Fiatalít a szövetség az Extraligában

2020.02.01.

Több, az utánpótlást is érintő döntés született a Magyar Asztalitenisz Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén. Az Utánpótlássport.hu ezekről beszélgetett a sportszakmai igazgatóval, Fazekas Péterrel.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöksége úgy döntött, támogatja, hogy az Extraliga-csapatbajnokságban minden klub szerepeltessen legalább egy U21-es játékost a 2020/21-es évadtól.

„A szakmai és edzőbizottság javaslatát fogadták el az ülésen. A legfőbb ok az, hogy minél több lehetőséghez jussanak a fiatalok − a fejlődésük érdekében. Nem mellékes, hogy abban bízunk, ezzel jobban motiválhatjuk őket, és valamelyest visszaszoríthatjuk a lemorzsolódás mértékét is. Az érintett edzőket pedig arra ösztönözzük, hogy jobban figyeljenek oda ezekre a versenyzőkre és az oktatásukra” − magyarázza a hazai szövetség sportszakmai igazgatója, Fakezas Péter.

A férfiak között tíz, míg a nők mezőnyében kilenc csapat versenyez az Extraligában. Adódik a kérdés: van-e elég olyan U21-es játékos idehaza, aki megállja a helyét?

„Az NB I-ben eddig is kötelező volt az utánpótláskorúak szerepeltetése, és ez így is marad. Az Extraliga más, korábban is játszottak azok, akik elérték a szintjét. A többség nem üti meg a mércét, de akadnak olyanok, akik igen. Az alakulatokban mindazonáltal eddig csak hárman jutottak szóhoz, ezt a számot megemeltük négyre. Tehát más elől nem veszik el az ifjak a lehetőséget. Több huszonegy év alatti reménységünk is külföldön bizonyít, azt reméljük, emiatt nagyobb érdekük lesz hazajönni.”

Átigazolási díjat ez idáig csak az ifjúsági sportolók után kellett fizetniük az kluboknak. A folytatásban az újonc- és a serdülőpingpongosok után is téríteni kell.

„Ezzel is ösztönözni szeretnék az utánpótlás-nevelés hatékonyságát az egyesületekben. Asztaliteniszben két, három vagy akár négy évbe is telhet, amíg megszerzi valaki az első eredményét. A kiemelkedő kvalitású gyerekek általában − kényszerűségből − nagyobb csapatokhoz igazolnak még azt megelőzően, hogy igazán kiugró sikereket érnének el. Minimális szinten volt elismerve a nevelőmunka, és ezen változtatni kellett.”

Forrás: Utánpótlássport.hu

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram