Győr még inkább pingpongváros lesz

2021.02.11.

A következő években tovább erősödhet Győrnek a hazai asztaliteniszben betöltött szerepe, sőt hamarosan nemzetközi viszonylatban is a Rába-parti városra irányulhat a sportági szereplők figyelme.

Szerdán személyesen találkozott egymással Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke és dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. A zárt körű megbeszélésen több téma is szóba került.

„A győri asztalitenisz-csarnok stratégiai jelentőségét növeljük azzal, hogy a szövetség elnökségének döntése alapján a Jövő reménysége-program részeként utánpótlás-nevelő központtá alakítjuk. A programhoz Győr városa ötmillió forintos támogatást nyújtott. Emellett a magyar paraasztalitenisz-válogatott állandó edző-, verseny- és felkészülési helyszíne is ez a létesítmény” – mondta Nátrán Roland a megbeszélés után.

A szóban forgó, gyakorlatilag minden igényt kielégítő csarnok a MOATSZ által megítélt 2014–2015-es infrastruktúra-fejlesztési támogatásnak is köszönhetően nyerte el a mai formáját, és a falai között folyik majd a helyi és környékbeli iskolákban felfedezett pingpongos tehetségek oktatása is.

A 2022-ben esedékes ifjúsági világfesztiválnak szintén Győr ad otthont, azon belül is az Olimpiai Sportpark, amelyben a 2017. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) megrendezték.

„Ez egy világszínvonalú versenyhelyszín – folytatta Nátrán Roland. – Három csarnokban összesen több mint kilencven asztal lesz felállítva, egy negyedik csarnokot pedig beütőcsarnokként használunk majd. A polgármester úr elfogadta az esemény fővédnöki tisztségére való felkérést, csakúgy, mint Kulcsár Krisztián MOB-elnök, így velem együtt hárman vagyunk ennek a programnak a fővédnökei, de felkértük erre Schmitt Pált és Szabó Tünde államtitkár asszonyt is. Mindezekkel a témákkal kapcsolatban abban állapodtunk meg a polgármester úrral, hogy Győr városa és a Magyar Asztalitenisz Szövetség stratégiai együttműködési megállapodást köt egymással. A mai napon ennek a megállapodásnak az elemeit tekintettük és beszéltük át.”

Az ifjúsági világfesztivállal kapcsolatban fontos fejlemény, hogy a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) felkérte a magyar szövetséget és Győr városát, hogy a világfesztiválhoz mintegy hozzácsapva rendezze meg a serdülő és ifjúsági világbajnokságot is. Ez azt jelentené, hogy az U11-től az U15-ös korosztályig rendeznék meg a világfesztivált, a legjobb 32-32 serdülő, illetve ifjúsági játékos pedig a korosztályuk világbajnokságán indulna.

„Ez a felkérés nagy mértékben megnöveli a feladatainkat és a verseny időtartamát is, körülbelül két hétig tart majd – reagált a bővítés hírére Herendi Iván, az először 1989-ben megrendezett világfesztivál szülőatyja. – Az esemény rangját ugyanakkor jelentősen növeli, aminek mindenki örülhet a sportágon belül. Ugyancsak örvendetes, hogy a serdülő és ifjúsági világbajnokságon a rendező ország jogán két-két magyar játékos is indulhatna függetlenül attól, hogy a legjobb harminckettő között van-e a világranglistán.”

Szintén jelen volt a zárt körű megbeszélésen Vígh Zsolt, aki a magyar paraválogatott győri származású szövetségi kapitányaként többszörösen érintett a témában.

„Én Győrnek és a magyar asztalitenisznek szeretném a javát minden fronton – nyilatkozta a szakember. – Úgy gondolom, hogy amit most tető alá tudunk hozni, azzal biztosíthatjuk az előrelépést. Mindig akad sok érdekes hozzászóló, de a jobbítás szándékát, azt, ha valamihez egy pici pluszt tudunk adni, szerintem mindig becsülni kell. Ez most ráadásul szerintem nem is pici plusz, Győr pedig egy nagyon nyitott, fogékony és minden szempontból megfelelő város.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram