Egy esély elszállt

2021.04.22.

Szudi Ádám 4:1-re kikapott a dán Tobias Rasmussentől a guimaraesi európai olimpiai selejtező csoportkörének 3. fordulójában, ám Andrei Putuntica Oláh Benedek ellen aratott győzelmének köszönhetően végül így is továbbjutott a csoportjából. A 2. szakaszban aztán a 16 közé jutásért vívott találkozón vereséget szenvedett a lengyel Jakub Dyjas ellen, így a portugáliai selejtezőn már csak a harmadik szakaszban harcolhatja ki az egyéni kvótát.

Szudi kedvező, ám egyben veszélyes helyzetből várhatta a csoportkör záró fordulóját. Két szerdai győzelme után Rasmussen ellen három szettet is elég lett volna nyernie a továbbjutáshoz, sőt jobb pontaránnyal még 4:2-es vereség esetén is a csoport első vagy második helyén végezhetett volna.

Ezt ilyenkor nem könnyű kizárni, és talán ez is közre játszott abban, hogy a rendkívül kiélezett nyitó szettet követően a következő kettőt is elbukta. Ez után úgy tűnt, rendezi a gondolatait, megnyerte a negyedik szettet, majd az ötödikben is ő vezetett, de egy jó szériával a dán fordított, és 4:1-re megnyerte a meccset.

Ekkor már csak abban bízhattunk, hogy a később kezdődő Andrei Putuntica–Oláh Benedek mérkőzést a moldovai fiú nyeri meg, és nem is alaptalanul, hiszen amikor Szudiék meccse befejeződött, 2:1-re Putuntica vezetett a szetteket tekintve. Ugyanakkor ő Szudi vereségével elvesztette az esélyét a továbbjutásra, és csak remélhettük, hogy ez nem szegi túlságosan is a kedvét. Nos, a negyedik játszma is az övé lett, innen viszont Oláh visszajött, kiharcolta a döntő szettet, amelyben 10:9-nél egy labdára volt a továbbjutástól – Ádám pedig a kieséstől. Putuntica azonban egy nagy poént megnyerve egyenlített, majd a következő két pontot is megnyerve a selejtező 2. szakaszába segítette Szudit.

NEM VOLT ESÉLY A LENGYEL ELLEN

Hogy a továbbjutás csoportmásodikként sikerült, annak az volt az „ára”, hogy így a selejtező 2. szakaszában már a 16 közé jutásért is játszania kellett. Mégpedig a 2016-os budapesti Eb-n egyesben bronz-, párosban ezüstérmes Jakub Dyjasszal. A világranglistán jelenleg ötven hely van közöttük a lengyel javára (65.–115.), és ezt a különbséget most sajnos tükrözte a játék képe. Szudi mind a négy játszmában futott az eredmény után, és nem találta meg Dyjas gyenge pontját, 4:0 lett oda.

Szudi Ádám és Jakub Dyjas az összecsapásuk előtt

A húsz férfijátékossal startoló 2. szakasz két finalistája kijut a tokiói olimpiára, a döntőt le sem játsszák. A többi 18 játékos (köztük Szudi) a 3. szakaszban egy újabb egyenes kieséses miniversennyel dönt a maradék három kvótáról. A döntőt itt sem játsszák le, mindkét döntős kvótát szerez, csakúgy, mint a harmadik helyezett, azaz az elődöntő vesztesei által vívott mérkőzés győztese.

Sikerrel vette a csoportkört az SH-ITB Budaörsi SC női csapatának szerb válogatott játékosa, Surján Szabina is, ám aztán az első mérkőzését elveszítette az egyenes kieséses szakaszban (4:2-re kapott ki a svéd Christina Källbergtől), így ő is már csak a 3. szakaszban reménykedhet.

EURÓPAI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, GUIMARAES
FÉRFIAK, 1. SZAKASZ, E-CSOPORT
3. forduló
Tobias Rasmussen (dán)–Szudi Ádám 4:1 (13, 5, 6, –6, 8)
Andrei Putuntica (moldovai)–Oláh Benedek (finn) 4:3 (9, 10, –7, 5, –8, –8, 10)
Szerdán játszották:
1. forduló

Oláh–Rasmussen 4:2 (5, 3, –11, –7, 9, 9)
Szudi–Putuntica 4:1 (7, 7, –11, 5, 7)
2. forduló
Szudi–Oláh 4:2 (–11, 4, 7, 6, –3, 6)
Rasmussen–Putuntica 4:3 (–9, 9, –10, 9, 8, –8, 11)
A csoport végeredménye: 1. Rasmussen 5 pont, 2. Szudi 5, 3. Putuntica 4, 4. Oláh 4

2. SZAKASZ
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Jakub Dyjas (lengyel)–Szudi 4:0 (8, 8, 5, 6)


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram