Ezt tapasztaltuk Puszanban — szakmai beszámolót tartottak szövetségi kapitányaink

2024.03.23.

Az Országos Bajnokság egyik kísérő rendezvénye szövetségi kapitányaink, Lindner Ádám és Pink Márk szakmai beszámolója volt, a puszani csapat-világbajnokságról.

Februárban a dél-koreai Puszan adott otthont a csapat-világbajnokságnak, ahol női és férfi-válogatottunk is bejutott a legjobb 32 csapat közé. Lindner Ádám és Pink Márk szövetségi kapitányok az ott tapasztalt szakami meglátásaikat adták át edzői kollégáiknak az OB második versenynapjának reggelén az Olimpiai Sportparkban.

A szakmai beszámoló elején Kovacsics Imre, a MOATSZ elnöke köszöntötte az egyebgyűlteket, egyúttal kiemelve mennyire fontos a szakemberképzés, hiszen jó edzők nélkül nincs jövő sem, éppen ezért dolgozik a szövetség azon, hogy kidolgozzon egy korszerű képzési programot edzőink számára.

A szakami beszámolót Lindner Ádám, férfi-válogatottunk szövetségi kapitánya kezdte, aki elmondta, hogy nehéz volt a sok nemzetközi verseny miatt, csak alig egy hetes edzőtábort tudtak csak tartani az utazás előtt. De a lehetőségekhez mérten így is próbáltak legjobb tudásuk szerint felkészülni, illetve felkészíteni a csapatot. A válogatottal tartott. Dél-Koreába Somosi Miklós másodedző, és Stéger Máté masszőr, valamint Kis Simon Ildikó sport mentáltréner is. Lindner kiemelte, hogy férfi-válogatottunk szépen helyt állt a világbajnokságon, de meg kell említeni, hogy nem volt 100%-os a csapat, hiszen Majoros Bence 2-3 hónapos kihagyás után állt újra asztalhoz sérülés miatt. Ám mindent összevetve és önmagukhoz mérten jól teljesítettek. A szakvezető kint azt tapasztalta, hogy egyre inkább a komplex játékosoké a jövő, akiknek mind az fizikális és mentális állóképessége magasan van, illetve robbanékonyak, jó a lábmunkájuk. Továbbá egyre fontosabb lesz, hogy már fiatal koruktól kezdve a nemzetközi mezőnyben is szerezzenek tapasztalatot a játékosok, mert így lehet a feltörekvő generációt sikeresen beépíteni a felnőtt válogatottba.

Pink Márk, női szövetségi kapitányunk Lindner Ádámhoz hasonlóan szintén nehezített pályán mozgott a vb felkészülés kapcsán, ráadásul az utazás előtt két nappal válogatottunk két alapembere, Póta Georgina és Madarász Dóra klubcsapatukkal az Európa-kupa negyeddöntőjében álltak asztalhoz. Pink elmondta, hogy az egyik kedvenc helye a világbajnokságon, de igazából az összes nemzetközi versenyen a beütő terem — ami Puszanban 24 asztalos volt —, mert itt lehet a legérdekesebb dolgokat látni, sok, hasznos információt lehet gyűjteni a többieket figyelve, amit később be lehet építeni a felkészülésbe. Nemzetközi szinten etalonnak a francia női, illetve férfi-válogatottakat tartja, példaértékű az a munkamennyiség, amit végeznek, már csak azért is, mert a mindezt jó hangulatban végzik, mely legalább annyit hozzátesz a sikerességükhöz, és ezt követendő példának tartja.

Pink: felkészülés a lányoknál is nehézkes volt.

Mindkét szövetségi kapitány kiemelte még a közös, versenyen kívüli élményeket is, mint például a játékosok és a szakmai stáb szülinaposainak és névnaposainak megünneplése. Az ilyen kis dolgok is sokat hozzá tudnak tenni az eredményességhez.

Az előadások végén a felmerülő kérdéseket is megvitatták az egybegyűltek és mindenki egyetértett abban, hogy a jövőben is szükség van hasonló eseményekre, mert így lehet apró lépésekkel, de előre haladni.

Kép: MOATSZ/Nagy Gábor

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram