Ilyen is rég volt: két magyar a Top16-on

2021.09.16.

Hosszú idő után újra két magyar játékos vesz részt az Európa legjobb játékosait felvonultató Top16 versenyen. Póta Georgina és Madarász Dóra csütörtökön utazott el Szalonikibe, a hétvégén rendezendő torna helyszínére.

Az Európa Top16 bajnokság tavasszal szokott helyet kapni a versenynaptárban, most azonban a felbolydult nemzetközi pingpongéletben őszre tolódott. Kevesebb mint két héttel a kolozsvári csapat Eb előtt rendezik meg.

„Picit közel van a csapat Európa-bajnoksághoz, de még jól is jöhet, hogy bő egy héttel az Európa-bajnokság előtt versenyhelyzetben játszanak legalább egy meccset a játékosok – beszélt Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány a sűrű program hátrányáról, illetve előnyéről. – Nagyon rég fordult elő, hogy két magyar indulhatott ezen a versenyen, talán Tóth Kriszti és Póta Gina szerepelt legutóbb egyszerre. Nagyon büszke vagyok, hogy most Dóri és Gina is ott lehet. Elvárás nincs, de nagyon remélem, hogy az egyik versenyző legalább a nyolc közé be tud jutni.”

Póta Georgina az egész mezőny egyik legrutinosabb játékosának számít, több mint tíz Európa Top16, illetve Top12 bajnokságon indult. A görög légkör nem lesz szokatlan számára, ugyanis két hete családi nyaraláson jártak a Balkán-félsziget déli részén fekvő országban.

„Nekem az Európa Top16 presztízskérdés. Hogy ott vagyok, azt jelenti, hogy Európában a legjobb tizenhat játékos közé tartozom, maga a részvétel is jó eredménynek számít. Eddig szerintem kilencven százalékban sikerült bejutnom a nyolc közé, de az egyéni Európa-bajnokságokhoz hasonlóan innen is hiányzik az érem. A célom, illetve álmom az éremszerzés. A nyolc között emeltek ki, de ha jó formában vagyok, szerintem mindenkit meg tudok verni” – nyilatkozta Póta Georgina.

Hozzá hasonlóan a második Európa Top16 versenyére készülő Madarász Dóra is egyre jobb formában érzi magát. A derékból induló és a combhajlítójában fájdalmat okozó makacs sérülésének okát még az olimpia előtt sikerült megfejteni, Tokió előtt azonban még kevés edzésen tudott százszázalékosan részt venni. Ez az arány azóta sokat javult, amit bizonyított a budapesti WTT-versenyen női és vegyes párosban szerzett első, illetve második helyezése is.

„Ott már látszott, hogy szabadabban és bátrabban merek mozogni az asztalnál, nem úgy, mint előtte – utalt vissza Madarász Dóra az augusztusi viadalra. –Vannak kitűzött céljaim a mostani versennyel kapcsolatban, de ezeket megtartanám magamnak. Egy biztos, szeretnék jobban szerepelni, mint tavaly, amikor Peszockától kaptam ki egy nagyon jó meccsen. Akkor sűrű volt a programunk, most viszont úgy érzem, hogy frissen, kipihenten és felkészülve tudok elutazni a Top16-ra. Nézegettem a mezőnyt, hogy kit lenne jó kapni az első körben. Mindenkit ismerünk, egy-két játékost leszámítva nyolcvan százalékban már az én korosztályom indul ezen a Top16-on.”

Mint mindig, a sorsolástól ezúttal is sok függ majd, főleg úgy, hogy egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek, azaz a nyolcaddöntővel kezdődik a kontinens krémjének csatározása.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram