Hétfőtől kezdődhetnek az edzések

2020.04.27.

Ha az érintettek teszteredményei negatívak lesznek, a női válogatottunk május 4-én újrakezdi az edzéseket.

A koronavírus-járvány miatt az asztaliteniszezők többsége az utóbbi hetekben legfeljebb az otthonában, egyéni edzésprogramot követve készülhetett. Ezek után rendkívül örvendetes a hír, miszerint jövő hétfőtől női válogatottunk újrakezdheti a csoportos edzéseket. Ehhez azonban teljesülnie kell egy feltételnek.

„Ma volt tesztelés, és vasárnap délelőtt is lesz még, közvetlenül az edzések tervezett kezdése előtt. Ha mindenkinek negatív lesz az eredménye, akkor elkezdjük – számolt be a fejleményekről hétfő délután Bátorfi Zoltán női szövetségi kapitány. – Az Országos Sportegészségügyi Intézet kiadott egy nyilatkozatot arról, hogyan lehet elkezdeni az edzéseket. Megpróbálunk minden előírásnak megfelelni, minden higiéniás feltételt betartani. Az asztalok két oldalán és az asztalok között elég messze lesznek egymástól a játékosok. A közösen használt labdák jelenthetnek veszélyt ebben a vírushelyzetben, ezért megpróbálom majd mindennap fertőtleníteni a labdákat, és persze tisztán tartjuk a termet.”

A vidékre hazautazó kerettagok egyelőre nem kapcsolódnak be a közös munkába. Madarász Dóra Kecskeméten adogatógép segítségével tud edzeni, Nagyváradi Mercédesz szintén meg tudja oldani az alapvető szinten tartást, az Erdélyben tartózkodó Fehér Orsolyára pedig karantén várna, ha most visszajönne Magyarországra.

„Nagyon kis csoporttal kezdünk, négyen-öten leszünk egy edzésen – folytatta Bátorfi Zoltán. – A kiemelt játékosainknak mindig igyekszünk férfi edzőpartnert biztosítani, most viszont ez szóba sem jöhet. A karanténba belefáradva már mindenki nagyon szeretne edzeni, ezért nagy lesz a lendület, ebben biztos vagyok. Aztán jön majd egy holtpont, amihez az is hozzájárul, hogy egyelőre nem látni, mikor lesz a következő versenyünk. Ekkor tehát a motiváció fenntartását is meg kell oldanunk. Nehézséget jelenthet még az is, hogy nálunk általában minimum négy-öt asztalon folyik a munka, legalább tíz emberrel, lehet a partnereket folyamatosan cserélni, ezáltal nem olyan egysíkú a munka, most viszont ezt nem tudom megoldani.”

A járványhelyzet tehát továbbra is csak korlátozott munkafolyamatot tesz lehetővé, ám Bátorfi Zoltán szerint lehetőséget is ad új technikai elemek tanulására, amire normál körülmények között a telített versenynaptár miatt nem lenne idő.

A kapitány azonban a legfontosabbnak azt tartja, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Nemzeti Sportközpontok és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vonatkozó szabályozása mellett folyjanak a tréningek.

Fontos még megjegyezni, hogy az edzések egyelőre csak a felnőtt női válogatottnál indulhatnak újra, az utánpótlás-válogatottak esetében még várni kell erre.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram