Fan Csen-tung triplázott

2020.11.15.

A kínai Fan Csen-tung parádés döntőben legyőzte honfitársát, Ma Lungot, ezzel sorozatban harmadszor nyerte meg a férfiak világkupáját.

Koronavírus ide, koronavírus oda, továbbra is Fan Csen-tung és Ma Lung napjaink két legjobb asztaliteniszezője. Előbbi könnyedén jutott be a kínai Vejhajban rendezett vk döntőjébe, Ma Lungnak viszont az elődöntőben 3:1-es szetthátrányból kellett fordítania a japán Harimoto Tomokazu ellen. Ezt a bravúrt aztán kis híján megismételte a fináléban is.

Az első szettet 11:3-ra nyerte meg, a másodikban pedig 7:5-re vezetett, ekkor azonban Fan Csen-tung átvette az irányítást, és fantasztikus fonákjátékára alapozva 3:1-re fordított a játszmákat tekintve. Tévedett, aki ezt látva leírta Ma Lungot, minden idők talán legjobb játékosa ugyanis meg tudott újulni, és kiharcolta a döntő szettet. Abban 5:5-nél még együtt voltak, ám ezután Fan Csen-tung elhúzott 10:7-re.  Ma Lung az első két mérkőzéslabdát még hárította, a harmadikat viszont már nem tudta.

A 23 éves Fan Csen-tung sorozatban harmadszor nyerte meg a világkupát, összességében pedig már negyedszer, amivel utolérte az örökranglista élén a szintén kínai Ma Lint. Ma Lungnak tehát az ezüstérem jutott, amelyet Felegyi Gábor, az ITTF megbízott versenyigazgatója adott át neki. A bronzmérkőzésen Harimoto 4:3-ra győzött a dél-koreai Dzsang Vu Dzsin ellen.

Felegyi Gábor (balról a negyedik) a díjátadásból is kivette a részét (Fotó: ITTF)

A hölgyek világkupaversenyének néhány nappal korábban szintén Vejhaj adott otthont, és az érmek nemzetenkénti eloszlása ugyanaz volt, mint a férfiaknál. A kínai házi döntőben a világelső Csen Meng öt szettben győzte le Szun Jing-sát, ezzel először lett vk-győztes. A bronzérem a japán Ito Mima nyakába került.

A két világkupa-viadalt – amelyek az első nagy nemzetközi tornák voltak a tavaszi leállás óta – eredetileg Bangkokban, illetve Düsseldorfban rendezték volna meg, ám a koronavírus- járvány miatt Vejhajba helyezték át mindkettőt – kiváltva ezzel több nem ázsiai éljátékos haragját.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram