Ez történt az utóbbi hetekben

2020.04.17.

Egy hónap telt el azóta, hogy a járványhelyzetből adódó szigorító kormányzati intézkedéseknek megfelelően érdemi szakmai munkavégzésre sajnos nem adódik lehetőség. Azon reményünk kifejezése mellett, hogy mindenki jó egészségben és kellő türelemmel viseli a kialakult helyzetet, szeretnénk Önöket/Benneteket tájékoztatni az elmúlt időszak hazai és nemzetközi vonatkozású fejleményeiről, a MOATSZ-ot érintő történésekről.

Az egyéni versenyrendszert és a bajnokságot érintő döntésekről, annak részleteiről az adatszolgáltatási kötelezettségnek megfelelően tájékoztattuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sport Államtitkárságát. A Sport Államtitkársággal való együttműködést érintő feladat volt továbbá a Kiemelt Sportágfejlesztés szerződését előkészítő dokumentációk benyújtása és azok elfogadtatása. Ennek eredményeként a sportág 2020. évi működtetését biztosító támogatási szerződés aláírásra került az országos veszélyhelyzet ellenére változatlan keretösszeggel. Ennek megfelelően az elkövetkezendő időszakban már a 2019. évi támogatási összegre vonatkozó elszámolás lezárása és annak dokumentálása kap prioritást a MOATSZ iroda részéről. Ez tehát azt jelenti, hogy a MOATSZ iroda a járványügyi helyzet okozta nehézségek ellenére is folyamatosan ellátja a szövetség működése szempontjából nélkülözhetetlen adminisztratív feladatait, home office-ból végzi munkáját, elektronikus és telefonos formában rendelkezésre áll illetve szükség esetén irodai munkavégzés is megvalósul a járványügyi előírások és ajánlások betartásával.

A közgyűlés tekintetében folyamatos a beszámolók összeállítása függetlenül attól, hogy annak május végi megtartását, elhalasztását mérlegelnünk kell. Ennek jogi lehetősége megvizsgálásra, előkészítésre került, annak érdekében, hogy a MOATSZ Elnöksége szükség esetén minél gyorsabban döntési helyzetbe kerülhessen. Az Elnökség döntéshozó mechanizmusa a vírushelyzetre tekintettel internetes formában működik, a héten – a járványügyi helyzet okozta teendőkön túl – éppen az Extraligában kötelező U21 játékos szerepeltetését, valamint a nemzeti bajnokság megnyitását érintő kérdésekben születik végleges döntés.  

Az Elnökség március közepén hozott döntésével összhangban  - az EMMI, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Edzők Társasága szakmai támogatásával – a férfi válogatott szakmai irányítását Muskó Péter látja el, munkáját Zwickl Dániel menedzserként, szakmai tanácsadóként segíti. Mind a férfi válogatott, mind a női válogatott tagjainak szakmai támogatását a speciális helyzethez alkalmazkodva látják el a szövetségi szakmai teamek.

Az országos veszélyhelyzet kihirdetése előtt a Magyar Olimpiai Bizottságnál sportági egyeztetésen vettünk részt. Sajnos az ötkarikás játékok elhalasztása felülírta az olimpiai részvételt előkészítő munkálatokat, a MOB és az MPB elkezdte újratervezni, újraütemezni az olimpiai részvétellel kapcsolatos teendőit. A halasztástól függetlenül a kapcsolat nem szakadt meg ezen szervezetekkel, az MPB-nél például videokonferenciák keretében zajlik a kialakult helyzet monitorozása. A magunk részéről mindent elkövetünk, hogy az elkövetkezendő hónapokban olyan érdekképviseletet és kvalifikációs javaslatokat fogalmazzunk meg a hazai sportirányító szervek illetve a nemzetközi szervezetek (ITTF, ETTU) felé, amely révén sportolóink elért eredményeit és kvalifikációs esélyeit nem érinti hátrányosan a kialakult helyzet. Fontos leszögezni, hogy a női csapat által megszerzett kvóták biztosan megvannak és bízunk abban, hogy a kézzelfogható közelségbe kerülő vegyes páros részvétel is realizálódik, továbbá férfi egyesben is küzdünk a jövő évi tokiói részvételért.

Az iskolai bezárásokat érintő kormányzati intézkedésekkel, a bajnokság felfüggesztésével egyidejűleg az egészségmegőrzést szem előtt tartva a felnőtt válogatott edzőkkel és az utánpótlás szakágvezetőkkel egyeztetve felfüggesztettük az Ormai László Csarnokban illetve a KSI létesítményében végzett központi edzésmunkát is. Döntésünkről tájékoztattuk a létesítmények fenntartójának vezetőségét (Nemzeti Sportközpontok). A húsvéti ünnepeket megelőzően pedig már tekintettel a helyzetre kérelmeztük a bérleti díjfizetési kötelezettségeinktől való eltekintést az érdemi munkavégzés újbóli elindításáig.

A központi edzésmunka hiányában válogatott edzőink szerepvállalása alapvetően a sportolókkal való kapcsolattartásra, a fizikai állapot fenntartását célzó feladatszabásra, az interneten található mérkőzések taktikai elemzésére irányulhat. Ahol pedig a hazai környezet, esetleg az infrastruktúra helyzet a sportágspecifikus gyakorlásra (karanténrendelkezés betartása mellett) is lehetőséget ad, ott a szakmai segítségnyújtásra, nyomonkövetésre, tanácsadásra is kínálkozik lehetőség.

Az NSK tulajdonban lévő központi létesítményeknek – a karanténszabályok szigorú betartása, illetve a tesztelések elvégzése mellett – az újbóli, akár korlátozott használatba vétele lehetőségeit folyamatosan vizsgáljuk, erről az országos járványügyi helyzetre, valamint a kormányzati útmutatásokra tekintettel az NSK-val közösen fogunk javaslatot tenni.

A médiában is megjelenő pozitív sportolói tesztek miatt az Országos Sportegészségügyi Intézet is megfogalmazta ajánlásait a válogatottakat működtető szövetségek felé, ezekről tájékoztatjuk a válogatottakat irányító szakembereket. 

A megyei szövetségeket érintően bekértük a 2019. évi beszámolókat a támogatási összegek meghatározása és kifizetése céljából. Ezek teljesülése esetén a szerződések megküldésre kerültek, hiányosságnál kértük a mihamarabbi hiánypótlást. A területekre vonatkozóan régióvezetőinket biztosítottuk az együttműködés azonnali folytatásáról az egyéni versenyrendszer és területi bajnokságok elindításának lehetőségétől függően. 

A nemzetközi helyzetkép élére kívánkozik az Olimpiai Játékok 2021-re történő halasztása, de az ötkarikás játékok kérdésköre mellett komoly nehézséget jelent az idei világesemények megrendezése is. Az ITTF a dél-koreai szervezőkkel együttműködve folyamatosan keresi a 2020. évi Csapat Világbajnokság lehetséges időpontját, legutóbbi döntésük eredményeként egy szeptember végi október eleji dátum került publikálásra, amely azért tesz szükségessé további egyeztetéseket a kontinentális szövetségekkel, mert közülük többnek is a fő eseményét rövid idő választja el a Világbajnokságtól. Ilyen például az Eb, amelyet egy héttel követne a Világbajnokság.

ITTF vonatkozású hír továbbá, hogy a húsvéti ünnepeket megelőzően megnyitottak egy platformot a versenyzők számára, amelyen keresztül mindenki jelezheti véleményét a kialakult helyzettel, többek között az olimpiai kvalifikációval kapcsolatosan. Célunk a hazai válogatott játékosokkal és szövetségi kapitányokkal való együttműködés keretében egy egységes vélemény formálása a fentiekben jelzett érdekeink képviseletével. Hamarosan megszületik az ITTF olimpiai kvalifikációra vonatkozó javaslata, ebből adódóan a szervezet játékos bizottsága is egyeztetéseket folytat, amelyet figyelemmel és véleményformálással kísérnek válogatott edzőink. Ezzel összefüggésben a legfrissebb hír egyébként, hogy az olimpiai és paralimpiai kvalifikációs rendszert változatlan formában tartják fenn, a hátralévő selejtező versenyek pedig minden valószínűség szerint 2021-ben kerülnek megrendezésre.

Az elmúlt héten vált véglegessé, hogy az ETTU határozatlan időre elhalasztja a zágrábi rendezésű Ifjúsági és Serdülő Európa-bajnokságot. A szervezet Ifjúsági Bizottságába delegálunk küldöttet, tehát egy lehetséges új időpontról várhatóan informálisan is értesülhetünk majd.

Nemzetközi tekintetben a MOATSZ iroda munkavégzését egyrészt a február 18-23-án megrendezett ITTF World Tour Magyar Nemzetközi Bajnokság illetve az ETTU kongresszus utómunkálatai határozták, határozzák meg. Ezen idő alatt benyújtásra kerültek a jövő évre tervezett, mára hagyománnyá váló világeseményeink pályázatai (felnőtt és utánpótlás) is, az ezekkel kapcsolatos döntéseket várjuk az EMMI részéről. Az ITTF-nek egyébként a 2021-es évtől nagyszabású tervei vannak a World Tour sorozat megújítására, a World Table Tennis Series elnevezésű sorozat már a tenisz sportág Grand Slamjéhez mutat hasonlóságot. Egy ilyen jellegű esemény hazai megrendezéséhez ezen a héten nyújtjuk be a szándékainkról szóló jelentkezési kérdőívet.

Végezetül az elmúlt hónapban a kormányzati szándékkal összhangban kiemelt erőfeszítéseket tettünk Budapest Global Home of Table Tennis pályázaton való indulása, valamint esélyeink növelése érdekében. Ez a pályázat a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség új székhelyéről, szakmai és módszertani központjáról hivatott majd dönteni. A pályázati anyag kidolgozásában való közreműködéssel segítettük a Miniszterelnökség szakértőinek munkáját.

Fontos számunkra, hogy a járványügyi helyzet okozta nehézségek mellett is értesüljenek tagjaink a sportágat érintő hazai és nemzetközi történésekről.

Még fontosabb azonban, hogy előkészítsük, megszervezzük, és minél zökkenőmentesebbé tegyük a sportág újraindulását a járvány csillapodását követő időszakban. Ennek érdekében közvetlenül klubjainktól, szakosztályainktól igyekszünk információkat beszerezni, hogy felmérhessük a jelenlegi helyzetet és a potenciális kilátásokat. A tagjaink által nyújtott információk alapján intézkedési tervet, cselekvési programot állítunk össze, aminek célja, hogy segítsük, támogassuk a sportági szereplőket az alkalmazkodásban és az újraindulásban. Előre is köszönjük ezért, ha a klubokhoz eljuttatandó rövid kérdőívek kitöltésével segítitek ezirányú munkánkat.

Soha ennyire nem volt még fontos az összefogás, együtt megcsináljuk!

Vigyázzanak/vigyázzatok magatokra, üdvözlettel:

Lajtai Kristóf
főtitkár

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram