesz, Liang Csing-kun ugyanis élvezetes meccsen legyűrte Niva Kokit. A pöttöm japán nem ismert elveszett szituációt, a második szettet 10:6-ról fordította meg, majd 3:1-es szetthátrányból egyenlített. Az előszeretettel alkalmazott nyesett droppolásaival nem nagyon tudott mit kezdeni Liang Csing-kun, ám végül így is a kínai örülhetett.

KÍNAI ARANY VEGYES PÁROSBAN

A budapesti világbajnokság első döntőjét a vegyes párosok vívták. A januári WT-tornán ezt a számot megnyerő Hszü Hszin és Liu Si-ven próbálta letaszítani a trónról a címvédő japánokat, a nyolcaddöntőben Szudi Ádámot és Pergel Szandrát búcsúztató Josimura Maharu, Isikava Kaszumi kettőst. A látványra itt sem lehetett panasz, Josimura például többször a háta mögött ütötte vissza a labdát – az utolsó meccslabdánál is bemutatta ezt a bravúrt –, ám ez szépségtapasz volt csupán, a két kínai meggyőző játékkal diadalmaskodott. A 28 éves Liu Si-ven először nyert vb-t vegyes párosban, és így már csak az egyéni arany hiányzik neki a világbajnoki címek közül. Lehet, hogy csak szombatig. Hszü Hszin 2015-ben már nyert vegyes párosban a dél-koreai Jang Ha Un oldalán, „színkínai” vegyes páros viszont 2011 után diadalmaskodott újra.

ELKÉPESZTŐ A SVÉD

A péntek esti program a férfi egyes negyeddöntőjének mérkőzéseivel folytatódott. A korábban a második kiemelt Hszü Hszint parádés játékkal kiejtő Simon Gauzy tegnap azt nyilatkozta, hogy Mattias Falck ellen megint ő lesz az esélytelenebb, és kiderült, hogy nem az udvariasság beszélt belőle. A svéd elképesztő erővel és gyorsasággal játszott, gyakorlatilag leütötte az asztalról francia ellenfelét. A győzelme pillanatában úgy vetette magát a földre, mintha már a döntőt nyerte volna meg, majd első útja megint a mögötte ülő Jörgen Perssonhoz vezetett.

„Nehéz meccs volt, de az utolsó három szettben nagyon jól játszottam. Mindketten idegesek voltunk ezen a számunkra rendkívül fontos mérkőzésen. Ilyenkor meg kell próbálni irányítani, amennyire csak lehet. A végső győzelem? Már csak négyen maradtunk, nagyon nehéz lesz, de hinnem kell magamban” – nyilatkozta a felesége vezetéknevét felvevő svéd, aki Mattias Karlsson néven látta meg a napvilágot.

Nem kisebb tündérmese An Dzse Hjuné sem, aki a világranglista 157. helyezettjeként selejtezőre kényszerült, ráadásul mivel az 57. csoportban szerepelt, még egy kört sikerrel kellett vennie, hogy a főtáblára jusson. Nem okozott számára problémát, sorra küldte haza ellenfeleit, a nyolcaddöntőben a 4. kiemelt Harimoto Tomokazut. A negyeddöntőben egy honfitársával játszott a 19 éves dél-koreai, mégpedig parádés meccset. Hol ő, hol Dzsang Vu Dzsin állt jobban. A döntő szettben 9:9-nél először utóbbi jutott mérkőzéslabdához, ám An Dzse Hjun bátor és jó fogadással hárította, majd a következő két pont is az övé lett, így készülhet a Falck elleni elődöntőre.

Péntek késő este kialakult a férfi párosok döntőjének párosítása is. Nagy csatára volt kilátás a kínai házi rangadón, ám Ma Lung és Vang Csu-csin különösebb nehézség nélkül lépett túl Liang Csing-kun és Lin Kao-jüan párosán. A felső ágról az Ovidiu Ionescu, Álvaro Robles román, spanyol duó jutott döntőbe a Tiago Apolónia, Joao Monteiro portugál kettőst legyőzve.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Liang Csing-kun (kínai)–Niva (japán) 4:3 (10, –10, 8, 4, –9, –7, 5)
Ma Lung (kínai)–Lin Kao-jüan (kínai) 4:0 (8, 9, 8, 4)
An Dzse Hjun (dél-koreai)–Dzsang Vu Dzsin (dél-koreai) 4:3 (10, –10, –7, 3, 5, –8, 10)
Falck (svéd)–Gauzy (francia) 4:1 (8, –11, 6, 3, 7)
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Liang Csing-kun (kínai)–Ma Lung (kínai)
An Dzse Hjun (dél-koreai)–Falck (svéd)

FÉRFI PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Ionescu, Robles (román, spanyol)–Apolónia, Monteiro (portugál) 4:3 (6, –3, –10, 7, 7, –9, 8)
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai)–Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan (kínai) 4:0 (10, 7, 7, 5)

NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Liu Si-ven (kínai)–Ting Ning (kínai) 4:2 (–6, –9, 5, 5, 0, 2)
Csen Meng (kínai)–Vang Man-jü (kínai) 4:0 (5, 7, 5, 8)

VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Hszü Hszin, Liu Si-ven (kínai)–Josimura, Isikava (japán) 4:1 (5, 8, –9, 9, 4)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram