Jónyer István kísérte a JR-csapatot Kínába

2023.10.27.

A sikeres két évet maga mögött hagyó "Jövő asztalitenisz reménységei" (JR) program keretében, annak csúcspontjaként nyolc tehetséges fiatal látogatott el Jónyer István világbajnok asztaliteniszezőnk vezetésével Kínába. A Herendi Iván és Vígh Zsolt által megálmodott program és a két ország közötti együttműködés ígéretes jövőt vetít előre a magyar asztalitenisz számára, ahol a fiatal tehetségek nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket érhetnek el.

A Dalianba utazó delegáció tagjai

 • Jónyer lstván, delegáció vezető,
 • Herendi Iván, JR program vezető,
 • Fang Yan, JR program edzője,
 • Vígh Zsolt, JR program edzője,
 • Vígh Tímea, gyógymasszőr, eü-i felelős,

JR program játékosai

U12

 • Zubor Péter (BVSC-Zugló),
 • Kázmács Bence (Ajka ASE),

U11

 • Zsigmond Simon (Ceglédi VSE),
 • Müller Dániel (Soltvadkert),
 • Csóka Teó (VSE Dunakeszi),
 • Károly Mátyás (Budaörsi SC),

U10

 • Gilicz Bálint (Turris SE Sopron),
 • Péntek Gábor (Győri AC).

A program rövid története

2019 augusztusában egy kiemelkedő esemény történt a magyar asztalitenisz életében: egy csoport tehetséges, tíz évnél fiatalabb magyar fiú versenyző részt vett egy 10 napos edzőtáborban Kínában, Dalian városában. Ez a város ismert mint az asztalitenisz egyik legjelentősebb képzőhelye világszerte.

Ez a különleges tapasztalat vezetett a "Jövő asztalitenisz reménységei" program megszületéséhez, amelyet a MOATSZ (Magyar Asztalitenisz Szövetség) fogadott el. A program célja az volt, hogy a Dalianban szerzett ismereteket és tapasztalatokat kamatoztassa a magyar utánpótlás-nevelésben. A program finanszírozását külső forrásból tervezték, így biztosítva annak fenntarthatóságát.

A program szakmai irányításáért Vígh Zsolt és Herendi Iván feleltek, akiknek vezetésével a kiválasztott fiatalok rendszeres, magas színvonalú képzésben részesültek Győrben, az ETTU által akkreditált Club Aréna Sportközpontban. A képzés magában foglalta egyéni foglalkozásokat kiváló felnőtt edzőpartnerekkel, köztük a kínai Fang Yan edzővel, valamint sportpszichológiai foglalkozásokat és egyéb kiegészítő tevékenységeket.

A program két sikeres év után újabb lépést tervezett: a fiatal játékosokat elvinni Dalianba, hogy közösen gyakoroljanak a kínai játékosokkal. A szervezők meggyőződése szerint a Kínában szerzett tapasztalatok jelentős hatással lesznek a fiatalok sportpályafutására.

Egy együttműködési megállapodás is létrejött a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Dalian University Table Tennis School között, amely a két ország közötti szorosabb kapcsolatot és további közös fejlődést ígér. A megállapodás értelmében a magyar fiatalokat 2023 augusztusában meghívják Dalianba, ahol közösen edzőtáborozhatnak a kínai fiatalokkal. Viszonzásul, a Magyar Asztalitenisz Szövetség 2024-ben meghívja a kínai fiatalokat Magyarországra, a Győrben megrendezendő Reménységek Világjátékára és közös edzésekre.

A "Jövő asztalitenisz reménységei" program és a két ország közötti együttműködés ígéretes jövőt vetít előre a magyar asztalitenisz számára, ahol a fiatal tehetségek nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket érhetnek el.

Az edzőtábor teljes beszámolója itt olvasható:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram