Ismét világfesztivált rendeznénk

2020.08.22.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség feltett szándéka, hogy 2022-ben ismét kerüljön megrendezésre az ifjúsági világfesztivál. Amennyiben a nemzetközi szövetség áldását adja rá, két év múlva Győr adhat otthont ötödször ennek az eseménynek.

Az ifjúsági világfesztivál gondolata Herendi Iván és Lipovits Gyula fejéből pattant ki, és kezdeményezésük először 1989-ben vált valóra, Ogimura Icsiro akkori ITTF-elnök támogatásával.

„Az első két világfesztiválon még játszottam – emlékezett vissza a kezdetekre, az 1989-es és 1990-es versenyre Lajtai Kristóf, a MOATSZ főtitkára. – Óriási élmény volt a BS-ben olyan későbbi világsztárok mellett játszani, mint Vlagyimir Szamszonov, de például Bátorfi Zoltán, Fazekas Péter, Lindner Ádám, Pázsy Ferenc és Gárdos Róbert is ott küzdött a mezőnyben. A 2000-es és 2002-es világfesztiválon már szervezőként, illetve szövetségi alkalmazottként segítettem a lebonyolítást. Összességében örömteli és jó érzésekkel gondolok vissza mind a négy eseményre.”

Az első alkalommal a Budapest Sportcsarnokban (BS) 70 asztalon versenyző, közel 30 országból érkező 700 résztvevő el volt varázsolva a különleges hangulattól, amelyet a versenyek melletti kulturális és szórakoztató programok fokoztak. A sportvonatkozás mellett ez utóbbi adja ennek a viadalnak a különleges értékét.

„Az első világfesztivál megrendezése egy nagyon bátor vállalkozás volt, elég sok kérdőjellel, nem mindenki gondolta úgy, hogy van létjogosultsága. Mi néhányan azonban nagyon elkötelezettek voltunk. Büszkeséggel említhetem, hogy Jónyer István is nagy szerepet vállalt abban, hogy ez az esemény megvalósulhatott – tekintett vissza Herendi Iván, aki a 2022-es esemény szervezőbizottságának is társelnöke. – A kulturális programok különösen jól sikerültek. Elvittük a mezőnyt tizenöt busszal Tihanyba, dunai hajókirándulást szerveztünk, a Blue System együttes adott koncertet, a csúcspont pedig a telt ház előtt frenetikus sikert arató Secrétin-Purkart show volt a Nemzeti Sportcsarnokban. A versenyen többek között a Dél-Koreából érkező fiatalok garantálták a magas színvonalat.”

A második ifjúsági világfesztiválra mindössze egy évet kellett várni. Az 1990-es esemény „betétprogramjaként” kibéreltük a Fővárosi Nagycirkuszt, ahol a porondon elhelyezett pingpongasztalon az elefánt ormányán érkező Gárdos Robert a virtuóz Faházi Jánossal játszott. Tóth Krisztina egyesben és párosban is aranyérmes lett.

A 2000-es évben a kerek évszám miatt merült fel ismét az ötlet, hogy tízévnyi szünetet követően a harmadik ifjúsági világfesztivál is megrendezésre kerüljön. Problémát jelentett, hogy az addigi helyszín, a Budapest Sportcsarnok az előző évben leégett, így Tiszaújváros lett a seregszemle házigazdája. Mégpedig remek házigazdája, amiről Adam Sharara személyesen győződhetett meg. Az ITTF akkori elnöke először látogatott Magyarországra, és a Tiszaújvárosban látottaktól el volt ragadtatva. A sportvezető ennek köszönhetően azt kérte, hogy kétévente legyen megrendezve az ifjúsági világfesztivál. A 2000-es kiírás egyik szenzációját a kínaiak jelentették, akik először vettek részt az eseményen, és rögtön haza is vittek négy aranyérmet. Magyar sikereknek is örülhettünk Zwickl Dániel, Jakab János és Molnár Krisztián jóvoltából. A mezőnyben ott volt egyébként Póta Georgina és Pergel Szandra is.

Sharara elnök kívánságának eleget téve 2002-ben következett a negyedik világfesztivál, szintén Tiszaújvárosban. Nagyrészt Faragó Juditnak köszönhetően ennek keretében rendeztük meg az első serdülő világjátékokat (World Cadet Challenge), amely történelmi eseménynek számított, hiszen először mérték össze a tudásukat az egyes kontinensek válogatottjai. A kínai csapat legnagyobb „sztárja” Csang Csi-ko (Zhang Jike) volt, aki később a felnőttek között is megnyert minden megnyerhetőt (olimpia, világbajnokság, világkupa), és a világranglistát is vezette.

Az ifjúsági fiúknál a Jakab János, Molnár Krisztián, Zwickl Dániel összetételű magyar csapat a verhetetlennek hitt kínaiakat is legyőzve aranyérmet szerzett. A 4. világfesztivál és az 1. serdülő világjátékok eseményei a világ minden tája felől érkező, 45 országot képviselő 800 résztvevővel hatalmas sikerrel zárult. Adam Sharara és a teljes ITTF-vezérkar dicséretben részesítette a szervezőbizottságot. A színvonalas fesztiválprogramok mellett a lakossági versenyek is nagy sikert arattak.

Azóta már rendszeresen megrendezik az ifjúsági világbajnokságot, így a Magyarországgal egybeforrt ifjúsági világfesztivál a háttérbe szorult, olyannyira, hogy a negyedik kiírását nem követte újabb. Az ötödik ifjúsági világfesztivál megrendezésének gondolatára két évtizedet kellett várni. Miután ifjúsági világbajnokságokat már évek óta rendeznek, felvetődött, hogy a legfiatalabbaknak biztosítsunk világméretű találkozási, versenyzési lehetőséget.

„Az előző világfesztiválokon a tizennyolc évesekig volt érintve a mezőny, most a felső korhatárt a serdülőkor végéig visszük le, és a fiatalabb korosztályokat célozzuk meg az U11-es korosztálytól – beszélt az új célközönségről Vígh Zsolt, a szervezőbizottság másik társelnöke. – Nekik kell a legtöbb olyan lehetőséget megadni, hogy világszinten is találkozzanak egymással, hiszen serdülő világbajnokság még nincs. Fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban képet kapjanak arról, hogy hol is tart a korosztályuk. Ezen kívül próbálunk az egész eseménynek a korábbiakhoz hasonló fesztiváljelleget biztosítani, amelynek segítségével a különböző földrészekről, különböző kultúrákból érkező gyerekek megismerkedhetnek egymással.”

A 2022 júniusára tervezett 5. világfesztivál keretében megrendeznénk a soron következő serdülő világjátékokat is. A világfesztivál és világjátékok helyszínéül a három évvel ezelőtt az európai ifjúsági olimpiai fesztiválnak (EYOF) otthont adó, világszínvonalú győri Olimpiai Sportparkot választották a szervezők. Itt a tervek szerint 51 asztalon folynak majd a versenyek, és további 22 asztal a bemelegítés céljait szolgálja. Nemzetközi edzőkonferenciát és a serdülő világjátékok résztvevőinek nemzetközi edzőtábort is a program részévé kívánnak tenni. A versenyeredmények alapján kialakuló pontversenyben az 1–3. helyen végző országok pénzdíjban is részesülnek.

„Már minden érintettel felvettük a kapcsolatot, akik fontosabb szereppel bírnak a verseny megrendezését illetően – számolt be a szervezési előkészületek jelenlegi állapotáról a győri származású Vígh Zsolt. –  Úgy gondolom, hogy bizakodóak lehetünk, hiszen az eddigi világfesztiválok mellett teljes mellszélességgel kiállt a nemzetközi szövetség, és az első visszajelzések alapján reméljük, most is zöld lámpát kapunk. Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elvállalta a rendezvény fővédnökségét, ezzel a várost az esemény mögé állította.”

Fővédnöki felkérésben részsült még dr. Schmitt Pál volt köztársasági elnök, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke és Jónyer István négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok is.

Ha tehát minden jól alakul, 2022-ben június 13. és 19. között ötödször is megrendezhetjük a fiatal asztaliteniszezők világfesztiválját, Budapest és Tiszaújváros után ezúttal Győrben.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram