Jövőre halasztanák a csapat-vb-t

2020.06.05.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) végrehajtó bizottságának június 4-i ülésén gyakorlatilag biztossá vált, hogy az idén már nem rendezik meg a puszani csapat-világbajnokságot.

Az ITTF külön munkacsoportot állított fel a koronavírus-helyzet figyelemmel kísérésére, valamint folyamatosan kapcsolatban áll az érintett felekkel. Az így kapott jelentések és információk ismeretében a végrehajtó bizottság megállapodott abban, hogy felkéri a puszani csapat-világbajnokság szervezőbizottságát arra, hogy új időpontot keressen a tornának 2021 első hónapjaiban.

A vb-t eredetileg idén március 22-29. között rendezték volna meg, aztán nyárra, majd őszre kívánták halasztani. A csapatok többsége azonban valószínűleg ősszel sem tudna még Dél-Koreába utazni, ezért kell keresni új időpontot a jövő év elejére.

Az ITTF-nél ugyanakkor továbbra is bíznak benne, hogy 2020 utolsó negyedévében le tudják bonyolítani az idei versenynaptár arra az időszakra eső versenyeit. Azt megelőzően pedig alternatív megoldásként regionális, illetve meghívásos versenyekkel indítanák újra a nemzetközi asztalitenisz-életet.

Az ITTF sportolói bizottságával egyeztetve sikerült megállapodni a tokiói olimpia és paralimpia módosított kvalifikációs rendszeréről. Ennek hivatalos bejelentésére azt követően kerül sor, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság jóváhagyja.

A következő hetekben – amint a csapat-világbajnokság körüli kérdőjelek eltűnnek – az ITTF megtervezi a módosított 2021-es versenynaptárat, a 2021-re halasztott olimpia és paralimpia figyelembe vételével.

A végrehajtó bizottság az alapítványán keresztül, a World Table Tennisszel (WTT) karöltve anyagi támogatást nyújt a COVID-19 válság által érintett nemzeti tagszövetségeknek, játékosoknak és alapítványi projekteknek. Erről hamarosan további részleteket közöl a szövetség.

A végrehajtó bizottság június 23-án ül össze legközelebb, míg az ITTF éves közgyűlésére szeptember 28-án kerül sor, a csapat-vb elhalasztása esetén online formában.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram